4'ün Kuralı

Orijinal Adı:
The Rule Of Four

İncelemem:
2018 59. kitabı
ABD'de bir üniversitede okuyan 4 gencin sözde hikayesi olarak başlayan fakat pek bir şeye benzeyemeyen bir kitap.Utanmadan da arka kapağına;Umberto Eco ve Don Brown tarzında filan diye reklam cümlecikleri konmuş ki, ilgisi yok.Harcanan kağıda yazık.Üzülerek böyle yazıyorum, keşke o sırada elime başka kitap geçse imiş.Kısaca,Uzak durun, derim.
·464 syf.·
2018 10. kitabı
Dan Brown'ın "da Vinci Şifresi" kitabının akımına kapılıp satın alınan, sonra da kitaplıkta değişim amacıyla okunup kurtulmaya çalışılan kitaplar projesinin bir yansımasıydı bu kitap da. Kitabın kapak içi, arka kapak ve bilumum not düşülecek yerlerinde yazılanlar hikaye bir kere. Onu baştan söyleyeyim. Nelson DeMille ise bu yazılanların üstüne sıva çekmiş resmen. Ne demek, "Eğer Scott Fitzgerald, Umberto Eco ve Dan Brown roman yazmak üzere bir takım oluştursalardı ortaya çıkan eser 4'ün Kuralı olurdu." ??? Yani kitabı yazan arkadaşları öveceğim diye kimlerin çıtasını aşağı çekmişsin be Nelson, bir farkına var be yahu! Bir ara bu tarz yakıştırmalar modaydı ve kitabı satın alması muhtemel kitle üzerinde de acayip etkili oluyordu. Şimdi de var mıdır bilmem, umarım yoktur. Mesela bir felsefe kitabı mı yazılmış, "Heidegger bu kitabı görse oturur ağlardı, Hegel kavuğunu bu yazara devrederdi, Rousseau önünde ceketini ilikler, Marx tövbe edip ayaklarına kapanırdı..." tarzı güzellemeler kapağa yapışıverirdi. Gerek yok bunlara, abartmayın. Bir başka geçer akçe de "cinsellik". Kitapta, Hypnerotomachia içinde geçen çizimler ve bazı tablolar haricinde tasvir edilen ve değinilen hiçbir cinsellik unsuru yok. Ki bunlar da "inanılmaz derecede cinsel zevkler, korkunç bir vahşet" tanımına uymuyor, ya da ben psikopatım :) Ama ne demişler? Cinsellik varsa, sattırır arkadaş. Pek bir yergili giriş yaptık, biraz ortamı yumuşatalım. Hikayeye baktığımızda, özellikle beni etkileyen, üniversite ortamı, baş karakterimiz ve anlatıcımız Tom ile arkadaşları Gil, Paul ve Charlie'nin başlarından geçenler oldu. Bir araya gelme hikayeleri olsun, birbirlerine bağlılıkları olsun, her durumda birbirlerini kollama gayretleri olsun, gayet hoş detaylardı. Tabii her güzel şeyin de bir sonu var, oraya değinmeme
2018 54. kitabı
Kesinlikle okuyun! Matematik hocama teşekkür ederim kitabı bana ödünç verdiği için.. Bir kitap düşünün içinde +18 içerikli, farklı resimler olsun ve bir adamın aşkını konu edinsin ve bu kitap aslında şifrelenmiş, gizli mesajlar taşısın.. Bu gizem için birbirini öldüren profesörler olsun.. Bu sırrı da tez ödevi olarak kitabı alan öğrenci çözsün.. Kitabın şifresini merak edenler okusun .. Girişi cidden çok farklıydı.. Kitledi resmen.. Kesinlikle okunacaklar listenizde bulunsun.. Kitabın sonuna doğru, kitabın gizlediği yerin İlluminati'nin zamanında kullandığı ilk sığınak, buluşma noktası olarak düşünüyordum.. Kitabın bana göre bununla bağlantısı vardı.. Mantıken bakıldığında kitabın içeriğindeki sır aydınlanmanın gizlilik içerisinde yapıldığını gösteriyor ve adam sırf bu sığınağı ört bas edip bulunmaması için çok ilginç bir kitap yazıyor ve kitaptaki resimler eroitzm içerdiğinden ve bir adamın bir kadına olan aşkından bahsedilmesini konu edindiği için kimsenin aklına kitapta gizli bir şifre oluğunu çaktırmıyor.. Hayır çaktırsa bile bunun bir sığınağı işaret ettiğini anlamak imkansız! Bu bana "Gözü Tamamen Kapalı" adlı filmi hatırlattı.. Film 4 yıl sürüyor ve oyuncular dahi oynadıkları halde hiçbir şey anlamadıklarını öne sürüyor ve film beyin yakanlar listesinde yer alıyor.. İlluminati'yi çok iyi bilenler ise en ufak bir detayı kaçırmadan, karakterlerin psikianalizini dahi yapabiliyor (Adamın karısınınki gibi) Bu da kitabın yazarlarının bir gizi bana göre..
Tarihi Sır
·464 syf.·
2020 30. kitabı
Ian Caldwell ve Dustin Thomason tarafından yazılan 4'ün Kuralı Da Vinci Şifresi tarzı bir kitap. 500 yıldır çözülemeyen bir sır iki öğrenci tarafından çözülmeye çalışılıyor.Tarih, din ve bilim hakkında okumayı sevenler için ortalamanın biraz üzerinde bir kitap.
2025 80. kitabı
#4ünkuralı #ıancaldwell #dustinthomason #theruleoffour . . Kitapçımın oku Esra çok beğenirsin dediği kitap ile geldim, arka kapakta iyi yazarlar birleşerek yazmak istese bu kitap ortaya çıkar dediği için okumak istedim. Öncelikle arka kapak yazısına bakıp da benim gibi beklentiyi yükseltmeyin diyorum çok iyi değil ama çok da kötü değil yani kitap ile arada kaldım demek istiyorum. 500 yıllık Hypnerotomachia sırrını çözmek isteyen Paul ve Tom. Tom babasından konuya aşina ömrünü bunun sırrını çözmeye adamış ama sonrasında vefatı ile de yarım kalmıştır. Paul tezi için Tom’un bilgisi ve bakış açısı için destek ister. . Da Vinci şifresi gibi bir beklentiniz falan kesinlikle olmasın oradaki şifre sırlar çok iyi asla kıyaslanamaz ( kıyaslayanlar çok olmuş) Şifreler ,el yazmaları ,mezarlar vs. konular belli ama kitapta bir şeyler eksik kalmış sonunda her şey çözülüyor ama vay be bile olamadım, keşke okumasaydım demiyorum ama iyi ki de okudum da demiyorum yani
4'ün KuralıDustin Thomason · Altın Kitaplar · 2005348 okunma
Yine mükemmel bir kitap düşük dikkat süresinin kurbanı oldu.
2026 17. kitabı
Okunma: 27 Mart 2026 08:06
Hypnerotomachia Poliphili, gerçekte de var olan oldukça karmaşık bir kitap. Okundu ama hala çözülemedi. İki yazar bu tuhaf kitabın etrafına bir kurgu örmüşler. Gerçek dünyada da bu kitap üzerine ömrünü harcayan akademisyenler var. 1499 yılında yazılan bu gizemli kitabı şimdi internet arşivinde araştırabilirsiniz. Kitapta yazıların ters üçgen ya da kadeh şeklinde dizilmesinden tutun da gravürlere kadar her şey büyük bir gizem. İçinde Latince, Yunanca, İbranice ve Arapça kelime oyunları bile var. Yani kurgu için güzel bir malzeme. Yazarlar da bunu kurguya çok güzel yansıtmışlar. Bilgi uğruna vazgeçtiklerimiz (buna değer) ve entelektüel merakın nasıl toksik bir hal alabileceğini çok iyi yansıtmışlar. Katolik kilisesi ve onunla taban tabana zıt olan Rome ve Yunan bilgeliği arasındaki bağ mükemmel yazılmış. Kitabın düşük puan almasının tek sebebi ekran süresi yüksek, dikkat süresi düşük okurların böyle kitaplara alışkın olmamalıdır. Da Vinci Şifresi bir aksiyon filmiyse bu bir sanat filmidir. Çok daha gerçekçidir. Şifreleri Da Vinci Şifresi kitabındakilerin aksine çok daha ağırdır. Öyle basit değil. Ama insanlar sırf da Vinci Şifresi hemen okunduğu için bu kitaba çöp muamelesi yapıyor, o aksiyon filminden bozma kitabı yüceltiyorlar. Velhasıl kelam mükemmel kitaplar görmezden geliniyor basit olanlar popülerleşiyor.
2017 38. kitabı
Dan Brown'ın açtığı yolun yolcusu bir (ya da iki) yazar daha! Konu ilginç, buluş güzel. Ancak, olmamış, olamamış. Yavaş ilerliyor ve çekici olamıyor. Bu kitabı Dan Brown yazmalıydı, ama başka bir senaryo ile...
2014 67. kitabı
Kesinlikle uzak durulması gereken, berbat bir kitap. Harcadığınız vakte, ömrünüze yazık.
2019 4. kitabı
Gizli kalmış tapinak sırları bitmek bilmiyor emanetleri saklamak yada kormak maksatli cinayetler ayni Dan Brown’un Melekler Seytanlar, Davincinin sifresi gibi
2020 12. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2020 23:48
Sahafta ismi dikkatimi çektmişti sonradan öneri üzerine ve buradaki yorumlara bakarak aldığım bir kitap. Güya Dan Brown tarzıymış. Çok sıkıcı bir kitaptı ya da beklentim Yüksek olduğu için sıkıcı gelmiştir. Bitirmek için kendimle savaştım resmen.