Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hifa Nur Öner

Hifa Nur Öner
@hifaoe
heyhât!
Fizik
14 okur puanı
Aralık 2023 tarihinde katıldı
Doğru Bilgi Kaynağı
Mutlak doğru bilgi kaynağına ulaşmak, varlık hakikatini bulmak felsefenin çıkış amacı olmuştur. Bu doğrultuda bir sürü akımlar, fikirler ve inançlar ortaya çıkmıştır. Bu da bizde ki mutlak bilgi ihtiyacını kanıtlar niteliktedir. Gördüğümüz, duyduğumuz her şeyin doğru ya da yanlış olmasını aklımızın ölçüsüyle algılar, tasdik ederiz. Peki aklımızın ölçüsünü belirleyen nedir, düşünceler insandan insana değişken ise bu hakikat arayışında ki mihenge vuracağımız kaynak nedir?
Reklam
Yâ Rabbi aşkın ver bana, Hû diyeyim döne döne
Seyyid Nizamoğlu
Seyyid Nizamoğlu
Kendi nefsine dön ve iyice düşün! Herhangi bir şeyi iyice kavrayabilecek kadar sağlıklı iken, hatta sağlıklı olmadığın bazı hallerde bile, acaba kendi varlığından habersiz olup nefsini ispat edemiyor musun? Bence bu, (sadece) uyanık kimse için böyle değildir, dahası her ne kadar kendilerinin temsili hafızalarında sabit olmasa da uyuyan kişi bile uykusunda, sarhoş da sarhoşluğunda kendi kendisinin varlığından tamamen habersiz değildir. Şayet sen zatını ilk yaratılışında sağlıklı bir akıl ve yapıda yaratılmış olarak vehmedersen ve onun bütünüyle parçalan birbirine bitişik olmayan bir konum ve yapı bütününde olduğunu ve organlarının birbirine değmeyip aksine ayrı ayrı durduğunu ve de yalıtılmış havada bir an asılı durduğunu varsayarak vehmedersen, kendini her şeyden habersiz ancak varlığının sübütundan haberdar olarak bulursun.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Özel Görelilik Kuramı
Einstein özel görelilik kuramında zaman aralığı ölçümleri ölçümün yapıldığı refarans sistemine bağlıdır. Bir başka deyişle, bir referans sisteminde eşzamanlı olan iki olay genel olarak birinciye göre hareketli olan ikinci bir sistemde eşzamanlı değildirler. Yani, zaman mutlak bir kavram değildir ve daha çok gözlemcinin hareket durumuna bağlıdır. Işık hızına yakın hızlarda hareket edildiğinde eylemsiz referans sistemine göre zaman genişler. Herhangi bir olay için zaman genişlemesi, olayın geçtiği referans sistemindeki gözlemciye göre değildir. Zaman genişlemesi, olayın kendisine göre yüksek hızla hareket ettiği referans sistemindeki gözlemciye göredir. Yani zaman, bağıl olarak durgun olan, diğer referans sistemindeki gözlemci tarafından daha fazla ölçülür.
Albert Einstein
Albert Einstein
Modern Fizik'e Giriş
Modern Fizik'e Giriş
Dilde gam var şimdilik lûtfeyle gelme ey sürûr Olamaz bir hânede mihmân mihmân üstüne
Reklam
İşte eğer insan, enaniyetine istinad edip hayat-ı dünyeviyeyi gaye-i hayal ederek derd-i maişet içinde muvakkat bazı lezzetler için çalışsa, gayet dar bir daire içinde boğulur gider. Ona verilen bütün cihazat ve âlât ve letaif, ondan şikayet ederek haşirde onun aleyhinde şehadet edeceklerdir. Ve davacı olacaklardır. Eğer kendini misafir bilse, misafir olduğu Zât-ı Kerim'in izni dairesinde sermaye-i ömrünü sarfetse, öyle geniş bir daire içinde uzun bir hayat-ı ebediye için güzel çalışır ve teneffüs edip istirahat eder. Sonra, a'lâ-yı illiyyîne kadar gidebilir. Hem de bu insana verilen bütün cihazat ve âlât, ondan memnun olarak âhirette lehinde şehadet ederler.
Sayfa 112
Müslümanlar olarak utançtan yerin dibine girsek, orası bile bizi kabul etmez.
Senin zeki olman ve sıradan insanlardan beri olmanın, her şeyi inkâr ederek karşı koyman olmasından kaçın! Böyle bir tavır, hafif meşreplik ve acizliktir. Açıklığı henüz senin için belli olmayan bir şeyi yalanlamandaki ihlalin, elinde herhangi bir delil bulunmayan şeyi doğrulamandaki ihlalinden farklı bir şey değildir. Aksine senin, imkânsızlığına kesin bir kanıt bulmadığın sürece kulak verdiğin şeyi yadırgamak seni rahatsız etse bile, 'durup düşünme' (tevakkuf) ipine sarılman gerekir. Dolayısıyla senin için doğrusu, buna benzer şeylere, kesin kanıtı kaim olan tardetmediği sürece, 'imkân' dairesinde serbestlik vermendir. Bil ki doğada acayip şeyler vardır ve faal yüce kuvveler ile edilgin aşağı kuvvelerin garip şeyler üzerine toplanmaları söz konusudur.
Şimdi, daha önce ve daha sonra zatını neyle algılıyorsun? Ve zatını idrak eden şey nedir? Sana göre müdrik/algılayan, müşahedeyle seni bilinçlendiren (beş duyundan) biri midir yoksa aklın ve beş duyundan başka onunla nispeti olan bir kuvve midir?
519 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
'Peygamberliğin İspatı' - Altay Cem Meriç
Öncelikle yazarı severek takip ettiğimi ve kitabı da çok detaylıca okuduğumu dile getirmek isterim. Özellikle benim gibi her şeye şüpheci yaklaşan ve doğru bilgiye ulaşmak için kaynakları titizlikle inceleyen bir insansanız bu eser sizi tatmin edecektir. Genel olarak akış analizi yapmak gerekirse, kitap öncelikle bize kullanacağı kaynakları ve
Peygamberliğin İspatı
Peygamberliğin İspatıAltay Cem Meriç · İnsan Yayınları · 2022636 okunma
Reklam
140 syf.
10/10 puan verdi
'Ey Oğul' - Gazzâlî
Dünya hayatı, insanın gerçek saadet ve kurtuluşu üzerinde düşünmesine ve bu doğrultuda bir yaşam sürmesine fırsat vermeyecek derecede katı ve acımasızdır. Kur'an-ı Kerim ve hadislerin temel içeriği de hep nasihat, tavsiye, uyarı ve hatırlatmadır. Elimizdeki kitap, İmam Gazzâlî Hazretleri'nin ahiret kaygısı taşıyan bir öğrencisinin samimi
Ey Oğul
Ey Oğulİmam Gazali · Gelenek Yayıncılık · 20173,941 okunma
Ey Oğul!
Okuyup üzerinde düşündüğün ve inceleme yaptığın ilim kalbini ıslah etmeli, kötü niyet ve düşüncelerden arındırmalı, nefsini tezkiye etmeli, yani manevi kirlerden temizlemelidir. Örneğin bir hafta ömrün kaldığını öğrensen kaçınılmaz olarak fıkıh, hilaf, usul, kelam ve benzeri ilimlerle meşgul olmazsın. Zira bunların sana bir fayda sağlamayacağını, bilakis kalbini murakabeden, nefsin niteliklerine ilişkin bilgiye ulaşmaktan, dünya ile ilgili bağları koparıp atmaktan alıkoyacağını bilirsin. Bu kadar az bir zamanın kalmışken söz konusu ilimlere yönelmenin, nefisini kötü huylardan arındırmana mani olacağını, manevi hallerden, ilahî tecellileri temaşaya dalmaktan, Allah'a ibadete yönelmekten ve güzel niteliklerle donanmaktan seni yoksun bırakacağını pekâlâ bilirsin.
İnsanlar Ashâb zamanında oldukları gibi kalsalardı, ulema için en evla yol, kelâm ilminden tamamıyla kaçınmak olurdu. Fakat bid'at fikirler ortaya çıktı ve ulemanın bu konularda nazar etmesi gerekli hale geldi. Bunu bid'atçilere karşı durmak ve hidayete ermiş kişilerin yoldan çıkmasına sebep olacak şüphelerini kalplerinden def etmek için yapmışlardır.
Einstein ve Newton Mekaniği
Newton mekaniğinin temel ön kabullerinden biri, bütün gözlemciler için aynı olan bir evrensel zaman eşelinin varlığıdır. Gerçekten Newton şöyle yazmıştır; "mutlak, gerçek ve matematiksel zaman, kendi başına, kendi doğası içinde, hiçbir dış etkiye bağlı olmaksızın tekdüze akar." Böylece Newton ve onun takipçileri eşzamanlılığı basitçe, doğal bir varsayım olarak kabul ettiler. Einstein özel görelilik teorisinde bu varsayımı terketti. Yani zamanın mutlak bir kavram olmadığını, göreceli olduğunu ileri sürdü.
Raymond A. Serway
Raymond A. Serway
Albert Einstein
Albert Einstein
..o şahsiyetle, kendimi herkesten ziyade bedbaht, âciz, fakir ve kusurlu görüyorum. Bütün dünya beni medh-ü sena etse, beni inandıramaz ki ben iyiyim ve sahib-i kemalim.
Mektubat
Mektubat
77 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.