Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İsmet Paşa'nın da bir vakitler Kıbrıs krizi ile ilgili olarak Johnson'un mektubu üzerine söylediği bir şey vardı: "Yeni Türkiye kuruluyor ve Türkiye orada yerini alır". Bugün mesela sormak gerek, Sovyetler Birliği eski gücünü muhafaza eden bir ülke olmaya devam etseydi Amerika bu kadar fütursuzca Irak'a saldırabilir miydi?
Bu arada, kurulan Kürt Özerk Bölgesi'nden kaygı duyanlara Özal ve diğer yetkililer, bu Bölgede kesinlikle bir Kürt Devleti kurulmayacağı yolunda ABD'nin verdiği «güvenceden» söz ediyorlardı. Oysa aynı ABD, 1963'de Türkler Kıbrıs'da doğranırken havadan müdahale eden Türkiye'ye meşhur Johnson Mektubu'nu gönderiyor, 1974-1978'de tam 4 yıl sürdürdüğü ambargo ile TSK'ni felç ediyor, yıllardır Yunanistan ile 7' ye 10 oranını koyarak TSK'ne sürekli ve dolaylı bir «ambargo» uyguluyor ve Özal'ın da oluru ile çıkardığı Ermeni Soykırım Yasasi ile Türkleri bu kırımın sorumlusu olarak dünyaya ilan ediyordu. Yine bu Amerika, Kıbrıs müzakerelerinde toprak dağıtımında «yüzde 29» formülünün altına inilmiyeceği konusunda 1980'de verdiği güvenceyi 1992'de «O güvence gayri resmiydi» diye yok varsayıyordu. Şimdi kalkıp böyle bir ülkenin güvencesine inanmaya olanak var mıydı? Bu güvenceye dayanarak Çekiç Güç'ün kalmasına sürekli izin verilir miydi?
Sayfa 86 - tekin yayınevi, 1992Kitabı okudu
Reklam
Johnson'un mektubu
Johnson mektubunda, Türkiye'nin, Kıbrıs'a askeri bir müdahale "yapamayacağını" vurguluyor; nedenle­rini ise, bağımsiz bir devletin "hükümranlığını hiçe sa­yacak" nitelikte öğelerle açıklıyordu. Türkiye'nin Kıbrıs'a askeri müdahalede, ABD'nin NATO savunması için verdiği silahları kullanamaya­cağını bildiriyordu, ABD'den izin alınmadıkça, bu silah­ların kullanılması olanaksızdı. Böyle bir müdahale, Or­tadoğu'daki siyasal dengeleri bozabilir, bir büyük savaş olasılığına yol açabilir, Sovyetler'in daha dinamik bir davranış yapmasına yol açabilirdi. Eğer Türkiye, buna karşın Kıbrıs'a askeri müdaha­le yaparsa, ABD, Akdeniz'de üslendirdiği 6. filo ile bu müdahaleyi önleyecekti. Tabii, İsmet Paşa bu mektubun altında kalmadı. Ama, yazılı olarak. Diplomatik yazışmalara örnek olacak nitelikte bir üslupla yanıt verdi. Fakat, Türkiye de Kıbrıs'a asker gönderemedi.
Sayfa 275Kitabı okudu
1980'lerde CIA, gizli uygulamalar için ayrılan bütçesinin yüzde 80'ini Afganistan'daki Sovyet birlikleriyle çarpışacak aşırı dinci İslamcılara dağıtmış; George Bush'un deyişiyle "Yahudi- Hiristiyan Birliginin Başı" ABD'nin paralı askerleri olarak Türkiye'den Afganistan'a komünist avına koşan Siyasal İslamcılar" 1984'te, (SSCB Dışişleri Komisyonu Başkanı Gorbaçov'un Avrupa gezisi sırasında Sovyet birliklerini Afganistan'dan çekeceklerini açıklamasından sonra) tüfeklerini bu kez Soğuk Savaş boyunca Amerika'nın tüm isteklerine evet demeyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne doğrultmuşlardı. Neden mi? 1960 Menderes Yalpası, 1962 Küba Bunalımı, 1964 Johnson Mektubu, 1968 Haşhaş Ekimi Yasağı ve 1974 Kıbrıs Çıkartması" gibi olaylarda kanıtlandığı üzere, kimi durumlarda Amerika'ya ters düşmeyi göze alabilen ve dahası 1980 öncesi Sovyetlerle ilişkisi Batıyı ürkütücü boyutlara varmış bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Sovyetler'den sonra düşürülmesi gereken en önemli direniş odağıydı çünkü.
Sayfa 147Kitabı okudu
ABD Başkanı Lyndon B. Johnson için yazılmış
JOHNSON'UN MEKTUBU Okunsaydı bir defa Anlardık neymiş vefa Her türlü derde deva Şu Johnson'un mektubu. Onun duyduğu sevinç Bizi sevindirmez mi hiç Ez ez de suyunu iç Şu Johnson'un mektubu Edebiyatta tekmiş Tarihe geçecekmiş Sanki milyarlık çekmiş Şu Johnson'un mektubu Tersinden oku çevir Eşi bulunmaz nesir Neyin nesidir nedir Şu Johnson'un mektubu Üslubu pek ince mi Manası derince mi Bir sır mı bilmece mi Şu Johnson'un mektubu Yarası yok, gocunur Belki bir gün okunur Zülfiyare dokunur Şu Johnson'un mektubu
Diplomasi
Sonra Türkiye'ye gittim. Ha, Yunanistan'a gitmeden önce Londra'da Ecevit'le 12 saat süreyle görüştüm. Londra'daki görüşmemizde olsun, Yunanistan'dan sonra Türkiye'ye gittiğimden olsun, en az bir düzine kez aynı şeyi söyledi. Aynen şöyle:Sayın Sisco, bu kez kendi bildiğimize göre hareket edeceğiz, bu kez Johnson'un mektubundaki gibi değil. 'Johnson'un mektubunun adı, hem Londra'da hem de Ankara' da pek çok kez geçti. Yakın dostum Bay Sisco, bu kez kendi bildiğimize göre hareket edeceğiz, sizinkine göre değil.
Sayfa 64 - Kırmızıkedi EcevitKitabı okudu
Reklam
Çok üzücü
5 Haziran 1964 ABD Türk hükümetinden Kıbrıs'a çıkartmayı şimdilik ertelemelerini ve kendisine 24 saat süre vermesini istemişti. Gece ilerlerken Başkan Johnson'dan bir mesaj. Hükümet açıklama yapıyor : "ABD Başkanı Johnson'dan bir mesaj gelmiş ve harekat ertelenmiştir." Kıbrıs açıklarında ki savaş gemilerine geri dön emri veriliyor. Ve bugün biliyoruz ki, Johnson'un mektubu Türkiye 'nin Kıbrıs operasyonu 10 yıl bir ay geriye atılmıştır.
Sayfa 11 - GendaşPredikatKitabı okudu
Çılgın Türkler: Kıbrıs - Turgut Özakman
Ankara Radyosunda Söz Yayınları Şefiydim. 1963 yılı Aralık ayında Kıbrıs’ta Noel kıyımı diye bilinen acı olay oldu. Türkiye’de kıyamet koptu. Basın Yayın Genel Müdürlüğü Kıbrıs’a gönderilmek üzere bir muhabir istemiş. Hemen gönüllü oldum. Uygun görüldü. Olaydan 15 gün kadar sonra, radyo muhabiri olarak, Basın-Yayın Genel Müdürlüğünden bir
Bilgi Yayınevi - ÖnsözKitabı okudu