a

Akaid-Kelam

1 üye
Takip
Nurlar Alemi 3 "Esma'ül Hüsna"
Eşyaların tabiatından, sıfatından anlamlar yüklenerek Allah'a ulaşılmaz. Bu yaklaşım, sınırlıdan sınırsıza varmaktır. Said Nursi'nin Risaleler'indeki Allah'a yaklaşımı da böyledir. Bu yaklaşım eksik ve anlaşılması mümkün olmayan bir yaklaşımdır. Allah'ın sıfatlarını (Esma-ül Hüsna) bilerek onu anlayarak her şeye anlam yüklenir. Çünkü her bir Esma'nın yerlerde ve göklerde tecelliyatları vardır. Yaratılan her şey sınırlıdır. Akıl ve göz ile bu sınırı aşıpta Allah'a ulaşmak mümkün değildir. Göz perdeli olduğundan herşey tamamıyla idrak edilemez. O yüzden görünen tam idrak edilemediğinden dolayı, Yaradan da eksik anlaşılır. Ancak Allah'ı (isimlerini) bilerek herşeye anlam yüklenilir. Allah'a böyle yaklaşılır. Hz Adem'e öğretilen isimler de budur. Esma-ül Hüsna'dır.
Nurlar Alemi 2 "Tecelli"
Göz aşırı derecede kendine yakın ve uzak olan nesneleri göremez. Oysa akla göre yakın ile uzak eşittir: Bir anda göklerin üstüne yükselip çıkar, bir anda da yerin derinliklerine iner. Hakikatler kişi açısından gerçeklik kazandığında, cisimler arasında var olduğu farz edilen yakınlık ve uzaklık anlamlarının, aklın kutsallığının etrafında dolaşmasının mümkün olmadığı açığa çıkar. Akıl yüce Allah'ın nurundan bir numunedir ve numuneler her ne kadar eşitlik zirvesine yükselemeseler de, taklit özelliğini her zaman taşırlar. Bu yaklaşım Hz. Peygamber'in "Allah, Adem'i kendi suretinde yarattı" deyişinin anlamına götürür.
Reklam
Nurlar Alemi "Kıyas"
-Allah en büyüktür- demek yanlıştır. Bu ifadeden "Allah, kendisinden başka her şeyden daha büyüktür" manasını anlamazlar. Haşa, Allah'la birlikte başka varlık yok ki, Allah ondan büyük olsun. O halde varlık yalnız O'nun zatıdır. Bu bakımdan O'na en büyük demek imkansızdır. Allah büyüktür demekle, Allah en büyüktür demek aynı şey değildir. En kelimesi kıyastır. Allahın münezzeh olduğu durumlar kıyasla ifade edilemez.
Akıl-nakil nedir?
Akıl, insanoğluna verilen en büyük nimetlerdendir. Zira o, Rabbini tanımada bir alet, Peygamberini tasdik etmede bir araçtır. Ancak akıl insanın tüm isteklerine cevap veremediğinden dolayı Allah, Peygamberler gönderip kitaplar indirmiştir. Nakil; ayet ve hadislerle bildirilen hükümlerdir. Bu yüzden nakil akıldan üstündür. Akıl-nakil uyuşmazlığında akılla nakil kabul edilir.
İlm-i Ezeli ve Tekvin
Bir şey iyi veya kötü olduğu için Allah ona iyi veya kötü dememiştir. Allah bir şeye iyi veya kötü dediği için o şey iyi veya kötüdür. Yaratılış bakımından yaratılanın özü neyse her zaman öyle kalır.
Kıyam bi-Nefsihi
Allah her yerdedir düşüncesi yanlıştır. Allah'ı özel bir yere nispet etmekle, bütün her yere nispet etmek arasında fark yoktur.
Reklam
65 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.