2026 13. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2026 13:12
Duman Bitti. Klasik Rus Edebiyatı. Tarz, teknik, bakış açısı aynı, Zamanın Rusyası, Rus halkının sosyal, ekonomik, kültürel toplumsal yapısı, Rus köylüsü, Rus sosyetesi ve Rus aristokratlarının Dünyaya özellikle Avrupa ya olan bakışları... Ivan Turgenyev in diğerlerine nazaran hatta Fyodor Dostoyevski den bile daha anlaşılır ve daha etkileyici bir tarzı var. Bir an fanatiği olduğum Mihail Yuryeviç Lermontov u okuyorum zannettim. Sevgili okurlar. Rus Edebiyatında Rus Romancıların bir özelliği var. Okuduğum Rus romanlarının tümünde, Mihail Yuryeviç Lermontov, Fyodor Dostoyevski, Lev Tolstoy, Maksim Gorki, Nikolay Gogol , Aleksandr Puşkin , Anton Çehov, Mihail Bulgakov , Ivan Turgenyev hepsinde görüyorum bu özelliği. Bu teknik Rus yazarlara ait bir Klasik olmuş. Diğer Ülkelerin Edebiyatında Romanlarında yok bu.. Türk Romanlarında da yok.. Rus Romanlarını okuyan okuyucu kendini Roman Kahramanı gibi görüyor, öyle sanıyor, olayların içine giriyor ve yazara cevap veriyor, yazarla ve diğer roman kahramanlarıyla tartışıyor, iteleşiyor, zıtlaşıyor, ve en önemlisi hayatında iz bırakmış birini mutlaka orada buluyor.. tabi bu benim fikrim.. düşüncem...Ben böyle düşünüyorum. Rus Romanlarının etkisi çok büyük benim üzerimde... tabi bu etkiyi sağlayan müthiş çevirileriyle Türkiye İş Bankası Kültür ve Yayınları'nın ve Öğretmen ve eski Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in sayesinde olduğunu belitmek gerekir. Romanımıza gelirsek 1862 Avrupa'sın da görevli yada öğrenim gören Rus aydın elit, sosyete, aristokrat ve öğrenci kısmının, Rusya'da yapılan reformlar ve toprak köleliğinin kaldırılmasıyla gelişen toplumsal hayatta Rusya'nın geleceği ve özgür güçlü ve modern bir Avrupa devleti olması için neler yapılabileceği hakkındaki çabalar, Aynı zamanda Litvinov adlı bir Rus gencinin Avrupa da yaşayan Rus aristokratlarından farklı olmasından dolayı onlara uyum sağlayamaması. Aşık olduğu Rus sosyetesinden bir kadınla, temiz kalpli nişanlısı arasında kalması ve yanlış tercih yapması sonucu içine düştüğü ruhsal çöküntüyü anlatır. Duman 'a veda ederken her zamanki gibi kendimce ana fikir alıntıyı paylaşıyorum. "Duman, hepsi dumandı, başka bir şey değil. peki ya kendi amaçları, duyguları, girişimleri, hayalleri? "Boş ver," der gibi elini salladı yalnızca." Duman Ivan Turgenyev sayfa194 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
DumanIvan Turgenyev · İş Bankası Kültür Yayınları · 20121,384 okunma