7 Ekim 2023 Sabah namazının ardından başlayan "Aksa Tufanı" harekâtı sonrasında Hamas, esir aldığı İsrail vatandaşlarını esir takasında kullanmak üzere Gazze'ye götürdü. Akşama doğru başlayan hava saldırıları hâlâ devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı'nın 19 Ekim tarihli açıklamalarına göre 1785 Filistinli mümin şehit oldu. Özellikle 17 Ekim gecesi İsrail uçaklarının hedef aldığı el-Ehli Baptist hastanesinde sivil ve çoğu çocuk olmak üzere 471 şehit var. İsrail her gün aralıklarla hava saldırılarını şehrin her bölgesinde sürdürüyor.
31 Aralık 2018 2018 senesi boyunca İsrail, abluka altına aldığı Gazze'ye toplamda 865 kez hava saldırısı düzenledi. 11 Kasım'da İsrail'in Hamas yöneticilerine karşı gerçekleştirdiği suikastlarla tırmanan gerilim boyunca Gazze ciddi şekilde yara aldı. 5 Mayıs 2019 Ramazan ayı başlamadan önce İsrail, Filistinlilerin morallerini bozmak maksadıyla gerçekleştirdiği bombardımanlarla 300'den fazla noktayı hedef aldı.
Reklam
31 Mayıs 2010 "Rotamız Filistin" mottosuyla Gazze'ye insani yardım götüren gemilerden biri olan Mavi Marmara'ya saldıran İsrail güçleri 9 kişiyi katletti. 31 Ekim 2011 İsrail Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında yolları, camileri ve hastaneleri hedef aldı. 13 Kasım 2012 Hamas bahane edilerek başlayan saldırılarda Gazze'de yirmiden fazla Filistinli şehit edildi.
Aslında insanlık tarihini üçleme bir sistemle ele alma biçimi Lewis Henry Morgan (1818-1888) ve Edward Tylor (1832-1917) gibi düşünürlerde de görülmektedir. Morgan, insanlık tarihini ilkel, barbar ve uygar kültürler şeklinde ele alır. Tylor ise insanlığın meyve, bitki toplayarak ve avlanarak ayakta kaldığı vahşi dönem, tarımın keşfiyle beraber ilk köy ve kasabaların kurulduğu barbar dönem ve son olarak yazının keşfi ile beraber geçilen uygar dönem olarak 3 aşama üzerinden açıklar. Tylor'a göre bu son evre ile birlikte hukuk, din ve farklı alanlarda bilgiler kayıt altına alınarak yeni bir aşamaya geçilmiştir. Uzak geçmişi bir batılı olarak biz ve öteki dikotomosi üzerinden ele alan bu bakış açısı, ilkel-uygar, vahşi-medeni karşıtlığı üzerinden sürekli bir gerilimi besler. Çizgisel bir tarih anlatısına dayanan bu anlayışa göre insan bir bakıma gelişmiş bir hayvan olarak başladığı bu yolculuğuna fiziksel ve sosyal bir evrim çizgisini takip ederek günümüze ulaşmıştır. Yine buna göre insanlık adeta ilk anlardan itibaren moderniteye ulaşmayı hedef edinen ve burada durmaksızın bir çaba içerisinde olan ve ilerleyen varlıklar olarak resmedilmektedir.
Sayfa 108 - Bilal ToprakKitabı okuyor
LÂİK, MATERYALİST İNSAN MODELİNİ TERK!..
Ve Kemalizm’le özdeşleştirilen devletin İslâm’la savaşı başlar. Güdülen gaye, varılmak istenen hedef; İslâm ümmetini Yunan mitolojisindeki, uzun boyluların kolunu ve bacağını keserek, kısa boyluları da çekip uzatarak yatağına mükemmel biçimde sığdıran Procrustes misâli, Batı’nın modernize edilmiş yatağına uygun Cumhuriyet yurttaşına
Yani herkesin "Şimdi durmak lazım gelir, yenildik, susalım," dediği yerde, Mustafa Kemal Paşa ortaya çıktı ve "Tek şart budur," demiştir. Onun yaptıklarına o zaman nasıl bakıyorlardı? Çılgınlık gibi. Halbuki doğru olanı yaptı ve bir hedef ortaya koydu. Sonunda da muvaffak oldu.
Sayfa 79 - Kronik Yayınları | 20.Basım 2017Kitabı okudu
Reklam
398 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.