Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Cömertlik nedir bilir misin? Cömertlik, gerekeni karşılıksız vermektir." s.182
"Kim şerefli görülmek, övülmek ve yaptığı şeyin güzel bulunması için cömertlik yaparsa, cömert değil karşılık bekleyendir."
Sayfa 182
Reklam
Kendi nefsine dön ve iyice düşün! Herhangi bir şeyi iyice kavrayabilecek kadar sağlıklı iken, hatta sağlıklı olmadığın bazı hallerde bile, acaba kendi varlığından habersiz olup nefsini ispat edemiyor musun? Bence bu, (sadece) uyanık kimse için böyle değildir, dahası her ne kadar kendilerinin temsili hafızalarında sabit olmasa da uyuyan kişi bile uykusunda, sarhoş da sarhoşluğunda kendi kendisinin varlığından tamamen habersiz değildir. Şayet sen zatını ilk yaratılışında sağlıklı bir akıl ve yapıda yaratılmış olarak vehmedersen ve onun bütünüyle parçalan birbirine bitişik olmayan bir konum ve yapı bütününde olduğunu ve organlarının birbirine değmeyip aksine ayrı ayrı durduğunu ve de yalıtılmış havada bir an asılı durduğunu varsayarak vehmedersen, kendini her şeyden habersiz ancak varlığının sübütundan haberdar olarak bulursun.
Senin zeki olman ve sıradan insanlardan beri olmanın, her şeyi inkâr ederek karşı koyman olmasından kaçın! Böyle bir tavır, hafif meşreplik ve acizliktir. Açıklığı henüz senin için belli olmayan bir şeyi yalanlamandaki ihlalin, elinde herhangi bir delil bulunmayan şeyi doğrulamandaki ihlalinden farklı bir şey değildir. Aksine senin, imkânsızlığına kesin bir kanıt bulmadığın sürece kulak verdiğin şeyi yadırgamak seni rahatsız etse bile, 'durup düşünme' (tevakkuf) ipine sarılman gerekir. Dolayısıyla senin için doğrusu, buna benzer şeylere, kesin kanıtı kaim olan tardetmediği sürece, 'imkân' dairesinde serbestlik vermendir. Bil ki doğada acayip şeyler vardır ve faal yüce kuvveler ile edilgin aşağı kuvvelerin garip şeyler üzerine toplanmaları söz konusudur.
Şimdi, daha önce ve daha sonra zatını neyle algılıyorsun? Ve zatını idrak eden şey nedir? Sana göre müdrik/algılayan, müşahedeyle seni bilinçlendiren (beş duyundan) biri midir yoksa aklın ve beş duyundan başka onunla nispeti olan bir kuvve midir?
200 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
"Düşünmek çileli ve zor bir iştir."
Sayın İbrahim Kalın'ı birkaç sene öncesine kadar siyasetçi kimliği ile tanıyan birisi olarak kendisine duyduğum saygıyı ve kalemine, ifadelerine duyduğum hayranlığı ifade etmeme mefhumlarım eksik kalır diye düşünüyorum. Sosyal medyadaki hasbihal programları vasıtası ile düşünce yapısını yakinen tanıma fırsatı buldum. Ardından okuduğum
Açık Ufuk
Açık Ufukİbrahim Kalın · İnsan Yayınları · 20211,651 okunma
Reklam
Mantıktan murad edilen; riayet edildiği takdirde kişiyi düşünmesinde dalalete düşmekten koruyacak kurallı bir aletin insan nezdinde bulunmasıdır. Buna göre mantık; insan zihninde hâsıl olan bilgilerden elde edilecek bilgilere geçiş işlemlerinin, bu bilgilerin hallerinin, bu geçişin sıralamasının ve yapısının düzgün bir şekilde cari olduğu sınıfların ve böyle olmayan sınıfların sayısının öğrenildiği bir ilimdir.
"Herkese kendisi için yaratıldığı şey kolaylaştırılmıştır." İşaretler ve Tembihler/ İbn Sînâ
"Yüz çevrilen şeye iltifat, meşguliyettir; nefisten meydana gelen arzuya önem vermek, acizliktir; Hakk ile olsalar bile, zata ait olmaları bakımından zatı süslemeyle vakit geçirmek, yok oluştur; bütünüyle Hakk'a yönelmek ise, kurtuluştur." İşaretler ve Tembihler/ İbn Sînâ
İbadet, Tanrı’ya en değerli biçimde bağlanıştır.
Reklam
Tahayyül etmek, bir şeydir ve tahayyül edici olduğunun tahayyülünün bilincinde olmak da başka bir şeydir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Ana yoldan ayrılma konusunda zihinler ne de çok esinlenir!
Cömertlik nedir bilir misin? Cömertlik, gerekeni karşılıksız vermektir. Bu yüzden belki gerekmeyen kişiye bıçak veren cömert değildir!
Sayfa 144Kitabı okudu
79 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.