Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İrem

İrem
@iremisteben
Lisans
7 Mart 1997
29 okur puanı
Ocak 2024 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
176 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Feminist bir ütopya
Kadınlar Ülkesi serisinin ilk kitabı olan Dağı Yerinden Oynatmak yazarın yaşadığı döneme göre yer yer olası, yer yer ütopik ve kadınların üstün olması ile kurgulanmış yeni bir dünya hatta yazarın deyimi ile yeni bir din "dünya dini". Kadınların üstün olması derken aslında o döneme göre bir üstünlük bu yani bir kadın güzellemesi olduğunu ilk başta biraz düşünmesem de sonradan olmadığını gördüm daha çok aşağı statülere sahip ya da hiç statüye sahip olmayan kadınların aslında "insan" olması durumu en azından yazar bu şekilde ifade etmiş. Bu bir cinsiyet meselesi değil, insanlık meselesi.. şuan bize basit ve komik gelsede kahramanımız bir kadının (yeğeni) kendine ait bir evinin "evlenmeden" olmasına inanamadı. :) hemen hemen bir ülkede ne sorun olabilecekse (evlilik, gençlerin yetişmesi, bulaşıcı hastalıklar, suçlar, mülteciler, sağlık ve daha bir çok) tümüne değinmiş diyebilirim. Anlatım olarak çoğu zaman sıkıldım fakat bu yeni dünya merak uyandırdığı için bırakamadım ve elbette seriye devam edeceğim. Ek olarak tüm değişimlerin zihinle ve düşüncelerle başlayacağı fikrini önemli bir unsur olarak sıkça karşımıza çıkarması çok hoşuma gitti.
Dağı Yerinden Oynatmak
Dağı Yerinden OynatmakCharlotte Perkins Gilman · Cem Yayınevi · 202168 okunma
Reklam
200 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Olurken neredeyse tüm satırları çizmek istedim. Bu kitabın çok özgün olmasından mı kaynaklı? Elbette Hayır. Kitabın gerçekleri yüzüme yüzüme vurması.. Ne hoş değil mi?! Kitapların bizim söylemek istediklerimizi söylemesi. Mesela bir yerde sevdiklerinizle oturup, hoş bir vakit geçirdiğiniz esnada kahkahların kulaklarınızda uğultuya dönüşüp "ee
Schopenhauer ile Oluruna Bırak
Schopenhauer ile Oluruna BırakCéline Belloq · İlksatır Yayınevi · 20232 okunma
56 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
Schopenhauer'un alışkın olmadığım tarzda okuduğum bir kitabı. Karamsarlığı ile bilenen filozofun Eudamonizmin için reçetisi varmış meğerse.. Eudamonizmin en basit haliyle erdem ve orta olma ile gelen mutluluk ahlakıdır. Bundan yola çıkarak Sevgili Schopenhauer hayatta mutlu olmak için tek tek insanı mutsuz eden nedenler üzerine durmuş kıskançlık, fazla istemek, doğadan açık havadan uzak kakmak gibi. Aristoteles'in Nikhomakhos'a Etik, Stoa filozoflarının eserleri ve kendi eseri '"İsteme ya da Tasarım olarak Dünya" yapıtlarını kaynak edinmiş. Okurken tekrar içimde Nikhomakhos'a Etik'i tekrar okuma arzusu duydum. İnsan ölçülü olmalı..
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202013,1bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
64 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
"Erdemlerin Anası Tembellik"
Tembellik Hakkı
Tembellik Hakkı
Kapitalizmi, misyonerliği çalışmayı öven tüm sosyologları hiç sıkılmadan dolaysız ve net bir şekilde eleştiren yazar bir diğer tarafta asıl suçlu olarak da daha çok iş isteyen işçi sınıfını görmüş. Bir çok antik medeniyet çalışmayı yermiştir çünkü çalışmak köleler içindir. " Amerika'da makineler, tereyağı üretiminden buğday çapalanmasına dek, tarımsal üretimin bütün alanını doldurdu. Neden mi? Çünkü özgür ve tembel olan Amerikalı, Fransız köylüsü gibi sığır gibi yaşamaktansa ölmeyi tercih eder" insanın en büyük erdemi tembelliktir çünkü tembellik beraberinde özgürleşmeyi getirir: insan zihinsel faaliyetlere yönelmeli, sanat ve sporla uğraşmalıdır. Günde 12 saat çalışan insan eve geldiğinde sadece sabah nasıl işe gideceğini düşünür. Kısa net ve etkili bir kitap.
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Ren Kitap · 202010,2bin okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
Nietzsche'den alıntılarla dolu muhteşem bir kitap.. Nietzsche'nin hayatı ve düşünceleri uygun, açık ve kronolojik bir sırayla verilmiş beni tek rahatsız eden nokta kaynak verilmemesi bence biyografinin önemli bir eksikliği.
Ateşten Düşünceler
Ateşten DüşüncelerEdward J. O’Brien · Maya Kitap · 021 okunma
Reklam
200 syf.
·
Puan vermedi
Öncelikle belirtmek istediğim şu ki kitap çeviri hataları ile dolu, filozofların kavram ve argümanları yanlış çevrilmiş örnek vermem gerekirse Leibniz'in monadlar kuramı zerreler, Platon'un İdealar Kuramı, Biçimler Kuramı gibi. Bunun Dışında Kitap eğlenceli ve dikkat çekici yazılmış özellikle Filozofların argümanlarının karşılaştırmalı yazılması felsefe tarihindeki tartışmaları incelemek için epey işlevli, fakat felsefeye yeni başlayanlara önerebileceğim bir kitap değil çünkü direkt olarak filozofların kısa argümanlarındaki çelişkileri göstermiş bu durum felsefeyi veya filozofları tanımayan birinin felsefeden uzaklaşmasına ayrıca çeviri hataları kavramların yanlış öğrenenilmesine sebep olabilir, felsefeyle uğraşanların ise bilgilerini hatırlamasına yardımcı olabilir.
Büyük Filozofların Tuhaf Fikirleri
Büyük Filozofların Tuhaf FikirleriGary Hayden · Omega Yayınları · 2016106 okunma