Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Samet Ö. yorumladı.
230 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Bireysel psikoloji=Adler Alfred Adler'e nihayet giriş yaptım ve bu kitabı, İnsan Doğası ile giriş yaptığım için kendimi şanslı hissediyorum. Zira neden bireysel psikoloji deyince akla Adler gelir diye sorarlarsa garip gelebilir ama bu kitaptan yola çıkarak rahatlıkla cevap verilebilir. Freud okuyan birçok insan ki ben de aynı kanıdayım.
İnsan Doğası
İnsan DoğasıAlfred Adler · Dorlion Yayınevi · 2018160 okunma
··
183 görüntüleme
Samet Ö. okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Kitleye Freud demek çok yanlış bir kıyas olur diye düşünüyorum. Aslına bakarsanız bu kıyasa toplumsallık ve öznenin çok yönlü etkileşimi açısından baktığımızda tam tersi olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Adler'in ekolü bireysel psikolojidir doğru, ama yönelimine baktığımızda insanın hayattaki amacını toplumsallık-sevgi-çalışma ekseninde tanımladığı için bireye yalnız topluma katılımı açısından değer biçer. Aykırı kişiliklere de şımarık yaftasını yapıştırarak kolaya kaçar tabii. Freud'un yapısal kuramı ise Psikanalizin özneci bir teorik düzlem açısından tutunacağımız tek dal olmasını sağlayacak ölçüde kişiye, öznenin toplumla çatışması biçimselliğinde önem verir. Ego, toplumun bir yansıması olan superego ile çatıştığı sürece bireyselliğini inşa edebilir. Lacan'ın bir 'normal kişilik' yapılanması tanımlamamasının sebebi de Freud'un doktor yönünden bağımsız olarak psikanalitik kuramı incelemesinde yatar. Özetle bu kıyas çok sırıtıyor hocam, gözden geçirmeni öneririm.
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Aslında bir kıyaslamadan daha çok genel bir değerlendirme. Freud'un kitleye çok rahat hitap ettiğini ve sorunları açıklarken geniş bir biçimde dillendirdiğini düşünürsek kitlesel olduğunu belirtmeliyim diye düşündüm. Bir yandan da diğer kitaplarını okumadan "kitlesel" damgasını yakıştırmak belki de bir yanılgı payı olduğunu gösteriyor olabilir. Yani o başlık kesin bir kanı gibi bu yüzden şimdi düşününce hatalı olduğu en azından birçok kitabını okuyup karar verilmesi gerektiğini gösteriyor. Haklısın hocam, yorum için teşekkür ederim.
Bu yorum görüntülenemiyor
K. okurunun profil resmi
Kalemine sağlık, kitap epey düşündürtmüş ve hoşuna gitmiş belli ki. Nefret üzerine düşündüm de, ben nefret edemiyorum. Nefret bence içinde karşı tarafa acı çektirme hissi de barındırıyor. Ben buz gibi soğuyorum çok sert bir yanlış görürsem. O kişi umrumda dahi olmuyor. Silip atmak adını anmamakla değil, kayıtsızca anabilmek de demek. Nefret ettiğim kişiler genelde bana yamuk yapan değil, ailesine ve hayvanlara zulmettiğini bildiğim kişiler. İşte onları acı çekerken görsem tınlamam. Bu yüzden haberlere bakmıyorum.
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Yorumun için teşekkür ederim. :) 'Buz gibi soğuma' betimlemene katılıyorum, ama bu sevgi duyarken de olabiliyor. Mesela bir şeyi, birini ne kadar çok seversen ona karşı bir nefrette besleyebiliyorsun.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.