Glenn Meade ile tanışmam lise yıllarıma dayanıyor. O zamanlar Şeytanın Müridi romanını annemin elinde görmüş, heyecandan kitabı elinden bırakamayışına ve bir solukta okuyup bitirmesine şahit olmuştum. Akabinde kendim de okuyarak Meade'in dünyasına adım atmış ve Şeytanın Müridi kitabından çok ama çok etkilenmiştim. Polisiye/Gerilim türünde dünyada bilinen Stephen King, Agatha Christie veya Jean-Christophe Grangé gibi ünlü yazarların kitaplarını okumuş birisi olarak söylemeliyim ki Glenn Meade bu türde en az saydığım bu üç ünlü yazar kadar başarılı ve güçlü bir kaleme sahip. Kitaplarını okumaktan çok ama çok keyif almışımdır.
Brandenburg yazarın ilk kitabı. Yazar dünya tarihinin en korkunç, en kötü katliamlarından olan Nazi katliamlarından esinlenerek yakın döneme uzanan bir kurgu oluşturmuş bu kitabında. Böylece kitabın türü ile bağdaşan, gerilimi yüksek bir eser havasını hemen yakalıyor. Bununla birlikte yazarın yaptığı araştırmalarla tarih bilgisini harmanlayarak kitaba farklı bir tat verdiğini de söylemeden geçemeyeceğim. 535 sayfalık bir kitapta Nazi Almanya'sında çekilen acıların nasıl büyük ve derin olduğunu hissedebiliyorsunuz. Bu gibi ayrıntılarla kesinlikle okunmaya değer bir kitap.
Okuduğum diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da aksiyon hiç kesilmese de kitaptaki karakter fazlalığı ve isimlerin birbirine benzer isimler oluşu okumayı bir nebze güçleştiriyor. Okuyucu kitabı okurken yanına kağıt ve kalem alıp karakterlerin isimlerini ve kitaptaki yerini not alsa yeridir. Ayrıca kurgusu her ne kadar övgüyü hak etse de kitabın sonu çok hızlı ve basit bir sona bağlanıyor. Bu durumu yazarın ilk romanı olmasına verebiliriz.
Kitabın çevirisinde ise ufak tefek gibi görünen birden fazla yazım hatası olması beni üzdü. Kırmızı Kedi Yayınevini severim ancak yazarın kitaplarının telif hakkını daha önce elinde bulunduran Doğan Kitap'taki çeviriler çok daha başarılıydı. Umarım sadece bu kitapta böyle bir sorun yaşanmıştır.
Polisiye seven her okur Glenn Meade ile mutlaka tanışmalı. Brandenburg ile başlamak yukarıda yazara olan onca övgümden sonra hayal kırıklığı yaratabilir ancak yazarın Brandenburg dışında Şeytanın Müridi, Buz Kapanı, Kar Kurdu gibi öyle şahane kitapları var ki bu kitaplarını da okuduktan sonra favori yazarlarınız arasına gireceğinden hiç kuşkum yok.
BrandenburgGlenn Meade · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2021764 okunma