Puan

7.910 üzerinden
305 kişi
2025 51. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2025 09:47
Aldous Huxley – Ada Huxley’in Ada’sı, ütopya ile gerçekliğin sınırlarını sorgulatan bir kitap. Yazar, modern dünyanın hızına ve hırsına karşı doğayla, bilinçle ve insan ruhunun derinliğiyle örülü bir ada düşlüyor. Aslında anlattığı sadece bir ada değil; “başka türlü yaşayabilmenin” mümkün olduğuna dair bir ihtimal. Kitap boyunca insanı hem düşündüren hem de kendine döndüren bir ayna var. Özellikle meditasyon üzerinde çok durulmuş. Altını çizdiğim, düşündüren, felsefi boyutu olan cümlelerde vardı, zaman zaman uzatılmış, sanki başka biri yazmış duygusu uyandıran, akmayan cümlelerde vardı. O kısımlar biraz kitaptan kopuslara sebep oluyor..... Günün sonunda okudukça fark ediyorsun ki asıl mesele bir adada yaşamak değil; içimizde o adayı kurabilmek… Bu kitap, bize başka bir dünyanın mümkün olduğunu hatırlatıyor. Huxley, kaybolmuş insanlığa bir ada sunuyor; huzurun, bilincin ve hakikatin adasını. Asıl soru şu: Biz o adayı dışarıda mı arayacağız, yoksa içimizde mi kuracağız?
AdaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 2021909 okunma
Sonunu beğenmesem de geneli doyurucu idi
2023 76. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2023 08:27
Yazarın 1962 yılında yayımlanan bu son kitabı için Otomatik Portakal yazarı Anthony Burgess en iyi modern romanlar arasında demiş. Ada distopyanın başyapıtlarından Cesur Yeni Dünya'nin ütopik ikizi olarak sunuluyor. Ama nasıl bir ütopya tartışılır. Doğu felsefesi, budizm, mistik yaklaşımlarla süregelen bir toplum kapitalizmin dip komşusuyken modern dünyadan ne kadar koruyabilir kendini. Üzerinde konuşacak, tartışacak çok şey olan okunası bir eser olduğu görüşündeyim.
Ütopya-Distopya
AdaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 2021909 okunma
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
2021 78. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2021 18:23
Mükemmel bir ütopya, içerisinde bir tutam da distopya barındırıyor ama eser miktarda. Bir çay kaşığı bilim kurgu ve bir çorba kaşığı da felsefe eklenip muhteşem bir eser çıkarılmış ortaya bence. Aldous Huxley'nin yazdığı son romanı olma özelliğinin yanı sıra, bir çok farklı soruya çözüm arayan, irdeleyen, düşündüren bir roman. İnsanın öz varlık bilincinden tutun da aydınlanmaya, doğu ile batının harmanlanabilmesine, travmalardan,  körelmeye, şimdiyi yaşama felsefesinden, kesinlikle iyi bir hayat yaşayabilmenin mümkün olması ihtimaline, dini fanatizmden, yapay döllenmeye, yayılmacı politikalar izlenmeden de bir ulusun var olabilmesi durumuna ve bunlar gibi farklı bir çok konuya el atıyor Huxley bu romanında. Konusu kısaca; Will Farnaby'nin bir deniz kazası sonucu Pala'nın (Ütopya) sahillerine sürüklenmesi ve burada Ada'nın sakinleri ile olan ilginç tanışması, tabii akabinde gelişen olaylar dizisi.. Elinizden bırakmak istemeyeceğiniz sürükleyici bir ütopya. Bir an ben de orada olmayı dilemedim dersem yalan olur:) Keyifli Okumalar!
Ada
2025 21. kitabı
Kitap ağar bir kitap, yeni kitap okuyanların uzak durması, eline almaması gereken bir kitap. Kitapta hareket yok, devamlı düşünce aşılama. Çok yavaş ilerliyor, bu kitabın neden bu kadar tutulduğunu çok kavrayamadım.
2023 12. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2023 14:49
Bütün tembelliğime rağmen on güne bir kitap sığdırdım ve bunun için kendime kızıyorum … ADA Yazarın En prestijli kitaplarından biridir kimisine göre CESUR YENİ DÜNYA Bundan önce gelir ya da sonra , Bana göre nacizhane fikrim CESUR YENİ DÜNYA daha okunabilir daha verimli düşündüren bir kitap . ADA başka bir dünya yaratılabilir anlayışıyla düşünülmüş, Bir kaza sonucu gizemli yasak bir ADA’ya düşen bir Adam ve ADA’nın kendi yaşamı ve kuralları çerçevesinde oluşturulan bir yaşam … öğretici bir roman şeklinde kaleme alınmış hikayesi olan güzel bir kitap .