RİSALE-İ NUR SERENCÂMIM - 9Üniversitede bir İslâmî konferans yapmak için kimseden yardım göremememiz ve hiçbir topluluğun kabul edip el atmaması ile başlayan süreç, yeni bir dönemin de başlangıcı hükmüne geçti Elhamdülillah. Yanımda bir tane yardım edecek kimse yokken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde bir öğrenci topluluğu kurmaya niyet ettik. Yirmi küsür kişi bulup onları kurucu isimler olarak belirleyip isim soy isimleri, TC kimlik ve imzaları gerekiyordu. Hususan erkeklerden neredeyse hiç yardım görmediğim gibi erkekler pasif kaldı, hiçbir aktiflikleri olmadı. Destek şöyle dursun boşuna uğraştığımı, 'Zaten ilahiyatta İslâmî dersler görüyorlar, ne gerek var' diyenler oldu. Üst devredeki erkek talebelerden zerre destek görmedik, kendi devrem ve alt devrelerdeki erkeklerden tek tük katılım oldu. Pasif de olsa katılarak destek oldular, Allah razı olsun.En büyük katkıyı hanım talebeler verdi. Bu hanım hocalarımız üniversitenin çeşitli fakültelerinde bulunuyorlardı ve gayemizi amacımızı anlatınca 'Üniversitede İslâmî gençlik için bir faaliyette bizde bulunalım' diyen hiç daha önce tanımadığımız birçok kişi bizimle iletişime geçti.Hiçbir dünyevî menfaat olmadan sırf Allah rızası için bir faaliyet olacak düşüncesi ile sonrasında ne olur diye planlanmamış "ihtiyar ve irademiz dışında" Cenâb-ı Hakk'ın ihsanı olarak gelişmeler oldu."Biz istihdam olunuyoruz." (Barla Lâhikası, s. 18) hakikatini gözlerimizle görüyorduk.
Başta İlahiyat Fakültesi'ndeki sınıf WhatsApp gruplarına "Bizler için sadaka-i câriye olacak bir faaliyette olmak ister misiniz?" gibi bir soru ile başlayan, öğrenci topluluğu kurmak istediğimizi ve ne yapmak istediğimiz hususunda kısa bir mesajı gönderdik. Bu mesajımıza Elhamdülillah hâlis niyetli birçok kimseden dönüşler oldu. Böylece üniversite bünyesinde öğrenci topluluğu kurulması için gerekli olan yirmi küsür kişiye ulaşmış olduk. Bu kişilerin büyük çoğunluğunu tanımıyor, ilk defa bu vesile ile tanımış oluyorduk. Listeyi hazırlayıp vereceğiz lâkin bir eksiğimiz var; kurduğumuz öğrenci topluluğunun ismi ne olacak? Bu hususta katılımcı olan kişilerin de fikirlerini alarak bir isim arayışına girdik. Sonunda "İlim ve Fikir Topluluğu" isminde karar kıldık. Kısa ismi ile "İFT" olan bu topluluğa bir de logo gerekiyordu. Birçok mânâları ihtiva eden mavi beyaz içerikli bir logo tasarlayıp ardından başvuruda bulunduk. 01.04.2022 tarihinde erkekler için ayrı, hanımlar için ayrı WhatsApp gruplarını kurarak faaliyetlere "Bismillah" dedik. 16.06.2022 tarihinde de resmî olarak kuruluşu oldu.
Kurulduğu zamandan itibaren "Doğru İslâmiyet ve İslâmiyet'e lâyık doğruluk ve istikamet" şiârı ile, şer'-i şerîfin müvazenelerine muvafık faaliyetler yapmayı öncelemeye çalıştık."Beşikten Mezara İlim... Katreden Ummana Fikir..." mottosunu benimseyen İlim ve Fikir Topluluğu; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinden ilahiyattan eczacılığa, mühendislikten sağlığa, tıptan diş hekimliğine, edebiyattan tüm eğitim fakültelerine yayılan üyeleri ile'Hangi alanda üniversite okursak okuyalım İslâm bizim dâvamızdır'diyen yüzlerce genç üniversite talebesi katılım sağlayarak destek vermiştir. Ayrıca istifade etmek isteyen herkese kapılarını açan, üye olmadan da derslerine katılmak isteyenlere imkan sağlayan topluluğumuzun en birinci amaçlarından biri de sahîh kitaplardan doğru bilgileri alarak, okuyan, anlayan ve hayatına tatbik eden bir neslin inșa edilmesidir.Bu bağlamda "İlim ve Fikir Topluluğu Tavsiye Eserler Listesi" de hazırlanıp istifadeye sunulmuştur;#270494491
Birçok merhale ve zaman içinde nizamî hâle gelen dersleri, çalışmaları, hedef ve amaçları hususunda ayrıntıları, istikbâlde nasip olursa yapacağımız bir kitap çalışmasına bırakıyoruz; "İLİM VE FİKİR TOPLULUĞU (Kuruluşu - Teşekkülü - Esasları - Faaliyetleri - Gaye ve Hedefleri)" Sadece "İFT'İN ESASI" meselesine temas edelim; İlim ve Fikir Topluluğu, kısa adıyla İFT; 4 ana esas üzerine teșekkül etmiştir. Bunlar; İman, i̇lim, amel ve ihlâstır. Halâs bulmanın yani kurtuluşa ermenin bu 4 esası birlikte yerine getirmek ile mümkün olduğuna inanıyor ve bu hususta çalışmalarımıza devam edi̇yoruz.Bu sebeple bu 4 esasın tahakkuku ile Allah'ın rızasına nâil olan kullardan olmayı temenni ediyoruz. Önceliklerimizi de bu meselelerden başlayarak ele almaya çalışıyoruz.
Risale-i Nur Serencâmım'da, bir merhale olarak da İslâm dinine hizmet için çalışıp Allah'ın rızasını gaye edinen bu faaliyeti de bahsetmek istedim. "Geniş Daire Hizmeti" olarak ifade edebileceğimiz bu çalışmada Elhamdülillah birçok kimsenin namaza başlaması, birçok hanım hocamızın tesettüre girmesi yahut şer'-i tesettürdeki eksiklerini görüp düzeltmesi, her gün Kur'ân-Meâl-Tefsîr-Hadîs-Nurlar okumasının düzene girmesi ve hayatlarına müsbet/olumlu tesir gibi birçok husus da Cenâb-ı Hakk'ın ihsanı olarak tezahür etti.İlim ve Fikir Topluluğu WhatsApp gruplarında neler paylaşıldığı ve kimlerin katılabildiği hakkında bilgi için okuyabilirsiniz;#271281659
İnşâalah "Risale-i Nur Serencâmım" yazı serisinin bir sonraki yazısı nasip olursa, orada da Risale-i Nur eserlerinin hayatıma tesir ettiği hususlara temas ederim. Rabbim (cc) bizleri kendine lâyık kul, Kur'ân-ı Hakîm'e lâyık hizmetkâr, Habib-i Ekrem'ine (asm) lâyık ümmet, Kur'ân'ın bu asrın fehmine bir dersi olan Nurlar'a lâyık talebe eylesin. Âmîn.