13 Səbəb

Jay Asher
Yazar:
Jay Asher

Puan vermedi
Adını ne koyarsanız koyun; zorbalık, uzun süreli mobbing, şiddet vb. gerçek hayatta da bu tür durumlardan dolayı kimse, kimsenin kendisine kabus yaşatmasını istemez ve artık bu tür olaylar son bulmalı. Bir insan ile iyi anlaşmak için, önyargılarnızı atmanız için illa ki intihar etmesi gerekmiyor.. Hata yapılsa bile özür dilemek bu kadar zor olmamalı. O yüzden bir insanı sevip sevmemekte özgürsünüz ama saygıda mecbursunuz. Kitap için yapabileceğim olumsuz değerlendirmem ise daha çok yapısal bir eleştiri. Hannah Baker ve Clay Jensen karakterilerinin iç seslerinin aynı anda gösterilmesi bazen dikkat dağınıklığı oluşturuyordu.Kötü sonuçla bir konuyu ele aldığından, kendinizi Hannah'nın yerine koyunca berbat hissedebilirsiniz. Yine de okumaya devam edin. Clay benim favorim kitapta. Biraz pasifti bence, yapı itibariyle. Daha aktif katılımını beklerdim olay örgüsüne. Kısaca eğer okuduktan sonra kısa bir zaman duygusal olmak ve kalmak istiyorsanız öneririm. İyi okumalar.
2022 14. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2022 15:16
Birkaç yıl önce okuduğum kitabı tekrar okudum ve ilk okuduğumda hissettiğim üzüntünün aynısını hissettim. Kitap, Hannah Baker isimli öğrencinin intihar etmeden önce buna neden olan 13 kişiye 7 adet
Pekala...
2023 87. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2023 18:29
Bir kitabı bitirdikten hemen sonra inceleme yazmayı seviyorum. Çünkü duygularım taze oluyor ve yazarken o duyguları hissettirebildiğimi düşünüyorum. O yüzden başlıyoruz. Kitaba karşı en ufak bir
İntihar
2022 23. kitabı
Sözde 'şaka' amaçlı yapılan aşağılık hareket ve eylemlerin ve yine 'şaka' amaçlı söylenen sözlerin bir genç kızın hayatını mahvedip nasıl ölüme sürüklediğini anlatan bir kitap.İnsan ne olursa yaptıklarının ve yapacaklarının nereye varacağını,ne kadar ileri gidebileceğini hesap ederek davranmalıdır.Bu kitap da bunu net bir şekilde sorgulatıyor.
1000k
2017 20. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2017 00:00
Ölmek İçin On Üç Sebep / Jay Asher 5/5 Çook uzun zamandır okuduğum en güzel kitaplardan biriydi. #ÖlmekİçinOnÜçSebep Hannah'ın on üç sebebi.. Yeni bir başlangıç İçin Yen'i bir yere taşınan Hannah'ın tek isteyi yeni tertemiz bir başlangıçtı. Hiçbir şey istediği gibi gitmedi hatta daha da kötüleşti. Justin'in yaptıkları o kocaman çığ'ın ilk kar topuydu. Her şey ard arda gelip o kar topunu bir çığ'a dönüştürdü. Alex'in listesi kar topundaki en etkili olaydı. #ClayJensen en mükemmel karakterlerim arasına girdi. Yazarın düşünme yapısına ve anlatım tarzına bayıldım. En çok alıntı aldığım bir sürü yerin altını çizdiğim bir kitap oldu. Tabi ki dizisine de başladım ama daha sadece 4 bölüm izledim. Bitmesini istemiyorum gerçekten çok güzel. Kitap-Dizi değerlendirmesi yaparsam bazı eklenmiş yerler ufak değişiklikler tabi ki var. Kitabın dizileştirilmesi için biraz daha olay ve farklı bakış açıları da eklenmiş. Kitapta olaylara sebep olan kişilerin düşüncelerine hiç tanık olmamıştık. Olaylara sadece Hannah'ın kasetleri ve Clay'in gözünden bakabiliyorduk. Dizi de ise diğer karakterlerin yaşadıklarını onların düşüncelerini de görebiliyoruz. Vee bir diğer favori karakterim olan #Alex in de gözünden yaşananları görmek çok güzel oluyor.
2018 47. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2018 18:35
Bir insan neden ölümü için ses kaydı yapar ki. Ve neden on üç kişi senin hayatını mahvetti Hannah? Buna izin vermemeliydin. Aslında suçlu sensin. Bunu sana yapmalarına sen izin verdin. Şu sıralar ben de o kadar bunalımdaydım ki niye bunu okuyorum dedim. Aslında bir nevi kendimle yüzleştim, insanları umursamamayı öğrendim... Gelelim kitabımıza(Spoiler) Baş karakterlerimiz Hannah ve Clay. Hannah'ın hayatında her şey üst üste gelmekte ve kimse onu umursamamakta. Ve ölümünde on üç kişi sorumlu... Hannah'ın hayatına bir şekilde dahil olan on üç kişi... On üç tane kaset dolduruyor ve herkesin Hannah'a ne şekilde zarar verdiğini anlatıyor. Listeye dahil olan herkes bunları dinliyor. Ama Clay'in yeri farklı, Clay bu listeye dahil değil... Çünkü Clay Hannah'ın yanındaydı ama Hannah buna izin vermedi. Ve Hannah Clay'in çok çok iyi birisi olduğunu düşünüyordu. Böyle birisi gerçekten var mıydı? Gerçekten bu kadar iyi miydi? Daha önce dizisini izlemiştim. Ergen dizisi diyordum ama izlemiştim. Kitaba da aynı şekilde diyordum. Dizisini izleyenler okumasın. Boşa zaman kaybı. Hele ki yıkık olduğunuz zaman hiç okumayın. Ama güzeldi hakkını vermek lazım... -Artık umursamıyorum. -Neyi? -Hiçbir şeyi, insanları. "Kendimden tamamen vazgeçebilmek için sana ihtiyacım vardı."
2016 25. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2016 00:00
Yaptığınız küçük birşey başkasının hayatını ne kadar etkileyebilir? Yaşadığı olumsuzluklar karşısında çırpınan ve sonunda vazgeçen bir kızın; yaşadığı bütün duyguları okuyucuya kolay bir dille hissettirebilen ; acıklı bir roman. Kitabı elinizden bırakmak istemeyeceksiniz..
2018 31. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2018 11:02
Tünaydın insanlar. Bir gram spoiler içermeyecek gönül rahatlığıyla okuyun. Kitap, adı gibi dümdüz zaten. İntihar eden bir kızımız var, kendini öldürmeden önce sebeplerini 13 kasede kaydetmiş ve kasetlerin olay/kişi sırası bozulmaksızın elden ele sorumlularına ulaştırılmasını planlamış. Yaratıcı bir konu seçimi olduğu bile düşünülebilir. Ama maalesef her yaş grubunun kitabı değil. “Ölmek İçin On Üç Sebep” denildiğinde insan dolu dolu sebepler; benim başıma gelse ne yapardım tarzı ikilemler bekliyor. Bu arada kitabın kapağında “Netflix Dizisi” olduğu yazıyor. (13 Reasons why) Onu da açıp izledim birkaç bölüm inanın daha sürükleyici. Bu zamana kadar okuduğum hiçbir şeyi izleyip “yeterli” bulamamış ben, ilk kez tam tersini düşünüyorum. Sanki kitap diziden uyarlanmış gibi, eksik.
·306 syf.·
2016 58. kitabı
Kitabın ilk sayfalarındaki talihsiz çeviri hatası gözümü korkutmuştu. Ancak kitabın son sayfasına kadar benzer bir hata ile karşılaşmadım. Çeviri hataları en iyi kitabı bile kabusa çevirebilir ama bu, o kitaplardan biri olmadı. İlk sayfalardan itibaren hikayeye bağlandım. Yazarın yazım diline ilk başlarda alışamadığımdan dolayı bir süre okuma zorluğu çektim ama sayfalar ilerledikçe alıştım ve gözüme batmamaya başladı. Kitabın konusu oldukça ilginç ve son sayfalarına kadar merak uyandırıcı. Ben daha farklı bir son arzulamış, yazar, 'Acaba bize son dakika sürpriz yapar mı?' diye kendi kendime sormuştum. Ama bu hali de güzel. Ders verici. Kendimizi bilmeden veya bilerek yaptığımız davranışların karşımızdaki ne şekilde etkilendiği düşündürüyor. Özellikle ortaokul, lise çağlarındaki okuyuculara tavsiyemdir.
Ölmek İçin On Üç SebepJay Asher · Artemis Yayınları · 20174,095 okunma
SOLMADAN KOPARILAN ÇİÇEK "HANNAH"
2020 9. kitabı
#evdeokuyoruz #okumagunlükleri #sponsorlukitapincelemeleri #okudumbitti Kitabın konusu bir genç kızın ani bir "İntiharı" hakkında.  Bu intihara sebep olan olaylar silsilesi ve bu olayların oluşmasına suçlu gösterdiği kişileri topa tutuyor ve tüm yaşadıklarını 13 kasete sığdırıyor. Sizce yaşam 13 kasede sığacak kadar basit mi ya da aniden ölümü tercih edecek kadar ucuz mu? Belki de her gün gördüğümüz ama sadece bakıp geçtiğimiz insanlardan biriydi Hannah. Her genç kız gibi onun da hayalleri vardı. Belki de en çok o hak ediyordu iyilikle dolu bir yaşamı. Ve böyle uzun süren yaşam tek kısa bir anla sonlanıyor ne adil düzen. Bunun içinde Hannah bir kukla ve kurban seçildi. Aşkı çok güzel anlayan bir kız Hannah ve karşısına doğru erkek çıkmadığı için aşka küsmüş bitik bir kız.  Ölüm ve gerilimi iyi bir kurgu ile hissedeceğimiz bir romandı. Netfilx üyeligim falan yok ama dizisini izlemeyi de düşünmüyorum. Okuma günlükleri içinde keyif çıkararak okudum. Trafik kurallarına da dikkat çekilmesi çok hoşuma gitti.

Jay AsherYazar · 3 kitap
Jay Asher 30 Eylül 1975 yılında California Ardacia'da doğdu. Genç yetişkinler için roman yazan Amerikalı bir yazardır. Yüksek öğrenimini profesyonel yazarlık için terk etti. Jay Asher, ayakkabı mağazası ve kütüphane gibi farklı işlerde çalıştı. Yazarın çalışma deneyimi yazılarını etkiledi. Türkçe'ye Ölmek İçin On Üç Sebep olarak çevrilen kitabı ile dünya çapında bir popülerlik yakaladı.