Kitabı okuma hikayem bir yolculuktu. Başlangıçta, yazarın düşünceler evrenine adeta bir portal açarak hayal dünyasını ayak bastığımız somut bir zemine dönüştürdüğü bu gerçeklikte hızla ilerleyebileceğimi sandım. Ana karakterin bile yıllar sonra tam olarak neyin içine düştüğünü anlamlandıramadığı bu serüven, tüm labirentvari bilmecesi ve yazarın zengin anlatımıyla beni hızla içine çekti. Ancak bir noktada, belki de anlatıcı ile aynı noktada, ben de adımlarımı yavaşlatma ihtiyacı hissettim. Soluklanmak, yürüdüğüm zeminin beni ilerlettiği yolu sorgulamak ve okuduklarımı sindirmek istedim. Hızımı düşürdüm, tane tane yakaladım kelimeleri. Hatta öyle ki, iç sesimi neredeyse dış bir sesçesine gövdemden zihnime bir yankı gibi hissettim. Bu noktada kitap bende tıpkı bir Doğu baharatı gibi bir tat bıraktı: tanıdık ama zengin, bilindik ama keşfedilesi, adı dilimin ucunda ama bir türlü çıkaramadığım bir etki.
Bu yolculuk, kitabın anlatıcısı H. için de hayatının en büyük, en etkili ve en çözümsüz gizemiydi. Anlatıcının bu gizeme en çok yaklaşmak istediği anlar, en büyük çırpınışlarının verdiği uzaklaşma anlarından ibaretti. Gençlik yıllarında gizemli bir cemiyetle birlikte Doğu'ya mistik bir yolculuğa çıkan H., yıllar sonra geriye baktığında yaşamındaki en derin izlerin, bu dağıldığını düşündüğü cemiyetle yaptığı yolculukta şekillendiğini ve yolculuğun yarım kalmışlığının burukluğunu yıllarca taşıdığını görüyor. Bu yarım yolculuğu yazarak tamamlamayı uman H., işlerin hiç de sandığı kadar kolay olmayacağını anlıyor. İçindeki silinmeye yüz tutmuş izlerin ancak tek bir ismin tanıklığı ile tamamlanabileceğine inanıyor: Yıllar evvel kafileden ayrılan hizmetkar Leo ile.
Anlatıcı, bu eski yoldaşı Leo'ya yıllar sonra rastlaması sonucu yolculuğunun aydınlanacağı beklentisine kapılırken,
Doğu YolculuğuHermann Hesse · Can Yayınları · 20193,383 okunma
Kötü bir kitap değildi ama biraz abartılmış bence. Köklü bir erkek lisesindeki bir grup öğrencinin ve onları etkileyen idealist, farklı bir öğretmenin hikâyesi anlatılmış. Sonu acıklı bitiyor.
İpucu
Neil'in, babası oyuncu olmasına izin vermediği için intihar etmesi çok üzücüydü. Çocukları istemedikleri mesleklere zorlamamak lazım.
📚🔔 Tatil zili çaldı!
Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞
Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
Size bisey soracağım. Pollyannada Bay Pendleton var ya ben onu Harry potter da ki Snape benzetiyorum. Snape lily' ye aşık olmuştu
Pendleton da pollyanna'nın annesine birqz benzemiyor mu poterhead'ler
Bu kitabın 1800 lü yılların sonunda yazıldığını bilseniz bile şaşırıyorsunuz. Öngörüleri o kadar isabetli ki komplo teorisi yazsanız kimse yadırgamaz. Boşuna bilim kurgunun öncüsü olmamış üstat. Sadece bilimsel ve teknolojik gelişmeleri değil, insan psikolojisinin ulaşabileceği uç noktaları ve sosyolojik ayrımları da çok başarılı şekilde uyarlamış.
Zâtı muhterem, gönlümüzün bir danesi Hâdim'ul Fukara Pir-i Sani Feth'ul Muhammed Maarif hazretleri, Oğlu Ali Sabit, torunu Mâârifi Sani olmak üzere Zâtların eser ve hakikatlerinin bir arada nazmen düzenlenerek editöryal çalışma ve araştırmalarla bu mirasa ulaşmamızın vermiş olduğu huzurla şunu söyleyebilirim. Arkadaşlar, Kahraman hocanın dili çok zengin ve dinleyince ya da okuyunca farkını yansıtıyor. Var olsun. Emeği geçen herkesten rabbim razı olsun. İlla Hû!
Öncelikle bu kitap kesinlikle bilim kurgu değil sadece kurgu. Kitapta bilimsel ve mantıksal açıdan çok fazla yanlış ve açık vardı. Okurken sinir olmamak elimde değildi. Edebi açıdan önemini bilemem ama bilimsel açıdan bir değerinin olmadığını düşünüyorum. Bazı sayfalar sanki daha uzun olsun diye yazılmış gibi hissettiriyordu. Beğendiğim tek şey problem anında uçuk insan karakter tiplemeleri oldu. Kitabı 2 sene önce sadece 100 sayfasını okuyup bırakmıştım. Özellikle bu kitaba haksızlık etmiş olabileceğimi düşünerek tekrar okumaya başladım ve bitirdim. Sinir sahibi oldum teşekkürler. Eklemek isterim ki yer çekimi kavramı bu kitap çıkmadan 100 sene önce insanlık tarihinde bir yer edindi. Kitapta yazarın yer çekimi hakkında sanırım bilgisi yok. Varsa da farklı varlıkların da yer çekimi hakkında fikrinin olabileceği yok