Lübnan asıllı Amerikalı ressam, şair ve filozof Halil Cibran 'ın Ermiş kitabını, Friedrich Nietzsche 'nin Böyle Söyledi Zerdüşt kitabına benzettim biraz. Zerdüşt ,dağ bayır gezerek insanlara metaforik bir dille üstinsan olmanın yolunu sorgulayarak anlatıyordu . Ermiş ise bir kentten ayrılmadan önce hemen hemen benzer konulara aforizmik bir dille değiniyor. İkisi de insaniyetin en üst seviyesine çıkma adına güzel tespitlerde bulunuyor.
Baş karakterimiz,yani ermiş el Mustafa,12 yıl çilesini yalnızlığını çektiği Orphalese kentinden , yaşadıklarını edebi bir dile dökerek ayrılmak üzereyken, oradaki halkın, birtakım sorularına muhatap kalıyor. Bu soruların her biri,kitabın konusu oluyor. Kitap genellikle soru cevap şeklinde ilerliyor.
Konular;aşk, evlilik, çocuklar, günlük yaşam durumlarımız,adalet ve ahlak,kendini bilme,dostluk, duygular,dua,haz, güzellik,din,ölüm...
Halil Cibran 'ın felsefik bir dili var. Dili Böyle Söyledi Zerdüşt kadar ağır gelmese de,felsefik dili olması,hemen okuyup geçilemeyeceğini hissettiriyor. Düşündürüyor cümleler. Halil Cibran 'ın konulara dair tesbitlerini genel olarak beğendim. Toplumda insanca, sağlık ve huzurla yaşayabilmemiz için, olması gereken insaniyet ve ahlâk kurallarına, etkileyici ve düşündüren cümlelerle değinmiş. 50 sayfa olmasına rağmen en çok alıntı yaptığım kitaplardan olabilir. Kitapta da değindiği gibi, bu söylenenlerle ilgili herkes öncelikle kendini değerlendirmeli,düzeltmeli.
Sadece insanı değil,toplumu da etkileyen aşk, evlilik,çocuk,adalet gibi konulardaki tesbitleri,insanın kendini sorgulaması adına çok güzeldi. Özellikle evliliklerde ya da romantik ilişkilerde, birbirine alan tanımanın,bağımlı değil bağlı olmanın,bu bağın sevgiyle olmasının üzerine yaptığı tesbitler, metaforlar harikaydı.
Yine duygular üzerindeki tesbitleri de öyle. Duyguları yaşamaktan kaçmak yerine,onları sağlıklı yönetebilmeyi öğrenmek ve dolu dolu yaşamanın kıymetine dair güzel dersler var. Duygulara gereken değeri vermek,sağlıklı duygu yaşamı için emek harcamak,doyumlu yaşam için önemli. Mesela burada da,sevgi ve keder üzerine yaptığı tesbitler çok güzeldi. Hani biz üzülmek istemiyoruz ya, Halil Cibran 'a göre keder bizde ne kadar oyuk açarsa, taşıyabileceğimiz sevinç o kadar fazla oluyor. Hayata dair hikayesi olanların bu cümleye hak vereceğini düşünüyorum.
Kitabın sonunda el Mustafa,vedaya dair güzel sözlerle kentten ayrılıyor. Orphalese kenti sakinleri,hazine gibi gördükleri bilgilerin minnetttarlığıyla uğurluyorlar.
İnce olmasına rağmen,derin bir kitap olan Ermiş i,okumak isteyenlere tavsiye ediyorum. Aforizmik roman gibi bir tarz diyebilirim. Sıkıcı değil. Akıcı ve düşündüren bir roman.
Keyifli okumalar ..
Hayata dair hikayesi olanlara referans gösterdiğin kısım peki..🫠Bir yerden mutlaka yakalıyor insanı incemelerin.. Çok güzel 🌹🫠 Derli toplu, her açıdan ilk izlenim olarak ilgi çekici.. ✨👏🏼❣️
Canım Hatice'mm çok teşekkür ederim bu güzel yorumun için🫠 🥰. İnsana ve insaniyete giden yolları bulmaya çalışmayı seviyorum, Rabb'im buldurmayı ve hayata geçirebilmeyi de nasip etsin inşaallah her daim ✨💝🤗
Çok hoş bir inceleme olmuş hocam.👌🏻 İncelemelerinde ki eserin gündelik hayatımıza olan katkılarını ve değinimlerini seviyorum ve çok faydalı buluyorum.✨ Kalemine sağlık.✍🏼
🪻
Ne aldım ne öğrendim diye kendime sürekli soruyorum, Rabb'im hayatımıza da geçirebilmeyi nasip etsin inşaallah 🔆 Mutlu oldum güzel yorumuna,çok teşekkür ederim. Keyifli okumalar güzel Hoca'm ✨💝🤗
Evet tam anlamıyla Cibran ağabeyim 🤌🏽 tadından yenmez bir atmosferi var. Görüp görebildiğim en yoğun hayatlardan birini yaşamış olarak çok güzel değinmişsiniz. Çok kategorili bir insan kendisi takdire şayanlardan 🌟
Kaleminize sağlık hocam, ağabeyimle filizlenmiş.🫰🏽