Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Goya Goya

Goya Goya
@goyaninkalemi
Kitapsever, kedisever, gezisever
PhD
Ankara
11 okur puanı
Mart 2024 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
304 syf.
·
Puan vermedi
Bir kirpi ne kadar zarif olabilir?
Paris’in göbeğindeki bir zengin apartmanında kapıcı olarak görev yapan ve pek de dikkat çekici olmayan yaşlı bir kadının ne kadar derin bir dünyası olabilir? Barbery’nin bu soruya verdiği cevap kitabı okurken sizi mest edecek. Ama dikkat! Sanata, edebiyata ve dahi siyasete dair derin ve incelikli fikirleri olan 54 yaşındaki kitapkurdu Renée’nin hayatı sizi biraz üzebilir.
Kirpinin Zarafeti
Kirpinin ZarafetiMuriel Barbery · Kırmızı Kedi Yayınları · 20207,4bin okunma
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
Yemek ve Edebiyat
Pek de popüler olmayan bir kitap böylesine muhteşem çıktığında çok mutlu oluyorum. Hele ki bu kitap daha önce hiç karşılaşmadığım bir şekilde geleneksel Meksika yemeklerinin tarifleriyle bölümlere ayrılmışsa ve bu yemekler Tita’nın ailesinin hikayesine ustalıkla harmanlanmışsa o kitap tadından yenmez. Büyülü gerçekçiliğin tadında bırakıldığı mükemmel bir postmodern roman.
Acı Çikolata
Acı ÇikolataLaura Esquivel · Can Yayınları · 20213,280 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
Toni Morrison
Amerikan edebiyatı okumaya başlamadıysanız mutlaka Toni Morrison ile başlamalısınız. Bir çocuğun gözünden sarı saç-mavi göz güzellemesi, dünyanın geri kalanına pompalanan Amerikan rüyasının çöküşü ve tüm bu hezeyanların içerisinde bir de toplumsal cinsiyet rolleri 1993’te Nobel Edebiyat ödülü almış bu kitapta sorgulanıyor. Okurken en baştaki çocuk öyküsünün neden gittikçe karmaşık yazıldığı ve bölümlerin neden dört mevsime ayrıldığını sorgulayınız. “Sevilen” ve “Cennet” ile birlikte bu kitap da su gibi akıp gidecek bir Toni Morrison romanı.
En Mavi Göz
En Mavi GözToni Morrison · Sel Yayınları · 20181,984 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
248 syf.
·
Puan vermedi
Dahi Orwell
Bence edebiyat dahisi diye bir şey varsa Orwell tam olarak bu. Paris ve Londra’da çeşitli işler yaparak hayatta kalmaya çalışan Orwell bu kitapta kendi anılarına yer veriyor. Bunu öyle bir yapıyor ki siz de onunla birlikte bulaşıkçılık yapıyor, mutfağın o sıcaklığını suratınızda hissediyor ve Paris’te tahtakurularıyla dolu o otel odasında Orwell’ın yanıbaşında yatıp kalkıyorsunuz. E bu dahilik değil de nedir? Böyle kitapların tek kötü yanı okumaya bi başladıktan sonra sonra üç günde yazılmış gibi duran sözde “çok satan” kitapları sadece deniz kenarında kumun içinde yuvarlanarak okuyorsunuz :)
Paris ve Londra'da Beş Parasız
Paris ve Londra'da Beş ParasızGeorge Orwell · Can Yayınları · 20216,4bin okunma
·
Puan vermedi
Bir oda ve biraz para
Başıma bir şey gelmeyecekse Woolf’u ve temsil ettiği modernist akımın romanlarını pek sevmem. Tekrar eden iç konuşmalar beni bayar ve ortamlarda sürekli Joyce öven Woolf yücelten kimselere de pek katılmam. İlla okuyacaksam da kısa öyküleri tercih ederim Ancak Woolf’un bu deneme niteliğindeki yazıları tarihten bu yana kadınların üretkenliğinin önündeki engelin ne olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Aslında bu kadar basit: Tüm ihtiyacımız biraz kişisel alan yani “kendine ait bir oda”. Kimliğini keşfetme yolculuğunda olan kadınların ve hayatında en az bir kadını seven ve anlamaya çalışan tüm güzel kalpli erkeklerin okuması gereken bir eser.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938bin okunma
Reklam
584 syf.
·
Puan vermedi
20. yy’da ilerici bir evlilik örneği
Rus edebiyatı sevenler toplaşın :) Vera ve Lopuhov’un aşkı sizin evliliğe ve ilişkilere bakış açınızı değiştirmeye geliyor. Rus edebiyatı denilince pek de akla gelmeyen Sovyet öncesi dönemde ve sadece 4 ayda yazılmış bu muhteşem eserde üretken evliliklerde birbirini tüketmenin nasıl da azaldığını sayfa sayfa okuyacaksınız. Hele bir yerlerde kıskançlıkla ilgili öyle bir sayfa vardır ki 1862-63 yıllarında yazarın bu denli modern düşüncelere nasıl sahip olduğuna inanamayacaksınız.
Nasıl Yapmalı?
Nasıl Yapmalı?Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy · Kor Kitap Yayınları · 20191,141 okunma
183 syf.
·
Puan vermedi
Yeni gotik edebiyat
Gotik roman severlerin bir çırpıda okuyabileceği kız kardeşlik, kadın-erkek dengeleri ve ötekileştirme temalarını işleyen keyifli bir roman. Yer yer anlaşılmayan kısımlar olsa da genel anlamda korku ve tekinsizlik hissini güzel verdiğini düşünüyorum. Ayrıca yaratıcı roman isimlerine güzel bir örnek.
Biz Hep Şatoda Yaşadık
Biz Hep Şatoda YaşadıkShirley Jackson · Siren Yayınları · 2017779 okunma
304 syf.
7/10 puan verdi
Empati
Kelebek koleksiyonu yapma hobisi olan baş kahramanımız aslında basitçe güzelliği muhafaza etmekten keyif alıyordur. İşini bir adım öteye taşıyarak bu kez güzelliğini sayfalarca yazıp bitiremediği bir genç kızı alıkoyar ve olaylar gelişir. Koleksiyoncunun genel durumu gittikçe karanlık tarafa geçerken yazar genç kızın kişiliğini, hayallerini, hayatını resmederek okuyucudaki empati hissini artırır ve bir noktada okuyucu kendini kapalı bir odada boğulurken bulur. Fowles Shakespeare’in Fırtına aslı eserine atıf yapmayı çok seven bir yazar olduğundan kitapları okunmadan önce Fırtına’yı okumanın faydalı olacağını düşünüyorum. Koleksiyoncu Fowles’ın bana göre en iyi romanıdır. Okunmaya değer.
Koleksiyoncu
KoleksiyoncuJohn Fowles · Ayrıntı Yayınları · 20208,4bin okunma