Siz Hangi Tür Babasınız...
👨‍👦Kral Baba, Kaya Baba, Yok Baba, Koşullu Seven Baba, Korkuluk Baba… Siz hangi tür babasınız? Babalar kızlarına kendileriyle, erkeklerle ve dünyayla kuracakları ilişkiyi şekillendiren nasıl bir psikolojik bir miras aktarır? Bir kız çocuğunun kendisiyle ilgili kurduğu hikâyenin önemli karakterlerinden biri babasıdır. Kız çocukları babalarında yalnızca kendilerini koruyan, ihtiyaçlarını karşılayan ya da kuralları koyan kişiyi görmezler. Erkeklerin nasıl sevdiklerini, gücü nasıl kullandıklarını, öfkelerini nasıl ifade ettiklerini, kadınlara nasıl davrandıklarını ve ilişkilerde nasıl yer aldıklarını da büyük ölçüde babalarını gözlemleyerek öğrenirler. Bu nedenle baba-kız ilişkisi yalnızca aile içindeki duygusal bağlardan biri değildir; bir kız çocuğunun kendisiyle, erkeklerle ve dünyayla kuracağı ilişkinin şekillenmesinde önemli rol oynayan psikolojik bir gelişim alanıdır. Bir baba kızına yalnızca soyadını, yaşam koşullarını ya da maddi imkânlarını bırakmaz. Aynı zamanda görünmez bir miras da aktarır. Kızının hata yaptığında kendisini ne kadar affedebileceğini, ne kadar değerli hissedeceğini, ilişkilerde nasıl bir sevgi bekleyeceğini, otorite karşısında nasıl davranacağını ve hayatta ne kadar yer kaplayabileceğini etkileyen birçok mesaj bu ilişkinin içinde şekillenir. Bazen bu mesajlar açıkça söylenir; bazen de yıllar boyunca tekrar eden küçük davranışların, bakışların, sessizliklerin ve duygusal tepkilerin içinde aktarılır. Bu nedenle baba-kız ilişkisi yalnızca çocukluk yıllarına ait bir hikâye değildir. Babalar kızlarının iç dünyasında çoğu zaman onlar büyüdükten sonra da yaşamaya devam ederler. Bir kadının kendisine söylediği cesaret verici cümlelerde de yetersizlik hissettiği anlarda zihninde yükselen eleştirel seste de bazen babasının izleri bulunabilir. Bu
Makale|Yazı
Herkes için kendini paralıyorsun, Adelaide. Ama senin de seni koruyup kollayacak birine ihtiyacın var.
Reklam
seçimlerin geçirgenliği
Filtre kahvenin yanında çikolata yerdi. Bazen sırf canı çikolata istediği için kahve içtiğini de fark etti. Hayat da buna benzer neyi neden istediğimiz tercihlerin hangisine gerçekten ihtiyaç duyduğumuzu zamanla karıştırırız fark etmeden. |e.ç.
Akıl, nakil ve gönül birliği..
Kurban bayramında bir velim bana danışmak istediği bir konunun olduğunu söyledi. Hocam dedi ben kurban parasını üniversite okuyan genç kızlara göndermek istiyorum, kurban hükmüne geçer mi, benim içim bunu kabul ediyor (aklı ve kalbi kastı) dedi. Ben beynimden vurulmuş hissettim ne oldu ki böyle bir karar aldı dedim dindar da bir hanım. Meğer üniversitedeki genç hanım arkadaşlarımız parasızlık ve ihtiyaç nedeniyle gayri meşru iliskilerin tuzağına pisliğine düşmüşler. Duyunca elbette kısmen ona hak verip şöyle öneride bulundum; dilersen büyük baş değil de küçük baş kurban kes ve kalan kısmıyla da genç hanımlara ulaş dedim. Öyle yaptı. Bana teşekkür etti, hocam dedi kaç gündür düşünüp Allahtan bir işaret istedim (kurban mı keseyim yoksa kızlara mi vereyim), siz bana cevap oldunuz, dedi. Ben ise kız kardeşlerimin durumuna kahroldum, kurban ibadetinin ise kesin emir olduğunu hatırlatmak ile de mesrur oldum. Bir de buradan şunu hatırlatmak istiyorum kendime ve sizlere; gücümüz nispetinde okuyanlara yardım etmek çok önemli. Hele ki bu pahalılığın içinde yaşamaya çalışırken genç arkadaşlarımızın hakkını da gözetmek icab eder. Daha güzel bugünler ve yarınlar için hepimiz sorumluyuz.
1000Kitap
Modern çağın en büyük kusurlarından biri ilişkisel yalnızlıklıktır.İletişim araçları çoğaldı,mesajlar hızlandı,sosyal çevreler genişledi,fakat gerçek yakınlık aynı ölçüde artmadı.Çünkü insanın ihtiyaç duyduğu şey insan sayısı değil, güven,anlayış, samimiyet ve duygusal temastır.
Duygu ve Düşünce
haminne yapacağım, haminnemle gezeceğim o sizi ihtiyaç duyduğunuz şekilde telkin edecek. şaka yapıyor, kalbi temizdir onun sen bakma iğne ısırıklarına. binevâm onu rahatlatır diye sizi de rahatlatır sanır diyecek.
Reklam
Reklam