Gönderi

Soru
Bir adet soru, sizce hangisi doğru? 1- Aza tamah etmeyen çoğu bulamaz. 2- Aza tamah eden çoğu bulamaz. Tamah etmek: Açgözlülük etmek, açgözlü davranmak.
·
23 görüntüleme
Simone okurunun profil resmi
tamah etmek: açgözlülük etmek ise, aza tamah eden yani aza bile aç gözlü davranan çoğu hiç bulamaz diyor ikincide. Bu yorumladığım şekline katılıyorum ve 2 diyorum. Ama sizin yorumladığınız gibi düşünürsem 1 diyorum :)
mithrandir21 / Uğur okurunun profil resmi
Evet haklısınız ama acaba atalarımız tarafından ilk söylenen söz hangisi? :)
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Eren Çelik okurunun profil resmi
Bence 2. , çünkü kaz gelecek gelecek yerden tavuk esirgenirse kaz gelmez. 1. Cevabin dogru olup olmamasi ise kavram alginiza bagli acgozlu bir insani hirsli olarak tanimliyorsaniz belirli olcude bu cumlede dogrudur. Anlayacaginiz risk yonetimi onemli :) ve guzel Turkcemizde birbirini yanlislayan bircok soz mevcut.
mithrandir21 / Uğur okurunun profil resmi
Evet çok haklısın çünkü o cümleye hak vermemde de her seferinde açgözlülüğü ne şekilde haklı çıkarabiliriz diye düşünüyordum.
Bu yorum görüntülenemiyor
insan okur okurunun profil resmi
Bence 1. Neden dersen ? Bu cümleler genelde atasözü gibi anlaşıldığı için mecazı bir anlam vermeli. Direk dümdüz doğruyu söylerse olmaz. Bu yüzden 1. İkincisi ile arasında ne fark dersen bu fark var diyebilirim.
mithrandir21 / Uğur okurunun profil resmi
Dediğinde haklısın ve iki cümleden de iki manaya çıkartılabilirler. Aza tamah etmezsen yani azı, açgözlü gibi çok istemezsen devamı olmaz ve çoğu bulamazsın gibi, diğer cümlede de aynı manaya dolaylı yoldan ulaşabiliyoruz. Aza tamah edersek tamahkarlığımız yüzünden çoğulu bulamayız gibi. :)
2 sonraki yanıtı göster
Said OKUR okurunun profil resmi
Benim bildiğim birincisi, ikinciyi ilk defa görüyorum. Tamah arapça bir söz olduğu için arapçada ki gibi, “istemek, arzulamak, hırs göstermek” gibi manalarıda var. TDK’dan da baktım o da “tenzzül, istek” gibi ikinci bir mana daha vermiş.* Bu manada tekrar düşünecek olursak “az olana arzu duymayan çok olanı bulamaz” şeklinde tevil edebiliriz. Bir nevi damlayı istemezsen damlaya damlaya göl de olmaz gibi bi şey :) Bu kelimenin “tamahkâr” şeklinde kullanımı ise “aç gözlü, cimri” manasını tam karşılıyor. Rahmetli dedemden duyduğum nasihatlerde ise “ Aza kanaat et, tamahkar olma!” şeklindeydi. * goo.gl/dBLZKZ
1 önceki yanıtı göster
mithrandir21 / Uğur okurunun profil resmi
Aa benim böyle bir iletim mi vardı :) Bana da birincisi geliyor ama bu iletiyi paylaştığım zamanda ikincisi ile çok karşılaştığım için burada da sorup fikirler almak istemiştim; zaten yazdığında da hemfikiriz.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.