Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

hcrn

108 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
"1933 Berbat Bir Yıldı" Kitabın adı bu olunca yağmurlu bir gökyüzü çizmeye başladım hayal dünyamda. Ama karlıymış. Çok karlı. Fante. İncecik bir dokunuş yapıyor kalemi. Öyle ince bir çizik ama çok derin. Sade, taze. Taptaze bir kalem. Naif. Sıkmadan okunacak 100 küsür sayfa bırakan bir kalem. Sahne çok zarif tasarlanmış. 1933 Berbat Bir Yıldır. Gerçek dünyaya indiğimizde de 1933 felaket bir yıldır. 1928'den sonra bütün dünyayı etkileyen ekonomik buhran, 1933 Hitler iktidarı devamında İtalya'da Faşizm. Fante göçmenlerin hayatının daha da berbat olduğunu göstermiş. Sınıf farklılıklarının keskin kokusunu da sıkmış satırlarına. 1933 yılında Amerika'da İtalyan bir aile. İkinci nesil: İlk neslin Amerika nefreti ile kendi neslinin Amerika'ya benzer/benzemez yönleri arasında sıkışıp kalmış evlatları. Geleneksel değerlerden gitme/kalma arasında bir çekişme. Yoksulluğa bir baş kaldırış. Tatlı bir kitap. Yumuşacık. Kalbe dokunan. Genel olarak bakıldığında Çavdar Tarlasında Çocuklar ile benzer bir kitap. Ama bence bu çok çok daha etkileyici.
1933 Berbat Bir Yıldı
1933 Berbat Bir YıldıJohn Fante · Parantez Yayınları · 2015540 okunma
Reklam
140 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
38 günde okudu
Sabahattin Ali'nin 1928-1930 arasında çeşitli dergilerde yayınlanmış 16 hikayesinden oluşan bu kitap, yazarın önsözde belirttiği gibi sonraki dönemlerde yazdığı hikayeleri kadar çarpıcı değil ne yazık ki. Fakat tamamen boş da değil. Yine de 1945-50 arasında yazdığı öyküler çok daha güzeller. Kitap 3 bölüme ayrılmış. İlk bölümde doğa üstü olaylarla harmanlaşmış şekilde toplumsal olaylar anlatılmakta. İkinci bölümde Sabahattin Ali, her zamanki gibi, ülkenin çeşitli kurumlarındaki yozlaşmışlığa değiniyor. Diğer öykü kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da özellikle askeri kurumlardaki yozlaşmışlığa, ahlaksızlığa, halk sömürücülüğüne dikkat çekilmiş. Son bölümdeki hikayelerde toplumdaki ekonomik, sosyal, siyasi kırılmanın birey üzerindeki psikolojik etkilerini izlemek mümkün. Genel olarak sevdim. İç karartıcı ama kafa doldurucu bir kitap. "Odamda beni kitaplarım bekler. Bu yegâne tesellidir."
Değirmen
DeğirmenSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 202145bin okunma
141 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Kitap 13 kısa hikaye ve 4 masaldan oluşuyor. Kitaptaki olaylar Sabahattin Ali'nin gözünden 1944-1947 Türkiye'sinin resmini çiziyor. O Türkiye ile bugünün Türkiye'sini karşılaştırmadan duramıyorsunuz. Acı verici gerçekle karşılaşıyorsunuz: Her şey aynı. Kitaptaki 4 masal ilgi çekici. 14 hikayede dile getirilen sorunların çözümünü sunuyor gibi masallar. 1944-47 Türkiye'sini bilerek masalları okuyan biri, o günkü iktidarın Sabahattin Ali'den neden kurtulmak istediğini net bir şekilde anlayacaktır. Bunun dışında, bana göre, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin'in kalemleri aynı olayları anlatmaktadırlar. Aziz Türkiye'nin sorunlarını mizahla sunarken, Ali daha çok karamsar, dramatik bir sahne kullanıyor sadece. Tarihler değişiyor ama Türkiye'nin sorunları, sorunların aktörleri, nedenleri hep aynı kalıyor.
Sırça Köşk
Sırça KöşkSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 202056,8bin okunma