G

G
@greentree
Lisans
21 okur puanı
Haziran 2019 tarihinde katıldı
Empati ile, birinin hissettiğinin aynısını hissetmek kapasitesini kastetmiyorum. Bu sempatidir. Sempati oldukça popülerdir, ancak bana göre fazla önemsenmektedir. Empati ile yumuşak,anlayışlı bir şekilde davranınayı kastetmiyorum. Bu destektir. Destek de oldukça değerlidir ve önemsenir. Öyleyse empati ne? Empati diğer insanların düşünce ve güdülerinidoğru bir şekilde kavrama yeteneğidir, öyle ki insanlar "Evet, işte bu tam benim geldiğim yer" diyeceklerdir. Bu sıradışı bilgiye sahip olduğunuzda,diğer insanların hareketleri hoşunuza gitmese de niçin öyle davrandıklarını kızmadan anlayıp kabul edebilirsiniz. Hatırlayın, öfkenizi yaratan aslında kendi düşünceleriniz, diğer kişinindavranışı değil. Şaşırtıcı şey şu ki; diğer kişinin niye öyle davrandığınıanladığınız anda, bu bilgi sizin öfke üreten düşüncelerinize bir sınır koyma eğilimine giriyor. Peki empati sayesinde öfkeyi ortadan kaldırmak o kadar kolaysa, niye insanlar her gün birbirlerine kızıyorlar? Yanıtı şu, empatinin kazanılmasızordur. İnsan olarak bizler kendi algılarımızla donatılmışız ve otomatik olarak insanların yaptıklarına anlamlar yüklüyoruz. Diğer insanın kafasının içine girmek çok çalışma gerektirir ve çoğu insan bunun nasıl yapılacağını bile bilmiyor.
Sayfa 197
Reklam
Sizi kişiler arası zorluğa sokan kurallar genellikle zarar verici gözükmezler. Aksine, çoğunlukla oldukça ahlaklı ve insani dururlar. Son zamanlarda, evliliklerin yüzde 50 - yüzde 50 olması gerektiğine inanan Margaret adında bir kadını tedavi ettim. Her eş diğeri için eşit derecede davranmalıydı. Bu kuralı tüm insan ilişkilerine uyguluyordu.
Sayfa 187
Haksızlık ya da adaletsizlik algısı, tamamen olmasa da çoğunlukla öfkenin en büyük nedenidir. Aslında, öfkeyi, size haksızlık edildiği inancınızla birebir örtüşen bir duygu olarak tanımlayabiliriz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bilişsel Çarpıtmaların Nedenleri 1 . YA HEP YA HiÇ DÜŞÜNCESI: Her şeyi siyah ya d a beyaz görürsünüz. Eğer performansınız mükemmelin altındaysa, kendinizi tamamen başarısız bulursunuz. 2. AŞIRI GENELLEME: Tek bir olumsuzluğu hiç bitmeyecek bir başarızlık demekmiş gibi görürsünüz. 3. ZiHiNSEL FILTRE: Tek bir olumsuz ayrıntıyı bulur onunla
"Bazılarımız dayanmanın bizi güçlü kıldığını zanneder. Ama bazen bizi güçlü yapan bırakmaktır." Hermann Hesse
Reklam
191 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.