Yaşam'ın Kıyısında
2026 57. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2026 13:32
Belladonna serisine artık elveda diyoruz. Gerçi bir adet de ismi Holly olan novellamız mevcut ama onun ana hikâyeye nasıl bir katkısı olduğunu bilmediğimden, şimdilik seri tamamlanmış gibi davranacağım. Sanırım Wisteria benim için bu üç kitap arasından en iyisi oldu. Belladonna ’yı sevmiştim, Foxglove ’dan o kadar da memnun kalmamıştım ama serinin son kitabı olan Wisteria beni kendine aşık etti. Birkaç ufak şikâyetim olsa da kesinlikle başarılı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Hiç değilse ikinci romandaki sönük atmosferi düzgünce toparlayıp bize güzel bir final verebildi. İçim kıpır kıpır, kafam rahat, ağzımda ise hoş bir tat var. Wisteriaların kokusunu dahi alabiliyorum. O derece keyifliyim yani. (⁠◕⁠ᴗ⁠◕⁠✿⁠) Foxglove ’da Kader adındaki beyefendi ile tanışmıştık. Kendisi de tıpkı Ölüm gibi doğaüstü bir varlık ve görevini adında taşıyan bir adam. İnsanların kaderlerini dokuyor, yaşamalarını görüyor ve daha pek çok şey yapma, yaratma gücü var. Signa’yı ölen eşi Yaşam sandığı için hikâye bir noktada aşk üçgenine kaymıştı. Sonra Blythe tarafından oyuna getirilince Signa yerine zoraki şekilde onunla evlenmiş oldu. Bu kitapta da aslında normal romantizmlerde sık sık karşımıza çıkan o sahte ya da anlaşmalı evliliklerden doğan aşkın daha fantastik bir versiyonunu okuyoruz diyebilirim. İlk kitaptaki gotik hava, ruhların o tehditkâr atmosferi ve diğer gizem unsurları ne yazık ki burada yoktu ama ben hikâyenin evrildiği yeri ve yeni temayı yine de beğendim. Bunun yanında Belladonna 'daki ana karakterlerin sonuncu romanda biraz geri planda kaldığını düşünüyorum; sanki Aris ve Blythe sahne ışıklarını onlardan çalmış gibiydi. Ve açıklayamadığım bir şekilde kendimi Ölüm ve Signa’ya fazlasıyla yabancılaşmış buldum. Hatta yeni çifti o kadar benimsedim ki keşke baştan beri onları okusaydık dedim; hikâyeleri benim daha çok hoşuma gitti çünkü. Kaos gibi bir eklenti ve yepyeni bir kötü karakterin varlığı bence güzel bir karardı. Foxglove ’daki o havada kalan, rezalet cinayet soruşturmasının aksine yazarın yeni bir sorun bulmasını sevdim ama olay tam anlamıyla bitirilmedi ve belki de serideki en büyük mesele, yani Signa’nın ailesinin ölümü ardındaki gizem, hâlâ açıklığa kavuşturulmadı. Kitaptaki en büyük eksi bana kalırsa buydu ve bu sebeple biraz mutsuzum. Umarım novellada bu konu hakkında gerçek bir sonuca ulaşabiliriz artık. Size Belladonna serisinde gördüğüm en büyük problemi söyleyeyim mi? Karakterler arasındaki iletişim eksikliği. Bakın, yemin ediyorum daha ilk kitaptan itibaren herkes adam gibi geçse birbirinin karşısına ve söylenmesi gerekenleri daha en başından doğru dürüst anlatsa ilgili kişiye, ortada ne nefret kalır ne kin; ne yanlış anlaşılmalar yaşanır ne de uzun vadeli acılar. Gerçi o zaman okuduğumuz bu hikâye de olmazdı fakat hadi ama Adalyn Grace , bence tüm bu zıkkımlar olmadan da güzel bir şeyler yazabilirdin; sende o kıvılcımı görebiliyorum. Aris favorimdi bu arada. Üzgünüm Sylas, seni sevmiştim; ilk kitapta, hele ki insan versiyonunu çok sevmiştim ama Kader daha çekici be. Komennasai. ಥ⁠‿⁠ಥ Blythe, seni feci kıskanıyorum, haberin olsun. Ve Kaos ilgi çekici bir karakter olmasına karşın ona o kadar az ekran süresi verildi ki kendisiyle ilgili hiçbir şey öğrenme şansımız olmadı. Bir de yazar artık Signa’yı sevmiyor mu ne; her nedense bu kitapta eski kahramanımızı biraz ucube gibi gösterdi. Aris’in yetenekleri ise felaket güzeldi, harika bir hayal gücünün eseri olduğunu söyleyebilirim. Kısacası Belladonna serisini bu son ve güzel final kitabıyla birlikte hâlimden gayet memnun bir şekilde uğurluyorum. Wisteria bana kalırsa serinin ortalamasını ve kalitesini bir hayli yükseltiyor. Elbette hikâyede pek çok şey değişti, bazı güzelliklerini kaybetti ama çok daha farklı ve heyecan verici şeylerle de geri döndü. Size tavsiyem: Gayet güzel olan Belladonna ile bu maceraya başlayın, Foxglove ’da sakın ola pes etmeyin, biraz sabredin ve mutlaka buralara kadar gelin. Kesinlikle pişman olmayacaksınız. Ve aşırı derecede merak ettiğimden serinin novellası Holly ’yi de en kısa zamanda okuyacağım. Başka incelemelerde görüşünceye dek hoşça kalın.
WisteriaAdalyn Grace · Artemis Yayınları · 2025211 okunma
Firefly
✨🥀Belladonna Serisi🥀 ✨ 🫐🖤 İlk Kitap Olan Belladonna 'ın İncelemesi → #277375181 🌺🌸 İkinci Kitap Olan Foxglove 'un İncelemesi → #287370104 💜🌿 Üçüncü Kitap Olan Wisteria 'nın İncelemesi → #302341295
İncelemen çoooook güzel olmuş, ellerine sağlık 🫶🏻 Ben sanırım Sylas’cıyım Aris’i çok sevsem de, Signa Ölüm çiftinin yeri bende çok ayrı ama Blythe - Kader’in hikayesi daha hoş ve yerindeydi senin de dediğin gibii
Firefly
Hem fikirlerin hem de incelememi okuduğun için teşekkür ederim ☺️