Roman gibi okunup tarih dersi gibi araştırmaya iten bir eser.2.dünya savaşındaki yahudi soykırımı,Ermeni Kürt sorunu,Struma,mavi alay faciaları...istanbul ünv görevli Maya duran ile üniversitenin davetlisi olarak Türkiye'ye gelen profesör bilimadamı Maximillian Wagner arasındaki olaylar.Romanda Einsteinın Atatürk'e yazdığı mektupta ele alınmış.Maximillian ve eşi Nadia nazilerden kaçarak Türkiye ye sığınırlar.Bir Alman bir yahudi.Struma gemisinde Şilede ölen karısı Nadianın yaşadıkları profesörün ona ulaşmak için çabaları serenadını çalması için mücadeleleri müthişti.Maya araştırma yaptıkça köklerini öğrenir.Babannesi Ermeni Anneannesi bir kırım Türküdür.Kırım Türkleri 2.dünya savaşında rusların zülmunden kaçar Almanya ya sığınırlar.Savaş kaybedilince Almanlar bu insanları İtalya, Avusturya ve İngiltereye sürer.İngilizler ruslara geri göndermek ister.Kırımlılar Drau nehrine atlar can verirler(3bin kişi) kalanlar rusyaya gönderilir.Tren rusyaya varınca kalanlar kızılçakçak nehrine atlar kimi kurşuna dizilir.(4bin kişi)nehre atlayan bir kız çocuğunu ali asker kurtarır bu kız mayanın anneannesidir.Ermeni babannede işkencelerden kaçar Türk aileye sığınır yetiştirme yurtlarında büyür.Maya gerçeği öğrendikçe Ayşe,Maria,Nadia dır artık.Müslüman,yahudi,katolik kısacası insan.Hiç bitmesini istemeyeceğiniz bir kitap muhteşem
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2015164,1bin okunma
Balkan harbinin yaraları sarılmadan yeni bir savaşın ortasında kalan Osmanlı İmparatorluğu.Osmanlı Sultanisinin 17 yaşındaki öğrencilerinden,izci grubunun en iyilerinden Yusuf,Süreyya,Fevzi ve Hüsrev okullarını bırakıp gönüllü olarak Çanakkaleye cepheye gittiler.Süreyya geride sevgilisi Güzideyi,Fevzi Refikayı Yusuf Mehpareyi bıraktı.Fevziden kahkayı,eğlenceyi,cesareti,aşkı Hüsrevden dostluk,kardeşliği,sevdayı Refika ve Güzideden sadakati,Mehpareden de nankörlüğün anlamını öğreniyorsunuz.Birbirine çok bağlı 4 sınıf arkadaşı.Onları görmek için gönüllü hastabakıcı olan Güzide ve Refika.Cephe gerisinde yaşananlar.Çanakkale savaşının gerçek kahramanları.Kitabın son sayfalarına kadar boğazım düğüm düğüm okudum.Sinan Akyüz kitaplarına devam.Tavsiye ederim.
Kökü Osmanlı hanedanına dayanan bir babanın,Ermeni bir babanne,yahudi bir annenin oğlu olan romanın kahramanı İsyan Kitapdar doktor olmak için gittigi Fransa'da Nazilere karşı savaşan direniş örgütlerinin arasına katılması,sevdiği kadın ile evlenmesi,Arap-İsrail savaşları yüzünden karısı ve kızından ayrılıp delirmesi ve sonra tekrar kavuşması ele alınır.Herşeye karşı isyan konusu ele alınmıştır.İsyan bir solukta okunan trajik bir öykü.Tavsiye ederim.
Doğu'nun LimanlarıAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202640,2bin okunma
İkinci dünya savaşı döneminde annelerini küçük yaşta kaybetmiş,babaları tarafından terkedilmiş Fransa da yaşayan iki zıt karakterli kızkardeş.İsabelle ve Viann.Viann çocukken aşık olduğu Antoine'la evlenmiştir.İsabelle de gittiği tüm okullardan kovulmuş asi başına buyruk inatçı bir kızdır.Ülke naziler tarafından işgal edilince Viann'ın kocası da cepheye gider ve evlerine nazi askerleri yerleşir Viann bir süre bu askerlerle yaşamak zorunda kalır onların işlerini yapar.Açlık zülum ve korkuyla mücadele eder.İsabelle de gözü kara direnişe katılarak ülkesini korumak ister ve dağlardan çok kişinin hayatını kurtarır.Kendini güçsüz çaresiz zanneden Viann şartlar zorlaşınca ne kadar güçlü ve cesur olduğunu anlayarak oda hayatını tehlikeye atarak sahte belgelerle yahudi çocuklarını kurtarır.İki kardeşin hayatları nasıl devam edecektir? tekrar aile olacaklar mıdır?Acı,çaresizlik,öfke,nefret,aşk,sevgi,ölümler,kayıplar herşey var.Elinizden bırakamayacağınız her satırı etkileyici soluksuz okunan muhteşem bir kitap.