Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Selman Ç. yorumladı.
72 syf.
9/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Çocuklar için "baba" figürü çok önemlidir. Hatta baba demek, kahraman demektir. Çocuk bilir ki, başı ne zaman sıkışsa anında ona yardım edecek ve tüm sıkıntılarını giderecek biri vardır. O kişi babadır. Baba demek, her şeyden önce, güven demektir. Güvenle büyümek ve onun himayesi altında ne olacağını düşünmeden yaşayabilmek demektir.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202240,6bin okunma
··1 alıntı·
1.696 görüntüleme
Roquentin okurunun profil resmi
Iki paragraf arasında sence de çelişkili cümleler kurmamış mısın.? Ilkinde babasının yalnız şiddet göstermediği için kötü baba olmadığını ama bir sonrakinde çocuklarının hatta özellikle Kafka nin kendisi gibi olmadığı için çocukluktan itibaren baskı uygulaması hatta en kötüsü sevgi ve saygı vermediğini söylüyorsun. Böyle bir babayla yasamak zulmün en kötülerinden biri. Kafka nin kişilik gelişimini perişan etmiş yaptığı her işte suçluluk duymasina sebep olmuş özgüven geliştirmesine engel olmuş daha neler. Kaldı ki bu kitapta asla babasına hak veremez ezilmisliginin sembolü nerdeyse . Zaten gönderememesi de bunu kanıtlamıyor mu ?
Semih Doğan okurunun profil resmi
Böyle bir babayla yaşamak zulmün en kötülerinden biri değil bence. Hatta "klasik bir baba" diyebilirim. Bu sebeple Hermann Kafka'nın kötü bir baba olduğunu düşünmüyorum. Evet, sert ve otoriter bir baba olabilir, bu durum Franz Kafka'yı yaralayıp üzebilir, fakat bütün bunlar Hermann Kafka'nın "kötü baba" olduğunu göstermez. Hatta Franz Kafka da kötü bir baba olduğunu söylememiş hiçbir yerde. Sadece onu desteklemediği için ve baskıcı tavrı sebebiyle kendisini kötü hissettiğini ifade etmiş. Mektubu gönderememesi tabii ki Franz Kafka'nın ezilmişliğini gösteriyor. Ama bunda da suç babasında mı? Biraz cesaret edip mektubu gönderememek Franz Kafka'nın kendi ruhu ve korkaklığıyla alakalıdır. Kitabın içerisindeki bir cümlesi benim için ispat hükmünde. Kafka diyor ki, sen böyle bir tavırda olmasaydın da muhtemelen zaten yabani ve korkak bir insan olacaktım. Yani her şeye karşın, korkak ve ürkek oluşunda asıl kabahati kendi ruhunda buluyor.
14 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Büşra Çin okurunun profil resmi
Evet, ben de çok bu kitabı hevesle, merakla okudum . Bilhassa ailevî psikoloji tahlili olan ekseri de baskı altında büyüyen bir çocuğun babasını (henüz dahi minnetle) sitem etmesi dikkatimi çeken bir konuydu. Ama sırf ben Kafka'yı tanıyacağım diye onun böyle birşey yaşaması gerekmiyordu. Keşke başka bir sebeple başka bir konuyla tanısaydım. Baba sevgisi, merhameti, eğitiminden yoksun biri olarak Kafka'nın hikayesini anlatışı mükemmeldi. Çok beğendim .
Gamze Ö. okurunun profil resmi
Elinize sağlık, baba ve erkek çocuk arasındaki ilişki gerçekten çok başka bence, siz de yerinde tespitlerde bulunmuşsunuz. İlk çocuklarda genelde (istisnaları olmakla birlikte) anne babaya kendini kabul ettirme, ebeveyn taklidi, başarısızlık durumunda özgüvensizlik diğer kardeşlere oranla daha sık görülür. Kafka da hem en büyük çocuk olması hem de duygusal ve hassas yapısı nedeniyle babasından istediği gibi ilgi, sevgi ve şefkat göremeyince öfkeli ve kırgın olmuş ona. Öte yandan yazdıklarınızı okurken oğlunu, kırılgan yapısı ve ince ruhu nedeniyle gerçek dünyanın zalimliğinden korumak isterken baskıcı baba figürüne dönüşen, gece uyuduğunda oğlunu seven bir baba canlandı gözümde nedendir bilmem;) Son paragrafınıza da kesinlikle katılıyorum. Adam kesin evliliği kaçış olarak gördüğünü anladı da ondan evermedi oğlunu. Eğer babası Kafka'nın evlenmesine izin verseydi bizlerin bu eserden ve birçoklarından mahrum kalmamızı geçtim adı tarihin tozlu sayfalarına karışmış biri olabilirdi kendisi bugün.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Ben de sizin gibi düşünüyorum Gamze Hanım. Ama çoğunluk bu şekilde düşünmüyor bilesiniz. Yaptıklarından sonra Hermann Hesse’yi sevmiyor kimse :)
1 sonraki yanıtı göster
Ahizer / Ebru Kırılmaz okurunun profil resmi
Çok begendim incelemenizi. Ve final, bütün bu olanları açıklıyor . Başımıza gelen sıkıntılardan şikayet ederken, anı düşünüyoruz, gelecekte ne faydalar sağlayacağını unutarak.. Fakat bir yeri kaçırmışsınız sanki. Kafka babasından, nezaketi için değil, korktuğu için izin istiyor , evlenmeye.. Ne kötü bir durum Kafka'nın hayatı, diyecek oluyorum ama son cümleniz susturuyor. Emeğinize sağlık
Semih Doğan okurunun profil resmi
Aslında ben de korktuğu için izin istediğini anlatmaya çalıştım ama pek açık olmamış olabilir. Keşke babasının izin vermemesi ile evlenemediğini belirtseydim, o zaman daha açık olurmuş. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
Merve Süzük okurunun profil resmi
Kafka hiç evlenmedi. İki defa nişanlandı. Babasından izin değil onay istedi.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Bahsettiğiniz kısımlarda yanlış anlamaya sebebiyet verebilecek olan cümleleri düzelttim. Katkınız için teşekkür ederim.
xbirigibibiri okurunun profil resmi
İncelemeniz için teşekkür ederim. Hemen temin edip okuma isteği duymama sebep oldunuz. Bu platformu amacına uygun bir şekilde kullanıp okurlara fayda sağlayan insanları görmek güzel.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Çok naziksiniz, teşekkür ederim. Zaten bu yazıların yazılmasındaki amaç, faydalı olmaktır. Böyle oluyorsa da ne mutlu bana. Tekrar teşekkürler.
Bu yorum görüntülenemiyor
Kütüphane kedisi okurunun profil resmi
Çok etkileyici bir inceleme olmuş eline sağlık
Semih Doğan okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim.
AYŞE okurunun profil resmi
Emeğinize saglik. Etkileyici, başarılı bir inceleme olmuş.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Çok naziksiniz, teşekkür ederim.
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.