Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

388 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
"Hiçbir şeye şaşırma, hakikatin de insanların da iki yüzü vardır. '' Amin Maalouf Kuran'da Allah'ın doksan dokuz adının olduğu geçer. Pekala bu sayıyı yüze tamamlayan gizemli bir ad var mıdır? Yüzüncü Ad ile ilgili olarak; bu adın Hz. Süleyman'ın yüzüğünün üstünde yazılı olduğu, Nuh'un bu adı söylerek Tufan'dan kurtulduğu, bu adı söyleyenlerin cennete gideceği, dahası bu adın dünyayı kurtaracağı rivayet edilir. Böyle bir ad var mıdır? Yoksa bu bir körinanç mıdır? Lübnanlı yazar Amin Maalouf bu rivayetlerden yola çıkarak yine tarihi bir kurgu romanı yazmış. Yıl 1665. Hristiyan ve Yahudi inançlarına göre Canavar Yılı olarak kabul edilen 1666 yılından hemen öncesi. Özellikle İncil'de bu yılla ilgili kehanetler var. Buna göre bu yılda deccal ortaya çıkacak ve dünya yok olacaktır. Kehanetlerin çıkmaya başladığı söylentileri artınca da halk tedirgin olur ve herkes bu yüzüncü adın olduğu kitabın peşine düşer. Hikayemizin kahramanı  Baldassare, Lübnan'da yaşayan Hristiyan bir antika tüccarı. Bir şekilde eline Tanrı'nın yüzüncü adı olduğunu düşündüğü kitap geçer ve onu okuyamadan satar. Ardından pişman olur ve kitabın peşinden bir yolculuğa çıkar. Yüzüncü Ad, Lübnan' dan başlayıp Mersin, Konya, İzmit, İstanbul, İzmir ve Avrupa'da son bulan bir yol hikayesi.  Maalouf, diğer kitaplarında olduğu gibi yine okuyucusuna dünyayı dolaştırıyor. Yazarın en sevdiğim kitabı olan  Afrikalı Leo kitabında da  üç kıtayı dolaşmıştım. Zaman 17.yüzyıl, mekan yazarın çok iyi bildiği Akdeniz ve çevresi. Eğer tarihe merakınız varsa bu kitabı okurken birçok yeni bilgi öğreneceksiniz. Kitapta Musevilik, Yahudilik ve Müslümanlık ile ilgili birçok bilgi mevcut. Osmanlı Devleti ile Sultan 4.Murat'ın olduğu kısımlar ilgi çekiciydi. Özellikle İzmir'de ortaya çıkan Yahudi Mesih Sabetay Sevi ile ilgili bölümü okurken gerçek olduğunu öğrendiğim birçok bilgiye ulaştım ve bu bilgilere de şaşırdığımı söyleyebilirim. Okuduğum 7. Maalouf kitabıydı. Yazarı okurken kitabın  sonunda hayal kırıklığına uğramayacağımı biliyorum artık. Okuyucuyu zorlamayan akıcı bir dili var. Hikayelerini süsten uzak bir şekilde anlatıyor. Olayların geçtiği mekanları anlatırken kısa tasvirler kullanıyor. Karakterlerinin iç dünyalarıyla ilgili yaptığı tasvirler de okuyanı sıkmayacak şekilde. Bence yazarın anlatımındaki en önemli özelliği ise sürükleyiciliği. 1949 yılında Lübnan'da doğmuş olan yazar, şu an 70 yaşında ve Paris'te yaşıyor. Bütün eserlerinde Akdeniz çevresini ve Orta Doğu'yu ele alıyor. İlk romanı Afrikalı Leo ile 1986 yılında Fransız-Arap Dostluk Ödülü'nü, Tanios Kayası ile de 1993' te Goncourt Ödülü'nü kazanmış. Yazarın en bilinen eseri ise Semerkant. Tarihe merakınız varsa kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum.
Yüzüncü Ad
Yüzüncü AdAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20186,8bin okunma
··
2.353 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Tayfun okurunun profil resmi
Mustafa abi yine dizmişsin incileri, ellerine sağlık... Marifete giden yoldur hakikat !!! Od incelemesinden Şeriat, Tarikat, Hakikat, Marifet bu dört unsurdur kişiyi yedi başlı nefsten terbiye eden. Lakin biz konunun “Tarik” yani “Tarikat” kısmındayız. Şeriatı az çok hepimiz biliriz. Peki ya “tarikat” bunu bilir miyiz? Ne ola ki “tarikat?” “Şeriat” un ise tarikat sudur, ateştir, fırındır. “Tarikat” usuldür, yoldur. Yolu bilmeyen varır mı? Varmaz elbet. Bilirsen yolu, bulursun “hakikati.” Varılacak noktadır “hakikat.” “Hakikat” tercüme istemez. Bu yolda “hakikate” varan, “marifetini” sergiler. Halkta Hakk’ı görendir “marifet.
Mustafa A. okurunun profil resmi
Bir an sen yorum yapınca inceleme çalıntı mı diye kendimi sorguladım. Teşekkürler Tayfun. Od incelemesi ye ilgili yazdıklarını anlayabilmem için herhalde kitabı okumam gerekiyor. Çünkü çok vakıf olduğum konular değil.
3 sonraki yanıtı göster
Ayşe* okurunun profil resmi
Ben de Amin Maalouf okurken büyük zevk duyuyorum, bütün kitaplarda derinlik beklemeye gerek yok bence, keyifli tarihi kurgu yazıyor bence gayet de başarılı. Ağzınıza sağlık Mustafa Bey :)
Mustafa A. okurunun profil resmi
Tabii bir Eco gibi derin kitaplar yazmıyor ama daha bizden biri gibi Maalouf. Anlattığı hikayelerin bizim topraklarda geçmesi, Ortadoğu'da yaşayan kültürleri harmanlaması benim hoşuma gidiyor. Bence de gayet başarılı. Teşekkür ederim Ayşe Hanım :)
Lady Godot okurunun profil resmi
Ben de Semerkant ile Afrikalı Leo kitabını okumuştum. Dümdüz tarih kitabı sevmeyen ben, mükemmel kurgunun içine serpiştirilmiş tarihle mest olmuştum yıllar önce, beni Hayyam ile tanıştırdığı için de ayrı bir severim Amin Maalouf'u. Bu kitabını da listeme aldım, inceleme için teşekkürler :)
Mustafa A. okurunun profil resmi
Belki birçoğumuz Sabbah'ı, Haşhaşileri, Hayyam'ı ve Rubaiyat'ını Semerkant sayesinde öğrenmişizdir. Dediğiniz gibi bunları düz tarih okuyarak öğrenmek sıkıcı olurdu. Bu kitapta da benzer tarihi bilgiler mevcut. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.
uçuşan bir kağıt parçası okurunun profil resmi
Fazlasıyla ilgi çekici 😊
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.