Cânan, Peyami Safa'nın arka planda kalmış eserlerinden biri. Fatih Harbiye veya Dokuzuncu Hariciye Koğuşu kadar bilinmez fakat en az onlar kadar değerli bir yapıttır. Kısaca özetlemek gerekirse eşi Bedia ile bir süredir sıkıntılar yaşayan Lami gönlünü Canan'a kaptırmıştır. Canan için eşinden ve evinden ayrılır daha sonra olaylar gelişir. Kitabın yan karakterleri çok derinlikli olmasa da özellikle Selim karakteri dikkat çekmektedir. Eğer yazarın birkaç kitabını okuduysanız her kitabında ana karaktere yol gösteren, olaylar karşısında sükunetini koruyan, deterministik bir yardımcı karakter bulursunuz. Yalnızız kitabında Besim karakteri, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu' da bulunan Doktor karakteri gibi karakterlerde bu özeliği görmeniz mümkündür.
Kitap zamanının aile ve sosyal ilişkilerine ışık tutar. Özellikle evlilik mefhumunun artık eski değerinde olmadığını ve bir anlam ifade etmediğini Selim ve Lami'nin konuşmaları üzerinden irdeler.
Okuması keyifli, bol psikolojik tahlilli başka bir Peyami Safa romanı okumak isteyen herkese tavsiye ederim.