2026 79. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 21:41
Marc Auge Paganizmin Dehası kitabında felsefi ya da inanç bağlamında bir paganizm tanımlamasından ziyade geniş perstekli ve paganist tavrın hayatıni psikolojinin ya da mit-ritüel edimlerinin içersindeki yeri hakkında bilgi vermektedir. Bu bilgi verirken modernist düşünürler üzerinden bir anlatı temeli kurmaktadır. Paganizmin Dehası'nın bir diğer açısıysal sosyal hayatımızı etkileyen tavır ve davranışlarımızın mitik ve ritüel denklemlerini açıklarken paganizmin o inanç bağlamından ziyade psikolojik tetiklemeleri, karakterimize indirgenen yörüngeleri gibi alanları da net bir analizle okuyucuya tanıtmaktadır. Bu tanıtmanın argümanları düşünüldüğünde insan formunun geçmiş ile gelecek bağıntısının kuvvetine de bir ışık tutmaktadır. Bu bağlamda kitap okuyucuya bir pagan siferi üzerinden bir anlam vermek gibi bir sav yerine paganist düşünüşün, tavrın ve anlamın inancı ikincil bir tutum sergileyerek insanın kendi içindeki olmalığını göstermektedir. Hatta yer yer Friedrich Nietzsche, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Karl Marx, Felix Guattari, Michel Foucault, Gilles Deleuze gibi düşünürlerin de eserlerinden de yararlanarak modernist diyebileceğimiz çöküşün ve doğumun açılarını okuyucuya yer yer nefes almasını sağlayıp, zihinlerine tohumlar saçmıştır. Sonuç olarak; Marc Auge Paganizmin Dehası kitabında bir inanç algısından ziyaden hem toplumsal hem de bireysel eleştiri tutumu sergileyerek psikolojik ve sosyolojik normları sorgulamıştır. Bu sorgulamanın ışığından birey ve toplum olmanın dinamiklerini irdelemiştir. Bu irdelemenin okuyucya sorusu şu olmuştur; ''insan kendiliği ve ötekinin bakışı nedir?''
Duygu ve Düşünce
Paganizmin DehasıMarc Auge · Dost Kitabevi · 201016 okunma