2024 133. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2024 13:01
Merhaba arkadaşlar. Dostoyevski’nin kısa öykülerinden biri olan Bay Proharçin’e konuk olduk. Kendisi gerçek hayattan esinlenilmiş, fakirlik içinde yaşayan ve sefaletin temsilcisi bir karakter. Aslında gerçeğin böyle olmaması verilmek istenen mesajlar açısından okura net fikirler sunsa da bizler hikayeden çok anlatılmak istenene odaklanmalıyız diye düşünüyorum. Oldukça sıradan, gariban, yediği yemekte bile ölçülü olan bu kişiye karşı herkes derin bir üzüntü duyarken öldükten sonra yatağının altında bulunan paralardan aslında ne kadar cimri olduğu anlaşılıyor. Sadece böyle de değil. Şimdi düşüncelerimiz şu şekilde sıralanabilir? Kime faydası oldu? Yani yemedin, içmedin, kendi boğazından bile arttırdın, kendi canını bile hiçe saydın da ne oldu? O kadar birikim neye yaradı? 1 defa yüzün gülmedi, rahat göremeden öldün gittin ne oldu? Veya cimrilik ne kadar lanetli bir şey onu bile anlayamadın ve öldün? Veya -imkanın varken- böyle bir hayat yaşamaya değer mi? Buna hayat denir mi, yaşamak denir mi? Bu soruları sürekli uzatabiliriz. Bu şekilde yaşayan insanlara gerçekten nefret kusuyorum artık. İmkanın yoktur, zaten yokluk içinde yaşıyorsunuzdur o zaman gerçekten anlarım. Hepimiz zenginlik içinde büyümedik, hepimizin zenginliği Karun’u kıskandıracak ölçüde değil. Ancak imkanın varken kendine bunu yapmak? Bu gerçekten çok sinir bozucu. 2497,5 Ruble. Paraya bakar mısınız? Sayılar çok düşük gelebilir. Çünkü ₺ olarak karşılığı pek bir şey etmiyor. Hatta nerdeyse hiçbir şey etmiyor. Ancak o dönem için böyle paralar azımsanmayacak kadar değerli. Şöyle anlatayım. Rubleyi şimdiki kağıt paralar gibi düşünün. O dönem bir de ‘Kopek’ denilen para birimi var orada. Bunu da bizdeki demir bozuk paralar gibi düşünelim. Tüm alışveriş bu ‘Kopek’ ile yapılıyor. Enflasyon belasının dünyayı vurmadığı güzel zamanlar gibi düşünebiliriz. Bu yüzden ruble çok değerli bir para. Büyük yazar Dostoyevski’ye ait daha önceki incelemelerimiz ve okuma listemiz ise şu şekilde: #13515085 #81769718 #133546312 #133678186 #133688790 #133696828 #133706339 #133810021 #133824802 #133832302 #133855156 #133887623 #133963496 #257214091 #257393124 Okuma listemiz ise şu şekilde: Amcanın Düşü (Amcanın Rüyası) Başkasının Karısı -Dokuz Mektupta Bir Aşk Öyküsü -Başkasının Karısı ve Karyolanın Altında Bir Koca -Bir Noel Çamı ve Bir Düğün -Polzunkov Bay Proharçin -Bay Proharçin -Dokuz Mektupluk Roman Beyaz Geceler -Beyaz Geceler -Başkasının Karısı -Noel Ağacı ve Nikah -Haysiyetli Hırsız -Yufka Yürekli Budala Ebedi Koca Ev Sahibesi -Ev Sahibesi -Bay Proharçin -Dokuz Mektupluk Roman -Polzunkov İnsancıklar Karamazov Kardeşler Kumarbaz Netoçka Nezvanova Puşkin Üzerine Konuşma Stepançikovo Köyü Suç ve Ceza Yaz İzlenimleri Üzerine Kış Notları Yeraltından Notlar Hepimize iyi okumalar dilerim..
Bay ProharçinFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 2020297 okunma