Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

A'dan Z'ye Asaf Halet Çelebi

Mehmet Can Doğan

A'dan Z'ye Asaf Halet Çelebi Sözleri ve Alıntıları

A'dan Z'ye Asaf Halet Çelebi sözleri ve alıntılarını, A'dan Z'ye Asaf Halet Çelebi kitap alıntılarını, A'dan Z'ye Asaf Halet Çelebi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Yunus bir söz söyledin hiçbir söze benzemez Münafıklar elinden örter mânâ yüzünü”
Sayfa 61 - yunus emre
“lâmelifin kolları senin kolların lâmelifin göbeği senin göbeğin lâmelifin kolları dolandı boynuma”
bütün şiirleri
Reklam
*** “Yunus bir söz söyledin hiçbir söze benzemez Münafıklar elinden örter mânâ yüzünü” ***
İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazizmin ‘baskısı’yla Türki- ye’de yükselen ırkçılık, sanat dünyasına sanatçıların soylarını araştırma şeklinde yansır. Çelebi de soyuna bakılanlardan biridir; “çingene” olduğu söylenir: “ (...) hiçbir toplumcu yanı olmayan Asaf Hâlet Çelebi’yi bile kesileceklerin liste başlarına koyuyor; ırkça, zavallı şairi Çingene olarak adlandırıyorlardı.” (İkinci Dünya Sauaşı’ndan Edebiyat Anıları) Bir aşağılama olarak yakıştırılan “çingene” imajını, Çelebi, “Çingenelerim” adlı şiirinde tersine çevirir. Hayattan alınan bu anlık izlenim şiirinde, çingene dışlanmaz aksine sevilir; ama sevgiye karşılık vermez. Son dizeler, bütün olarak şiiri bağlarken/kapatırken başka şeyler de söylerler sanki: “yüzlerini güneşle yıkayan çingene kızlarım kibarım diye bana gönül vermezler”
Reklam
Irkçılık başlı başına aşağılıktır.
*** İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazizmin ‘baskısı’yla Türki­ye’de yükselen ırkçılık, sanat dünyasına sanatçıların soylarını araş­tırma şeklinde yansır. Çelebi de soyuna bakılanlardan biridir; “çin­gene” olduğu söylenir.
Budur :D
Bir aşağılama olarak yakıştırılan “çingene” imajını, Çelebi, “Çingenelerim” adlı şiirinde tersine çevirir. Hayattan alınan bu an­lık izlenim şiirinde, çingene dışlanmaz aksine sevilir; ama sevgiye karşılık vermez. Son dizeler, bütün olarak şiiri bağlarken/kapatır­ken başka şeyler de söylerler sanki: “yüzlerini güneşle yıkayan çingene kızlarım kibarım diye bana gönül vermezler”
" Ben hâlâ çocukluğumun içindeyim. Onları halledememişim. Zaten en mühimi de onlar. Bir kerat meselesini bilmeden karmakarışık meseleler hallolunur mu"
“ay dede ay dede Ömer çocuk nerede ne derede ne tepede uzak bir in içinde”
Reklam
Üzülüyor insan...
*** “Çelebi, yolunu ve asrını şaşırmış bir derviş gibi onu çok ya­dırgayan hoyrat bir çevrenin içinde bir gün sızlanmadan kimseyi bir an töhmetlendirmeden, olgun bir hoşgörü ile sessiz sedasız yaşa­dı.”
Her şeyde alay yok mu? Kâinat bile bizimle alay eder. Ben kendi kendimle alay ederim. Vakit kalırsa başkalariyle de alay ediyorum. Başkası beni ciddiye almıyormuş. Ben onları ciddiye almıyorum ki. Dünyada ciddiye alınmayı istemek aptallıktır.
“Koltuğunun altında yirmi, otuz kitap, yakasında bir çiçek, çiçeğin sapı, mendil cebindeki su ile dolu bir şişenin içinde Beyoğlu’na çıkardı. Bu çiçek yüzünden ona ‘vazolu şair’ adını takmışlar­dı.”
Ne kadar rahat ya :D
*** “Vaktiyle evlendim ve ayrıldım, 5-6 defa nişanlandım. Şimdi kuzinim ile evliyim. Gayet rahatım! Çünkü ikimiz beraber gayet gü­ zel yemekler pişiririz, beraber eğleniriz. O, hem arkadaşım, hem çocuğum, hem aşçım, hem işçimdir!” (Bütün Yazıları, İst., 1998.)
Meşhur söz işte : "Garibanın yüzü gülür mü?"
*** Ömrünü mütevazı ve mağrur bir memur olarak sürdüren Çele­bi, kendisi için bir gelecek endişesi duymasa da ailesi için bir şeyler yapmak istemiştir. Hazırladığı kitaplardan bir gelecek kurulamayaca­ğını anladığı için ümidini babadan kalma konağın satılmasına bağlar. Hasan İzzettin Dinamo, milyoner olma hayalinin yakın tanığıdır: “Beylerbeyi’nin dik bir yokuşunun başında babadan kalma, her yanı dökülen ahşap bir evde oturuyordu. Burası, gelecekte ya­pılması hülya edilen ünlü Boğazköprüsü’nün yolu üzerinde bulu­nuyordu. Asaf Hâlet Çelebi, yıllarca sonra, burada milyoner olmayı kuracak, ancak ömrü vefa etmeyecekti.” (İkinci Dünya Sauaşı’ndan Edebiyat Anıları, İst., 1984)
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.