Filler Sultanı İle Kırmızı Sakallı Topal Karınca
2024 35. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2024 16:22
Türk Edebiyatı’nın usta isimlerinden olan Yaşar Kemal’in birkaç eserini hayranlıkla okumuştum. Onun kalemini özlediğimi fark edince hemen elime Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca’yı aldım ve okumaya başladım. Aman yarabbi! Bu nasıl bir eser? Her sayfayı büyük bir heyecanla okumamak elde değil. Çok beğendim. “Beğenmek” kelimesinin bile az kaldığı, muhteşem bir eser. Biraz konusuna da değinmek istiyorum. Filler Sultanı, hüdhüd kuşlarının başı olan Ulukepez’den karıncaların ne kadar çalışkan olduğunu, kocaman ülkelere sahip olduklarını öğrenince hemen fil ordusu ile birlikte karıncaların ülkelerini yerle bir etmeye gider. Her yeri yakıp yıkarlar, karıncaları ezip öldürürler. Daha sonra da karıncaları sömürgeleri haline getirirler. Ama nasıl bir sömürü? Fiziksel ve psikolojik baskının yanı sıra Filler Sultanı; karıncaları, eğer çok çalışırlar ve itaat ederlerse bir gün fil olabileceklerine, fillerin karıncaların soyundan geldiklerine inandırır. Karıncalar da bu şevk ile Filler Sultanı’na yıllarca itaat ederler. Karınca dilini bırakıp fil dilini konuşmaya başlarlar. Fakat aralarında bir karınca var ki Filler Sultanı’na boyun eğmez ve dağlara kaçar. İşte onun ismi Kırmızı Sakallı Topal Karınca’dır. Kitabın, George Orwell’ın 1984 kitabına olan benzerliği beni hem çok etkiledi hem de uzun uzun düşündürdü. 1984 kitabı dünyaca ünlü bir kitap iken -ünlü olmayı kesinlikle hak eden, muhteşem bir eser- Yaşar Kemal’in bu kıymetli eseri niçin aynı üne sahip olamıyor? Türk Edebiyatı’nın eşi benzeri görülmemiş nitelikte kaliteli eserleri mevcut. Bu kitap da onlardan birisidir şüphesiz. Biz Türkler olarak bu eserleri, tüm dünyaya tanıtmalı ve hak ettiği ilgiyi görmesini sağlamalıyız. Tabii, her şeyden önce o ilgiyi biz göstermeliyiz. Şahane bir distopik eser okumuş olmanın verdiği mutluluk ve bu eserin kendi ülkemin vatandaşına ait olmasının verdiği haklı gururla noktalıyorum bu inceleme yazısını. Henüz okumamış olan herkese bu kitabı tavsiye ediyorum. İyi okumalar dilerim. Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca Yaşar Kemal
İnceleme
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal KarıncaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202515,7bin okunma