Eyyühe’l-Veled

İmam Gazali

Tavsiyedir.
2026 4. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 08:53
Mısır’lı bilim adamı Abdurrahman Bedevi yapmış olduğu araştırmalara göre, Gazzâlî’nin 457 adet kitap yazdığını belirtir. Ancak günümüze kadar ulaşan eserlerinin sayısı 75 tanedir. Tüm bu kitapların özetinin özeti şeklinde olan bu kitapta Gazali, öğrencisinin sormuş olduğu soruları cevaplamış. Kitabı çok beğendim, yeni şeyler de öğrendim. Ancak mühim olan bunları hayatımıza uygulayabilmek…(inşallah) İmam Gazali Ey Oğul ❦✰ESRArengiz✰❦
2022 5. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2022 23:25
Okumam zaman aldı böylesi güzel kitapları hemen okuyup bitiren insanlara da şaşırıyorum doğrusu. O kadar önemli bir kitap ki ben okurken çok etkilendim Allah imam Gazali hazretlerinden razı olsun yolunu yolumuz eylesin. Beni derinden etkiledi gençlere bu kitaplar okutulmalı bu kitaplar ücretsiz dağıtılmalı gerçekten ibret verici bir eser. Kitapla kalın arkadaşlar iyi okumalar
2017 58. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2017 00:19
Son derece kolay anlaşılabilen, su gibi akıp giden bir kitap.. Okudukça insan kendindeki eksiklerini görüyor. Herşeyi çok net bir şekilde ayeti kerimlerle ve hadisi şeriflerle destekleyerek açıklamış. Dinimizin gereklerini ve ne yapmamız gerektiği hakkında çok güzel öğütler içeriyor.Herkesin okuması gereken bir kitap. Kitabı yazan İmam Gazalî Hazretlerinden Allah razı olsun. Allahın rahmeti onun üstüne olsun. Herkese tavsiye ederim. Keyifli okumalar..:)
2017 24. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2017 03:06
Kısa olmasına rağmen dopdolu bir eser. Kesinlikle her Müslüman gencin okuması gerektiğini düşünüyorum. Hatta tekrar tekrar okumalıyız. Zira insanın bu dünya ve ahiret arasında nasıl bir denge kurması gerektiğini, Rabbine yakınlaşmak için hangi yolları izleyeceğini bu kadar yalın ve anlaşılır ifade edecek kitap az bulunur. İmam Gazali' nin aradan geçen bin yıla rağmen verdiği örnekler, bahsettiği sorunlar, insanların içinde bulunduğu sıkıntılar esasında bizlere insanın hiç değişmediğini her yüzyılda aynı olduğunu dolayısıyla da geçmiş asırlara bakarak kendi halimizi ve bu halin akıbetini anlamanın zor olmayacağını gösteriyor.
·140 syf.·
2018 3. kitabı
İmam Gazali Horasan’ın Tus şehrinin Taberan köyünde dünyaya gelmiştir. Babasının da isteği doğrultusunda dönemin önemli alimlerinden dersler almış ve büyük başarılar göstermiştir. Büyük Selçuklu'nun en önemli veziri Nizamülmülk huzurunda ilmi bir tartışma sırasında diğer alimlerden üstünlüğünü ispat etmiş ve böylece devrin en gözde eğitim kurumlarından olan Nizamiye Medresesi'nin baş müderrisliğine atanmıştır. Genç yaşında böyle büyük bir görevi üstlenmiş olması o dönem içerisinde sık rastlanan bir durum değildi nitekim çalışmaya başlayınca kısa sürede büyük bir ün elde etti. O günlerde de tıpkı günümüzde olduğu gibi zararlı birçok fikir akımı mevcuttu. Bir yandan Yunan felsefeleriyle dini yeniden şekillendirme gayretine düşenlerin çalışmaları bir yandan ise Şii ve Batıni faaliyetler hızla yayılmaktaydı. Gazali bu akımlara karşı mücadele etmiş ve bunları reddeden bir çok kitap kaleme almıştır. Bu yönüyle cihad etmenin yalnızca kılıç sallayarak yapılmadığını bizlere göstermiştir. Bir süre sonra ise bulunduğu en üst makamdan kendi rızasıyla vazgeçmiştir. Bu şekilde bulunduğu konumdan vazgeçerek saadeti aramaya garipleri anlamaya adamış başka bir ilim adamı var mıdır bilemiyorum. Yaklaşık on sene tabiri caizse maddi ve manevi bir yolculuğa çıkmıştır. Nizamülmülk'ün oğlunun isteği üzerine tekrar eğitim vermeye başlamış kısa bir süre sonra da tekrar doğduğu şehre dönmüş ve burada da vefat etmiştir. Geriye birbirinden kıymetli eserler bırakmıştır. İşte bu eser de bir öğrencisinin sorularına yanıt niteliğinde yazılmıştır. Dini kitapların genelde kalın ve anlaşılması zor olduğu yönünde birçok insanın ciddi endişesi olduğunu biliyorum. Tam da böyle düşünenlerin başlangıç olarak okuyabileceği bir kitap. Kısa öz ve anlaşılır bir şekilde sorulara cevap verilmeye çalışmış.
2018 16. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2018 02:41
Öyle çok inceleme yapabilen bir insan değilim.. Sadece şunu söyleyeceğim böylesine yolumuzu kaybettiğimiz bir çağda ey oğul kitabı bir dede nasihati gibi oluyor, size kısa ve öz yol gösteriyor.. Rabbim bizleri onun yolundan ayırmasın..
Puan vermedi·140 syf.·
2018 19. kitabı
Amelsiz ilim insanı kurtarmaz. • Binlerce litre ilaç yapsan, Faidesi olmaz içmedikçe. Bir insan ne kadar kitap okusa, ilim edinse, bildiklerini yapmadıkça faydası olmaz. Ey oğul! Bu hikaye sana gösteriyor ki, lüzumlu bilgileri okumak lazımdır. Fazla şeyler öğrenmeye lüzum yoktur.-
2017 13. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2017 16:55
"Bazı şeylerin cevabını kitaplarda bulamazsın. Bildiklerinle hareket et bilmediklerin sana açıklansın. " ne güzel demiş Gazali. Her nefis ölmez, her insanla tartışmaya girilmez. Ömrün boyunca çalış çabala bu seni cennete götürmez. Rabbim razı olmadıktan sonra. Ne mutlu Allah ın rızasını alacak kullara. Kitabı nasihatten hoşlanmayan kişiler sevmeyebilir. Baştan sona nasihat içeriyor. Eğer gerçekten hak yolcusu olan, olmak isteyen varsa tabi olması gereken bir çok konu anlatılmış eserde. Ama bu eser yetmez Gazali yi anlamak için. Daha bir çok eseri var onlara da bakmak gerekir. Zaten kendisi de diyor Ey Oğul kitabının içinde sürekli şununla ilgili bilgileri şu kitapta verdik diye bir kaç yerde. Beğendim. Hak yolcusu olmak isteyenlerin de okumasını tavsiye ederim.
2017 9. kitabı
İmam Gazali bu kitabında ,İlmihal bilgilerinin yanısıra tasavvufi ve Adab konularına da değinmiş.Ebatı küçük fakat içeriği zengin bir kitap.Bir solukta okuyup,bilginize yeni bilgiler katacağınız bir eser.Tavsiye eder,iyi okumalar dilerim.
2018 2. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2018 00:00
Kitap Hüccetü'l İslam İmamı Gazali'nin hayatını ve eserlerini önsöz kısmında açıklamış. Onu tanımak ve onun yazdıkları kitapların insanlık için ne kadar önemli olduğunu gördüm. Onun yaşamı ve yazdıkları beni çok etkiledi. Hayatına yeni yön tayin edecek olanlara ilaç gibi bir kitap. ( Bedir Yayınevi - Pembe kitaplar 5 )

İmam GazaliYazar · 302 kitap
Gazzâlî (Farsça: الغزّالی) (d. 1058, Tus - ö. 18 Aralık 1111, Tus), Büyük Selçuklu Devleti devrinin İslam âlimi, filozofu, mutasavvıfı ve müderrisi. Fars asıllı olduğu sanılan Gazzâlî'nin lakapları Hüccetü’l-İslâm ve Zeynüddîn'dir. Genel olarak Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî isimleriyle tanınmaktadır. Gazzâlî Hicri 450 (Miladi 1058) yılında Horasan'ın Tus şehrinde doğmuştur. İlk öğrenimini Tus'ta Ahmed bin Muhammed er-Razikânî’den almış, daha sonra Cürcân şehrine giderek Ebû Nasr el-İsmailî’den eğitim görmüş daha sonra 28 yaşına kadar Nişabur Nizamiye Medresesi’nde öğrenim görmüş, itikadî düşünce olarak Ebü'l Hasan Eş'arî’den ve ameli görüş olarak ise Şafiî'den etkilenmiştir. Hocası İmam-ı Harameyn lakaplı Abdülmelik el-Cüveynî 1085 yılında ölünce Nişabur’dan Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri Nizamülmülk’ün yanına gider. Nizamülmülk'ün huzurunda olan bir toplantıda verdiği cevaplarla diğer bilginlerden üstünlüğünü kanıtlayarak 1091 yılında Bağdat’taki Nizamiye Medresesi'nin baş müderrisliğine tayin edilir. Burada bilgisi ve edindiği öğrenci topluluğuyla kısa sürede ün ve saygınlık kazandı. Tasavvuf'a yöneldi ve Ebû Alî Farmedî'nin tesiriyle bu alanda yoğunlaştı. Bu ilgi ve hac arzusuyla medresedeki vazifesini bırakarak 1095 yılında Bağdat'tan ayrıldı ve Şam'a gitti. Şam da iki yıl kaldıktan sonra 1097 yılında hacca gitti. Hac sonrası Şam'a döndü ve buradan Bağdat yoluyla Tus'a geçti. Şam ve Tus'ta bulunduğu sürede uzlet yaşamı sürdü ve tasavvuf alanında ilerledi. Bağdat'tan ayrılışından on bir yıl sonra 1106 yılında Nizamülmülk’ün oğlu Fahrülmülk'ün ricası üzerine Nişabur Nizamiye Medresesinde tekrar eğitim vermeye başladı. Buradan kısa süre sonra Tus'a dönerek yaptırdığı tekkede müritleriyle birlikte sufi yaşamı sürdü. Gazzâlî 1111 (Hicri 505) yılında doğum yeri olan İran'ın Tus şehrinde öldü. Gazzâlî’nin yaşadığı dönemde İslam âleminde siyasî ve fikrî büyük bir karmaşa hakimdi. Bağdat’ta Abbasi halifelerinin gücü zayıflamasına karşın Büyük Selçuklu Devleti’nin sınırları genişliyor ve nüfuzu artıyordu. Melikşah’ın veziri Nizamülmülk savaş meydanlarında zaferler kazanıyor, ilim meclisleri denilen tartışma ortamlarını ve medreseleri açıyordu. Bu dönemde Mısır tahtında Şiî-Fâtımî hanedanı vardı. Avrupa’da ise Endülüs Emevi Devleti gerilemekte idi. İlk Haçlı Seferi de Gazzâlî döneminde yapılmış, Gazzâlî 40 yaşında iken Antakya haçlılarca kuşatılmış bir yıl sonra da Kudüs ele geçirilmiştir. Hasan Sabbah ve Ömer Hayyam da Gazzâlî ile aynı çağda yaşayan tanınmış kişilerdir. İslam âlemindeki bu karışıklığı fikrî bir çöküntü tamamlıyordu. Gazzâlî'nin öğrenme merakı onun çok sayıda dini ve fikrî akımları araştırmasına neden oldu. Yaşadığı dönemde hakikati bulmak isteyen insanların dört kısıma ayrıldığını ve her birinin hakikati kendi yolunda aradığını gördü. Bunlar; felsefeciler, kelâmcılar, sûfiler, bâtınîlerdi. Hepsinin görüşlerini inceleyerek; kelâm, felsefe ve Bâtınîlik yolunu kitaplarında ayrıntılarıyla tenkit etti ve sûfilerin yolu olan tasavvufa yönelerek hakikati bu yolda aradı.