Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Defne Hadiş

Defne Hadiş
@idiotloji
Nuova Accademia di Belle Arti
istanbul, 2001
195 okur puanı
Aralık 2021 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
Medalaine
Aramızda büyük bir uzaklık, aynı zamanda da ne kadar gizli bir uyum var.
Sayfa 75
Reklam
Ferdinand lassalle
Tarihsel sırayı izlersek, çağdaş sosyal demokrat ideolojinin oluşumunda sözünü etmemiz gereken ilk isim Ferdinand Lassalle (1825-1864). Alman düşünür, insanlık tarihini üç gelişme evresine ayırıyordu. Feodal düzen, emekçinin tam anlamıyla boyun eğdiği bir "özgürlüksüz dayanışma " ortamıydı. 1789 Fransız Devrimi 'nden sonra, özgürlük uğruna toplumsal dayanışmadan vazgeçildiği, sermayenin egemen olduğu bir "dayanışmasız özgürlük" arayışı yaşandı. Oysa 1848 ayaklanmalarından sonra girilen dönem, "özgürlük" ile "dayanışma "nın uzlaştırıldığı bir dönem olacaktı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dostoyevski, "Karamozof Kardeşler"in bir yerinde, "Eğer" der, "Tanrı olmasaydı, O'nu biz yaratmak zorunda kalırdık."
Altyapı üstyapı sorunu
Marksizmdeki gibi "nasıl olsa altyapı üstyapıyı belirler" rahatlığı içine girerseniz, tatsız sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Tıpkı, altyapıyı değiştirerek devletin yok olacağı aşamayı bekleyen Lenincilerin, tarihin en örgütlü ve baskıcı devletlerinden birisi ile karşı karşıya kalmaları gibi...
Reklam
Liberalizm + Sosyalizm
Liberalizm, derebeylik düzenine bir tepki idi. Sosyalizm, liberalizmin "karşı-tez"ini oluşturdu. Adına ne derseniz deyin, demokratik sosyalizm ise onların ikisini de aşan, ikisinin doğrularını birleştiren, ikisinden de ileri bir oluşumdur. Tarihsel evrimin çağımıza getirdiği son aşamadır!
Fransız Devrim tarihinin ünlü isimlerinden Talleyrand'a sormuşlar, "Terör döneminde ne yaptın?" diye. "Hayatta kaldım!" demiş. Demirel de öyle yaptı.
Açık Kapı Siyaseti
"Kim olursan ol gel" modeli bir açık kapı siyaseti ile sosyal demokrat parti kurulamayacağı gerçeği kafalara dank ettiği zaman, iş işten geçmişti.
Nehru, Indra Gandi, Rajiv
Nehru öldüğü zaman Hindistan Kongre Partisi içinde birçok lider adayı vardı. Ama hiçbirisi, o aşamada kendini çoğunluğa kabul ettirebilecek güce sahip değildi. Üzerinde "geçici" olarak birleşilecek birisi arandı. Zamanı geldiğinde itilip yeri "kolaylıkla" alınabilecek bir isim. lndra Gandi, bu ölçülere uygun "ideal" bir adaydı. Nehru'nun kızı olduğu için kimse itiraz edemezdi. Deneyimsiz bir kadın olarak da başarma şansı yoktu. Ama hesaplar doğru çıkmadı. Kendisini ölünceye kadar partinin başından atamadıkları gibi, daha sonra oğlu Rajiv'in gelip onun da ölünceye kadar orada kalmasını engelleyemediler. İktidar güç demektir. Gücü elinde bulunduranı yenmek ise zordur ...
Bir kural
Askerlikte bilinen bir kuraldır: Savaşın başında yapılan stratejik bir hatayı düzeltmek zordur! Tıpkı hiç bilmeyen birine piyano çalmasını öğretmenin, kötü çalan birinin tekniğini düzeltmekten çok daha kolay olması gibi.
Reklam
Sonuç Odaklılık
Çinliler doğru söylemişler: "Kedinin siyah ya da beyaz olması fark etmez; önemli olan fare yakalamasıdır..."
Sosyalizmin amacı
Nedir sosyalizmin amacı? Toplumsal ayrıcalıkların bulunmadığı bir düzen! Bu amaca belki hiçbir zaman tam anlamıyla ulaşılamayacaktır. Ama o amaca yaklaşıldığı ölçüde sosyalizm yolunda ilerlendiği, toplumcu bir sistemin yürürlükte olduğu söylenebilir.
Dikey
Marx, devrimi, altyapı değiştiği halde değişmemekte direnen üstyapı kurumlarının, altyapıya uygun olarak yeniden biçimlenmesi şeklinde anlamıştı. Oysa Sovyet Devrimi, -tıpkı Kemalist Devrim gibi- bu modele uygun değildi. Tam tersine, geleceğin üstyapısı kurularak, ona uygun bir altyapının oluşumunun hızlandırılması hedeflenmişti.
Sosyalizm?
Üretime devletin egemen olduğu Sovyet işçisi, özel kesim için çalışan bir İsveç işçisi kadar bile kaderi üzerinde söz sahibi olamadı.
Napolyon, "Süngülerle her şey yapılabilir, ama üzerine oturulamaz. " diyor. Bunun sosyolojik anlamı açıktır. Hiçbir toplumsal hareket, dayandığı toplum kesimlerinin olanaklarını aşamaz.
Laiklik
Milliyetçiliğin ön koşuludur; çünkü laiklik olmayan yerde önem taşıyan öge ulus değil, inananların oluşturduğu "ümmet"tir. (Bu anlayış içinde örneğin Arap ve İranlı, müslüman Türk ile aynı toplumun bir parçası sayılırken, hıristiyan Türk olan Gagauzlar (Gökoğuzlar), Türkçe konuştukları ve çok daha ortak kültürel özellikler taşıdıkları halde "yabancı " sayılacaklardır.
2.049 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.