Bazen bir taş sadece taş değildir
Bazen bir taş sadece taş değildir, Haceru'l-Esved gibi. Bazen bir ev sadece ev değildir, Beytullah gibi. Bazen bir ağaç sadece ağaç değildir, Tûbâ ve Hannâne ağacı gibi. Bazen bir şehir sadece şehir değildir, Mekke, Medine ve Kudüs gibi. Bazen bir kabir sadece kabir değildir, Ravza-i Mutahhara gibi. Bazen bir kitap sadece kitap değildir,
590 syf.
10/10 puan verdi
Bu mükemmeller mükemmeli esere nasıl başlasam bilemiyorum. İskender Pala'nın kaleminden farklı bakış açısı ile siyer. Bir bülbül anlatıyor her şeyi, Muhammed Mustafa aleyhisselam da onun gülü. Okurken çoğu yerde tüylerim diken diken oldu ve o titreyiş ile habire kelime-i tevhid getirdim. Annelerin Sultanı Hz. Hatice (r.a) annemizin efendimize (s.a.v.) kol kanat olması, dedesinin ve amcasının onu himaye etmesi. Her anıyla mükemmel. Keşke amcası iman etseydi keşke, ama umud ediyoruz ki Allah Teâlâ amcası Ebu Talip'i cehennemde de olsa efendimize (s.a.v) yaptıklarının mükâfatını verecektir. Gül goncası Hz. Fatıma (r.a) babası için çırpınışları âdeta bir mücahide! Peygamberlerden sonra en hayırlı insan ünvanını alan Ebubekir Sıddık! Müşriklerin korkulu rüyası Hz. Ömer ve Hz. Hamza! Derken taifte taşlanma ahhh ahh. Adımı Efendimiz (s.a.v.)'in Miraç arkadaşından aldığım kutlu binek Burak! Ve yiğitler yiğidi, Hz. Ali (r.a)! Zülfikar'dan keskin kılıç, Ali'den üstün yiğit bulunmaz! Hayber yiğidi Ali! Bu eseri yani siyer-i herkesin okuması gerekiyor. Bu arada ihsan Şenocak hocamın da dediği gibi, ulema siyer okumanın farzı ayn olduğunu söylemiştir. Kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu arada Hz. Ömer efendimizin (r.a) yaptığı bazı hiddetlenmeler yüzünüzde tebessüm oluşturur :)
Bülbülün Kırk Şarkısı
Bülbülün Kırk Şarkısıİskender Pala · Kapı Yayınları · 201510,5bin okunma
Reklam
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çabalarıyla on yıl gibi kısa bir zaman dilimine sığdırılmış olan harf ve dil devrimleri, kurumlar, eğitim programları ve öteki kültürel faaliyetler, yeniden vücut bulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri oluşturmuştur. Kendisi, dil ve kültür hayatında yapılanları şu sözüyle özetlemiştir: 'Bugün Yeni Türk Harfleri ile cehalete karşı açtığımız mücadelenin yarın millet için 26 Ağustos zaferinden daha yüksek ve geniş saadet neticeleri getireceğini muhakkak görüyorum.' ” (s. 343-344)
Türk Dil Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Günümüze Dek Dildeki Oluşumlar ve Beklentiler
“Atatürk, Türkçeyi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmayı amaç edinirken terimlere öncelik vermiştir. Türkçeleştirirken ana dilin kelimeleriyle yapılan terimlerin öğrenimi kolaylaştıracağı, bu tür terimlerin Türkçe konuşan kimselerde bıraktığı çağrışımın kolay olacağını düşünmüştü.”
Sayfa 330 - Türk Dil Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Türkçenin Ses Düzeninde Bulunmayan Sesler ve Onları Temsil Eden Harfler
“Harf Devrimi, konuşma dilinin yazı diline aksettirilmesi, konuşma dili ile yazı dili arasındaki farkın asgariye indirilmesi bakımından Türk dilinin özüne dönmesine hizmet etmiştir. Bu konular üzerinde biraz daha derinlemesine düşünecek olursak cesaretle alınan kararların aslında ne kadar önemli ve ne kadar müthiş bir kültür olayı olduğu daha iyi anlaşılıyor. Yeni Türk Harflerine geçiş, Türkiye Türklerinin hayatında önemli bir hadisedir ve bence yirminci yüzyılın en önemli kültür olayıdır.” (s. 317-318)
Türk Dil Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Harfler, Türkçe ve Yabancı Kelimeler Üzerine Bazı Tespitler
“ ‘Yeni Türk Harfleri’ millîdir. (...) Türkçenin bünyesine uygun bir harf sistemidir. Yeni Türk Harfleri, Cumhuriyet’in getirdiği değişim ve dönüşüm içinde önemli bir kültür hareketidir. Bu reform, bugüne kadar gereği gibi anlatılıp önemi yeterince belirtilemedi.”
Sayfa 312 - Türk Dil Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
97 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.