30 Yılın Ardından Türkiye ve Türk Dünyası

Kolektif

30 Yılın Ardından Türkiye ve Türk Dünyası Sözleri ve Alıntıları

30 Yılın Ardından Türkiye ve Türk Dünyası sözleri ve alıntılarını, 30 Yılın Ardından Türkiye ve Türk Dünyası kitap alıntılarını, 30 Yılın Ardından Türkiye ve Türk Dünyası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Neoliberal kapitalizm tüketen ama düşünmeyen hedonist kitleler yarattı. Cem GÜRDENİZ
"Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir." diyen Atatürk'ün Türk diline verdiği önem, dil ile millet varlığı arasında gördüğü çözülmez bağdan kaynaklanmaktaydı. Ona göre dil, milleti ve milli devleti oluşturan temel unsurlardan biriydi ve dilin milli ve zengin olması, milli duygunun gelişmesinde başlıca etkendi. Dillerin en zenginlerinden olan Türk dilini, binlerce yıllık kültürü nesilden nesile taşıyan bir kültür taşıyıcısı' olarak görüyor ve üzerinde çalışılması gerektiğini vurguluyordu.
Sayfa 164
Reklam
İkinci Karabağ Savaşı'nın dünya açısından en önemli göstergesi ise tek kutuplu dünya düzeninin resmen bittiğini kanıtlaması olmuştur. Volkan ÖZDEMİR
İslam'ın başlangıçta en ileri anlayışını ve yorumunu benimseyen Türk yaklaşımı, sonraları Arap yorumu ve etkisi altında kalarak akıl yerine nakli seçti. İmam Gazali'nin nakil yorumu, 13. yüzyıldan sonra Anadolu'da kurulan Osmanlı İmparatorluğu'nun kaderini de etkileyecekti. Zaman içinde akıl, mantık ve bilimden gücünü alan aydınlanmanın ve sanayi devrimlerinin gerisinde kalan İmparatorluk, 18. yüzyıldan sonra emperyalizmin avına dönüşecekti. İmparatorluğu kuran asli unsurun Türk milleti olduğunu göz ardı ederek çok milliyetli Osmanlı devlet sistemi üzerinden genişleyen Osmanlı, Anadolu'nun yarımada coğrafyasını nirengi yaparak Hint Okyanusu kıyılarına kadar ulaşsa da 17. yüzyıldan sonra gerilemeye başladı. İmparatorluk coğrafyasındaki tüm milliyetler, Fransız Devrimi sonrası teker teker kendi milliyetlerini öne çıkararak koptular. Birlik ve bağları tutacak ne ekonomik ne de askeri güç kalmıştı. Birinci Dünya Savaşı sonunda tarih sahnesinden tüm varlığı ile silindi. Eğer Mustafa Kemal Atatürk, tarih ve talihin hazırladığı yer ve zamanda ortaya çıkmasaydı, denizle buluşan son Türk kavmi Orta Asya içlerine geri dönmek ve denizlerden tamamen koparılmak zorunda kalacaktı.
Sayfa 12
Atatürk'ün hedefi, Türk dilinin araştırılıp geliştirilerek bütün Türk dünyasının ortak sesi ve düşünce vasıtası olmasının sağlanması ve ön yargılarla karanlıklarda kalmış tarihimizin bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılmasıydı. Böylece Atatürk, ortak tarihe sahip olan Türk dünyasının, ortak dil bağı ile birleşmelerini ve bütün Türk dünyasında kültür birliği oluşturmayı amaçlıyordu. Çok önem verdiği bu konuda şöyle diyordu: "Büyük devletler kurmuş atalarımız, büyük ve kapsamlı uygarlıklara da sahip olmuştur. Bunu aramak, incelemek, Türklüğe ve dünyaya bildirmek, bizler için bir borçtur."
Sayfa 163
Paradan para kazanma dönemi ile finans üretimin, tüketim tasarrufun, maddi haz manevi/ahlaki hazzın önüne geçti. Cem GÜRDENİZ
Reklam
68 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.