Gönderi

Fâtih bir yorumu yanıtladı.
...ateist olmak yüksek ahlaklı olmaya sebep olmuyor. Büyük ihtimalle bu durum, bir insanı ateist yapan faktörlerin, ahlaklı yapan faktörlerle örtüşmesinden, yani ahlaklılığın bu paketin bir parçası olmasından kaynaklanıyor.
·
1 görüntüleme
Earthling okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Örneğin ateistlerin eğitim ortalamasının inançlıların eğitim ortalamasından daha yüksek olduğu, ateistlerin IQ'sunun ortalama olarak inançlıların IQ'sundan daha yüksek olduğu vs gibi başka istatistikler de var. Konuyu dağıtmaması için bu istatistiklere bu kitapta değinmeyeceğim. Önemli olan, en azından bu bölümün maksadı açısından, ahlak argümanının Tanrı'nın varlığına kanıt olmaktan çok uzak olması, hatta neredeyse tam tersi yönde kullanılabilecek bir argüman olmasıdır.
Fâtih okurunun profil resmi
Ahlak dediğiniz felsefenin verisidir,ve edepten türemiştir.Edebin dönüp dolaşıp dayandığı nokta ise dindir.Kant gibi filozoflar da bunu kabul eder.Kimi filozoflar ahlak telakkilerini edepten ayrı kurmuş bunun üzerine felsefe yapmışlardır.Bir ateist ahlaklı yahut edepli olabilir mi,? Bu sorunun cevabı basittir.Bir ateist ahlakı felsefe kitabından öğrenemez,ister kabul ister inkar etsin yaşadığı toplumun kültüründen beslenir ve farkında olmadan kültürün de neşet ettiği yer olan din anlayışından doğar ahlakı.IQ dan falan bahsetmişsiniz.Bu topraklarda son yüz yılda oluşan ahlak kaymasının sebebi din değildir.Dine muhatap olan akıllar ve onların meydana getirdikleri anlayışlardır.Ateistler ülkenin hadi yüzde üçü olsun otuz katı büyüklüğünde bir kitleden ahlaksız olanlar da olur elbet.Bu genellemeler çok ucuzlaştı artık.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.