Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Güvenli yaşamak tehlikelidir.” (Irvin D.Yalom)
Gözbebeğimizin çapı algıladığı parlaklığın şiddetine bağlı olarak hızla değişir bu refleks göze gelen aşırı ışığı kısarak (enerjisini azaltarak) retinayı korumaya odaklıdır. Bazen iletişim kurduğumuz insanlarda kendimizi tanımanın acılarıyla baş edebilmek için kabullenemediğimiz özellikleri taşıyan herkesi ve her şeyi ötekileştiririz. Ruhsal bir reflekstir bu. Okyanusta bir damla olduğunu unutmadan kendi içinde bir yolculuğa çık, isteklerinin mahkumiyetinden kurtul, başkasıyla arandaki bütün farkları unut, acısını ve sevincini hisset... Sende varolan kişilik doğuştan gelir, ona tarafsız bir gözle bakmalısın, onda seni zorlayan çok şey var, onları aşmak için başarısızlıklar ve hezimetler, acılar ve türlü çileler çekmek zorundasın. Yalnız kendinle anlaşırsan mutluluğu yakalayabilirsin... Başka türlüsü güç... Her insanın ruhunda eşsiz, kusursuz bir ahenk vardır... Sanatçı diye bir şey yoktur, içinde ki sanatı keşfedebilen, özgün iradesiyle düşünüp, kendi görüşünü inşaa edebilen insan vardır... “Çok az insan gerçeğin hayal gücüne sahiptir” diyor Goethe. Hakikat bazen o kadar karmaşıktır ki, tasavvurumuzun sınırlarını zorlar... Jung'un gölge dediği bilinçdışımızın ürkütücü, tekinsiz katmanlarında cesaret isteyen bir yolculuk... Varolmanın biraz daha ötesi... O zaman müzik :) m.soundcloud.com/chicoirani/davi...
Nietzsche'nin
Felsefesi insanla başlar, insanla biter. Ona göre insan güçlü, mutlu, güvenli olduğu bir dönemde yaratıcı, doğurucu olabilir. Nietzsche’ye göre felsefe cılız güvensiz, korkak, kolay üzüntüye kapılan, beceriksiz kimselerin işi değildir. Bütün eylemler güçlü olmayı gerektirir. Felsefe bu gücün yorumudur. Ayrıca felsefenin konusu gerçek olandır. Gerçek ötesi (metafizik) gerçekleri göremediği için bu gereksiz bir çabadır ve insana yararlı değildir. Nietzsche’nin tek derdinin ve amacının kalıplaşan, değişmeyen, insanı gerileten geleneklerin yerine, insanın özgürlüğünü, kendini alt edebilen üst insanı gerçekleştirmek olduğunu söyleyebiliriz.
Reklam
*بسم الله الرحمن الرحيم* Ölüm ve ötesi bir iman meselesi Ölüm, Allah’ın o kimlikteki görünme isteğinin sona ermesi Hayatta yaşadığımız bu imtihan, kiminde ikrar kiminde inkar
''Sonuçta insanlar algıdan ve histen ötesi değildir. Yüreğinizde hissetmediğiniz insan gözünüzü kapattığınızda yoktur.''
İnsan içini parçalayan hassas konularda adaletin çok hızlı tecelli etmesini ister. Ama bu süreç gözünü kör ettiği için aslında arzuladığı şey intikamdır. Oysa gerçek adalet ancak sakince ve titizlikle yaklaşılırsa sağlanabilir. Ötesi zulümdür.
İnsan kendine benzeyeni, kendi gibi olanı sever. Aslında bundan da ötesi; kendisini sever. Ama bunu kimselere ve hatta bazen kendisine bile söylemez.
Reklam
Bu Dünya'dan inanın bir beklentim yok. İnsan bir hana girer, yemek yer dinlenir ve devam eder. Dünya bu zaten ötesi için niye fazla gayret. Gayretse eğer, handa bir yoksul da doyur o da sana yeter.! Anonim
Düşünüler üzerinden kırıntılar
Düşüncenin prangalarından kurtulmak ve insan olmanın farkındalığını zihninde tasarlayarak önce ben sonra benden ötesi hakkında düşünülenlerde derinlik algısını yönetme ve düşüncelere sahipliğinin tadına varmak için tüm zihnin tüm düşünüşlerini toptan kavrayıp algılayabilme sevdasındayız sadece bu.
ZAMAN GÖSTERECEK OLACAKLARI
Şimdi anlatacağım bu öykü, ünlü Çin düşünürü Lao Tzu'nun zamanında geçer. Lao Tzu, bu öyküyü çok sever ve anlatırmış. Köyün birinde bir yaşlı adam varmış. Çok fakirmiş ama Kral bile onu kıskanırmış. Öyle dillere destan bir beyaz atı varmış ki, Kral bu at için ihtiyara nerdeyse hazinesinin tamamını teklif etmiş ama adam satmaya yanaşmamış.
Mevlana Celaleddin Rumi
Elinde ne varsa hayata dair, ötesi hiçbir şey ya da vesair. Hani demiş ya şair: "Mutluluğu sende bulan senindir, ötesi misafir.
Reklam
İnşirah sûresinde Rabbim buyuruyor ki: “Yalnız Rabbine yönel” Ötesi can sıkıntısı, ötesi kalp daraltısı. İşlerini tam teslimiyet ve tevekkülle Allah'a bırak. Bırak ki göğsüne genişlik, inşirah gelsin.
Atatürk'ün 'insan' adlı sır yırı hakkında yorum
İnsan Gelenler adamdı, buldukları insandı İnsan yalnız Tanrının yarattığı mâhluk İnsan mâhluktan, adam insandan çıktı. Tanrının insanı yer ve içer. İnsanın adamı düşünür ve yaratır. Mustafa Kemal Atatürk Ne demek istiyor Mustafa Kemal Atatürk? İlim sahibi olmak böyle bir şey işte. İlim bilim demek değildir. Fizik ötesi bilgi herkese verilmez.
Uzun zamandır geçirdiğim en keyifli gündü. İnsan bazen her şeyi unutmak istiyor. Sanırım "unutmak, insan olmaktır." Gerçi unutmak; teoride kolay, pratikte oldukça zor bir eylem. Ama yine de ve bir şekilde unutmadan da yaşanmıyor. Bu vesileyle Türkçe konuşabilen herkesin bayramını içtenlikle kutlarım. Zaten daha ötesi de benim mesajımı anlayamaz. 😉🚬
1.110 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.