Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kafkaesk sadece bir edebi tür değil, aynı zamanda bir ruh halidir de. Kafkaesk biraz kendi dönemine aittir, bence günümüzde örneği yok denecek kadar az.
Kafkaesk
Kafkaesk, Franz Kafka'dan esinlenerek üretilen, Kafka'nın tasvirlerindeki gibi, tehdit edici ya da korkutucu anlamlarına gelen bir sıfattır. Kafka'nın stiline özgü olarak hikâyelerinde anlatım akışının doğal bir parçası olarak, bilinen ve algılanan gerçeklikten kopma, uzaklaşma durumunu ifade eder.
Reklam
Kafka
Nisan ayını "Kafka"ayı olarak ilan ettim.Kitaplarını, biyografisini,filmlerini,akımları ve kafkaesk düşünce tarzını harmanlayıp sindirmeye niyet ediyorum.
Kerr: Dünyanın Acımasız Sabitliği
"Terk edilmiş gibi duran ve bir hayalet kasabayı andıran bu hiçliğin ortasında, herhangi bir olayda ya da ilişkide mantık aramak beyhude. Kelimelerin ve cümlelerin anlamsızlığı, kahramanın isimsizliği ve çileden çıkartıcı bürokratik süreçleriyle her yönüyle Kafkaesk bir dünya var karşımızda. Her ne kadar film gitgide çıkışsız bir yere savrulsa da, Pirselimoğlu’nun kendine has absürt ve karanlık mizahı ara ara bu dünyayı yumuşatıyor. Erdem Şenocak’ın canlandırdığı isimsiz kahramanımız yavaş yavaş çığrından çıktıkça, kadrajın ve dünyanın acımasız sabitliği ve durağanlığı daha da batmaya başlıyor gözümüze ve soruyoruz: Acaba zamanın yok olması mıdır cehennem?"
2023~Mart
"Okuma edimi, başka bir yönüyle okurun öznel geçmişi,şimdisi, geleceğiyle de ilgili oluyor böylece. Gerçekte her okur kendi kişisel konumuna, duygusal yapısına, düşünsel yetisine göre yaşar bir metni. Bu açıdan her okur kendini okur metinde." #96889080
Ah Franz kafka! Benim hüzünlü kekim.." 1883 senesi yazında, sıcağın kasıp kavurduğu bir yaz gününde buz gibi biri olarak doğuyorsunuz. Prag'da Almanca konuşan bir Yahudi ailenin, 6 çocuğundan en büyüğüsünüz. İki küçük kardeşiniz bebeklik döneminde ölüyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan birkaç yıl önce hayatınızı kaybediyorsunuz. Ardından
Reklam
Kafkaesk ya her şeydir ya da hiçbir şey ama kuş aramaya çıkan bir kafes kadar anlamsız ve korkutucu, yerden biraz yükseğe asılmış bir ipe benzeyen gerçek kadar da sert, acımasız ve kaçınılmazdır.
Recep Kayalı - Bilinen Tüm Zamanlar (Kitap İncelemesi)
Recep Kayalı
Recep Kayalı
'nın dördüncü öykü kitabı olan
Bilinen Tüm Zamanlar
Bilinen Tüm Zamanlar
, Vacilondo Kitap tarafından Aralık 2022 tarihinde yayımlandı. Yani çok taze çıkmış bir öykü kitabıyla karşı karşıyayız. Yedi öyküden oluşan bu kitapta biçimsel olarak en belirgin özellik öykülerin biri hariç hepsinde öykü türünde pek de görülmeyen bölümlerden oluşması. Bunun haricinde öykü sonlarında finaller manzum şekilde yapılmış. Özellikle üçüncü şahısla anlatılan öykülerin önemli bir kısmında Kafkaesk havayı görebiliyoruz. Kitabın ilk öyküsünün bu atmosferi en çok hissedebileceğimiz metin olduğunu söyleyebilirim. Recep Kayalı hep öykü türünde yazan birisi olsa da kendine has bir şiir diline sahip. Bu da metinlerin anlatım dilini güçlü kılıyor. "Ben" anlatıcının kullanıldığı son iki öyküdeyse çok daha rahat, sokak diline yakın bir anlatım söz konusu. Öykülerde anlatılanlar genel anlamda ortak olsa da bu iki öyküde dilsel bir ayrımı olduğunu söyleyebilirim. Zamanın ve mekanın neredeyse belirsizleştiği öykülerden oluşan Bilinen Tüm Zamanlar, dili, yaratılan atmosfer, içerik olarak da güçlü meseleleriyle son dönem edebiyatımız için önemli bir öykü kitabı olduğunu düşünüyorum. Bu kitabı detaylıca incelediğim videoyu izlemek için: youtu.be/9rAkQtzjHDo
68 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.