Merhaba arkadaşlar. Yılın tahminen son veya sondan önceki eseri olacak. Koca bir yılı bitirdik. Yazarın Meksika, İtalya, Almanya ve İngiltere’deki anılarından oluşan, 13 kısa hikayelik zihin dinlendirme seansına hoş geldiniz. Tahmin edersiniz ki içindeki öyküler de kadınlara yönelik öykülerden oluşmakta. Onları ve onların dünyasını anlamak, nasıl düşünebildiklerini tahmin etmek, neye göre karar verdiklerini algılamak açısından en yakınından başlayarak çevresindeki kadınların adeta ruhsal analiz tablosunu bu hikayeler içine yerleştirdiğini söyleyebiliriz. Ortak tema olarak ölmeyi, yaşamaya tercih edecek kadınların anlatıldığını söylemek mümkün.
Mesela kitaptaki ana öykü olan Atını Sürüp Giden Kadın ile daha sonraki öykülerden olan Jimmy ve Umutsuz Kadın öyküsü birbirine benziyor. Ana öyküde, Meksika’da yaşayan ve kapanmış bir maden sahibiyle evli mutsuz bir Amerikalı kadın portresi çiziliyor bizlere. Bu sıkıcılıktan bunalınca da heyecanlı bir arayışa giriyor ve Aztek inançlarına sahip Chilchui adındaki kabileyi arama yolculuğuna başlıyor. İlginçtir kocası kendisinden 20 yaş büyük. Buradan bile çok fazla eleştiri çıkarmamız mümkün. Neden bu kadar yaşlı biriyle evlendin? Zorla mı evlendirildin, para için mi tercih ettin, hayat her zaman aksiyonla dolu geçmez, ilk fırsatta neden adamın yanından kaçtın gibi pek çok soru sormak da mümkün. Ve yazar bunları hep bize bırakmış diyebilirim. O öyküye ve vereceği mesaja odaklanmış. Diğer öyküde ise yine bir madenci koca karşımıza çıkar. Kadını aldatmıştır. Kadın da şiirler yazmaktadır ve bu şiirleri yazıp gönderdiği editörün yanına gider. İki öyküde de bizler bastırılmış cinsellik ve onun sonuçlarını görür, Freud’un ruhuna da kısa bir rahmet okumayı ihmal etmeyiz.
Mesela ‘Hiçbiri’ isimli öykü, beğendiğim öykülerden biri diyemem. Ancak ilettiği mesaj açısından çok değerli bir öyküdür. Bir kadına olan bakış açısı ve onun yaşayabileceklerinin temel özetidir aslında. Hayatında kimseyi istemeye bir kadın vardır. Bir adamın çekiciliğine kapılır o da. Adam da matador. Ancak onun peşinden evine gittiğinde adamları tarafından tecavüze uğrar ve intihar eder. İşte günümüzde de gerçek hayatta yani, bir insanın hayatını karartmak, bir insanı mahvetmek ne yazık ki işte bu kadar kolay artık. Hatta o kadar ki ‘Kuyruk Sallamak’ ile alakalı cümleler kullanılarak bu alçakça iş meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Ve ne yazık ki hala eğitimsiz hemcinslerim de sosyal medyadan her gördüğüne inanmaya devam ettikleri için bunun yanlış bir durum olduğunu asla düşünmeden bu şekilde hareket etmeye devam ediyor ki cezaevleri tecavüzcü alçaklarla dolu.
Kitaptaki tüm öyküleri ise en aşağıda paylaşıyorum.
İncelemeler:
#44393159#290427507#290939181#291133155#291803527
Okumalar:
Aaron’ın Asası
Adaları Seven Adam
Ak Tavus Kuşu
Anka Kuşu
Aşık Kadınlar (Brangwen Ailesi Serisi 2)
Atını Sürüp Giden Kadın
-Mutlu Hayaletler
-Hiçbiri
-Şampiyon Sallanan At
-Hoş Hanımefendi
Hepimize iyi okumalar dilerim..