Sizce İstediğinizi Seçebilmek Özgürlük mü, illüzyon mudur ?
Kapitalist ülkelerin üniversiteleri, bir hayali sürdürmekle yükümlü görünüyor:Kapitalizm özgürlük demektir; özgürlük seçme yapabilmektir, seçme için ise almaşıkların var olması gerekir. Bunu tersinden de okumak mümkündür: Almaşık yoksa seçme yoktur; seçme yoksa özgürlük de yoktur. Bu kapitalist ideolojidir ve bunun için Batı üniversiteleri her yerde almaşıkların var ve çok olduğu hayalini sürdürmekle görevlidir.
Alıntı
7 +1'leme
4.847 Gösterim
İşçi, emeğini kime satacağı konusunda özgürdür. Seçenek sunulmuş gibi görünüyor oysa emeğini satmak zorunda bu durum illüzyondan başka bir şey değil.
Önceki 1 yanıtı göster
Geçen
berceste
berceste
’nin alıntısına yazmıştım
1 yanıtı göster
istediğim televizyon kanalını izleyebildiğim için özgür sayılır mıyım mesela ? Tüm televizyon programları mevcut sistemin altında bir propaganda aracı değil midir ? Tüm gazeteler de aynı görevi üstlenmez mi ? Zaten sermaye sınıfına dahil olmayan kaç televizyon ve gazete kaldı, hangisi farklı şeyler anlatıp yazabiliyor ? O halde kapitalizmin özgürlük anlayışı “çeşitliliğin aynılığına” endekslenebilir mi ? Bir özgürlük vaadi var ancak bu gerçekten bir özgürlük mü yoksa sistemin ön kabul olarak oluşturduğu bir illüzyon mudur ?
Bilgiyi bir çok yerden okusakta okullarda ve “resmî” kaynaklardan gördüklerimizin kaçını aşabiliriz ? okuduğumuz bilgilerin yüzde kaçı toplumun zihnini oluşturabilir ? Bize hakim olanlar, hakim paradigma değil midir ? Böyle olduğunda kapitalizmin seçme hakkı yalnızca bir illüzyon olmaz mı ?
Bence asıl özgürlük, istemediğini yapmama seçeneğinin olması.
Teşekkür ediyorummm🙏❤️
Bence illüzyon .. Çünkü dediğiniz gibi kapitalist sistem bize şıklar sunar bir nevi ve biz o şıklardan birini secmek mecburiyetinde pardon özgürlüğünden birini yaparız . Şıklarin dışına çıkmayı düşünemeyiz . Dolayısıyla çeşitlilik evet var ama özgürlük müdür değil sadece bir illüzyondur .
Şıklar da sürekli abcd gibi değilde AAAA şeklinde olabilir mi ? Mesela bir ürün olsun tek olsun. Ben en iyisi olarak tek ürünü alayım. Gidipte BİM’in, 101’in kıytırık markalarını kullanmak nasıl bir özgürlük olabilir ? Araba üretin doğayla en uyumlu, hız olarak insanlığa en uygun olanı olsun 😂 alışveriş gibi konularda çeşitliliğin olması neyi değiştirir bunu da merak ediyorum doğrusu..
2 yanıtı göster
Yani bu alternatiflerin sunuluşu kapitalizmi sorgulamamıza ön ayak olur mu ? Yoksa onu tekrar tekrar üretir mi ?
Yani çok saçma bu. Bunu ciddye alıp cevap mı vereyim şimdi. Kapitalizm o değildir, biladerler. Aman ya, herkes kitap yazabiliyor anasını satıyım.