Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

30 Günde 10 Yıl

Yavuz Yörükoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bugün sağlığına zaman ayırmayanlar, ileride o zamanı hastalıklarına ayıracaklardır.
Sayfa 11 - HayykitapKitabı okudu
Çok zaman insanlar acıktıklarından değil, sırf 'yemek zamanı' geldiği için yiyorlar.
Sayfa 103 - HayykitapKitabı okudu
Reklam
Ara öğün saçmalığının tek faydası pisboğazlık alışkanlığını pekiştirmektir.
Sayfa 62 - HayykitapKitabı okudu
Şeker, fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapıcı bir maddedir!
Şekerin beyin üzerindeki etkilerini araştırmak üzere yapılan bilimsel çalışmalarda, şeker verilen kişilerin beyin sintigrafılerinde beynin ilgili bölgelerinin ‘panayır yeri’ gibi aydınlandığı gözlenmiştir. Beyinde buna benzer etkiyi yapan tek diğer madde ise ‘kokain’dir.
Stres: Modern yaşamın kaçınılmaz bir parçası ve ayni zamanda bir ömür törpüsüdür. Kronik stres, yarattığı psikolojik dengesizliğinin ötesinde hormonal yolla hipertansiyon, damar sertliği ve kalp-damar hastalıklarına neden olur, ömrü kısaltır.
Doğru bir beslenme rejiminde her 2 saatte bir acıkılmaz. ‘Ara öğün’ saçmalığının tek faydası ‘pisboğazlık’ alışkanlığını pekiştirmektir. Azar azar yenilmesinin yanlış bir uygulama olmasının en büyük nedenlerinden biri, insanda olağanüstü bir psikolojik stres oluşturmasıdır. İnsanın karnı doymadığı gibi, gözü de doymaz, ondan sonra otur, ara öğün zamanını bekle. Öte yandan, sık sık gıda ile karşı karşıya kalınmasının bir başka zararı da ‘limbik açlık’ denilen bir açlığı tetiklemesidir. Limbik açlık, beynimizin ‘ilkel’ merkezlerinin gıda ile karşı karşıya kaldığımızda bizi daha çok yemeye teşvik etmesi durumudur. Buna en güzel örnek, bir torba cipsten veya bir tabak kuruyemişten sadece bir tane cips veya bir tane fındık alıp yemeyi orda bırakamamamızdır. Genellikle cips veya kuruyemiş bitene kadar şuursuzca yenir. Burada limbik sistemimiz “hazır, gıda bulmuşken ye, belki bir daha bulamazsın” mesajı veriyor bize. Zayıflama diyetlerinin başarısızlığının bir nedeni de işte budur; ufak porsiyonlar hiçbir zaman kişiyi tatmin etmez, aksine, daha çok yemek arzusu uyandırır. Bu duygu irade ile bir yere kadar engellenebilir, sonra bir noktada bu dürtüye mutlaka teslim olunur. “İştahınız ile iradeniz mücadeleye girerse, iştah mutlaka galip gelecektir.” Limbik açlığa maruz kalmamak için en iyi yol, gıdalarla mümkün olduğu kadar az karşı karşıya gelmektir.
Reklam
Orta Anadolu insanlarının (şartlar gereği) tahıl ağırlıklı beslenmeleri, protein ve taze meyve-sebzeleri ihmal etmeleri gibi, hayvansal proteinleri tamamen ihmal eden vejetaryen/vegan beslenme tarzı da yanlış beslenmeye örnektir. Öte yandan, kilo vermek amacıyla sürekli zayıflama diyetinde olan kişilerin beslenmeleri de çoğunlukla yetersiz ve dengesizdir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.