Sizce 1000K'lılar?
Kötülük nasıl tanımlanır ki?
Alıntı
2 +1'leme
6,9bin Gösterim
Öne Çıkan Yorum
1k ya da 1000kitap. Zira 1000k=1000000 eder ki burayla ilgili değil gibi 😌
Aynen :)
Bence kötülük dediğimiz şey çoğu zaman sandığımız gibi “kötü niyetli insanlar” falan değil. Yani kimse sabah uyanıp “bugün biraz kötülük yapayım” demiyor. Kötülük daha çok, rahatsız olmamayı seçtiğimiz anlarda ortaya çıkıyor. Bir şeyin yanlış olduğunu hissediyorsun ama “şimdi sırası değil”, “bana dokunmuyor”, “bir şey değişmez zaten” deyip geçiyorsun ya… İşte orası.Mesela biri eziliyor, ama biz “karışmayayım” diyoruz. O anda kendimizi tarafsız sanıyoruz ama aslında düzenin tarafına geçmiş oluyoruz. Sosyolojik olarak da tam bu noktada başlıyor iş: kötülük bireyin kalbinden çok, topluca susmayı öğrenmemizle büyüyor. Herkes biraz geri çekiliyor, sorumluluk havada kalıyor, olan yine birine oluyor.Metaforla söylersek; kötülük bence bağıran bir şey değil. Daha çok odada yanan ama kimsenin kapatmadığı bir lambanın uğultusu gibi. Alışıyorsun. Bir süre sonra sesini duymuyorsun bile. Hatta garip bir şekilde, rahatsız olanlara “abartıyorsun” demeye başlıyorsun. En tehlikeli tarafı da şu: kötülük çoğu zaman kendini “mantıklı” gösteriyor.“Hayat böyle.”“Herkes yapıyor.“Ben ne yapabilirim ki?” Ve bir bakıyorsun, kimse kötü değil ama ortalık kötülük dolu. O yüzden bana kalırsa kötülük, büyük bir karanlık değil; küçük vicdan suskunluklarının birikimi. Tek tek bakınca masum gibi duran, ama yan yana gelince insanın içini üşüten şeyler. Hani bazen “asıl korkutucu olan canavarlar değil, sıradan insanlar” denir ya… Tam olarak o.
Bence kötülük; insanın içindeki merhametin üstüne çekilen ince bir perdedir. O perde kalınlaştıkça vicdan bulanıklaşır, sınırlar silinir. Kötü insan her zaman zalim değildir; bazen sadece umursamazdır. En tehlikeli hâli de budur zaten: Kendini masum sanan bir kayıtsızlık.
Kötülük, başkasının canını yakabileceğini bile bile, kendi çıkarı uğruna vicdanını susturmaktır.
Kötülük, başkasının acısını bile bile uzatmaktır.
Bizim Ülkemizde Kötülük Kime? Ucu bize değiyor mu? Büyüklüğü ne kadar? Kişinin sosyal sınıfına göre değişiyor