Ağlama Anam

1 Ocak 1999
İş Bankası

·97 syf.·
2020 138. kitabı
Kenya ve Yemen ile ilgili bazı anılar aktarılırken metin fotoğraflarla desteklenmiş. Yer yer Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili bilgiler mevcut. Anlatıcı metin boyunca teyzesini arıyor. Kitabın sonunda bir de kaynakça var.
2020 6. kitabı
(SPOİLER) Bu kitapta Yemen le ilgili bilgiler alabilirsiniz. Bana sorarsanız "fena değil" gibi. Ama yine de bilgi almak güzel olduğundan okumanızı tavsiye ederim.
2023 3. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2023 19:24
ressam, gazeteci, yazar fikret otyamın eşi filiz otyam ile kenya’dan başlayıp yemen’e uzanan, geçmişinde yarım kalmış bir hikayeyi tamamlamak üzere yola çıktığı bir seyahati, arayışı konu alan kitap ayrıca yazarın seyahati boyunca kamerasına yansıyan birkaç fotoğrafı da içeriyor. kitapta o dönem yemen betimlemesini, türklerin o topraklardaki etkisini, karşılanmasını birinci ağızdan dinliyoruz. gerçek ve akıcı bir anlatım.
2023 22. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2023 12:33
Kitap ressam olarak tanıdığım ve eserlerine hayranlık duyduğum Fikret OTYAM'ın farklı pek çok yönünü görmemi sağladı. Yemen'de teyzesinin izini süren yazarın Araplar hakkında yazdıkları ve yaşadığı heyecanlar ve gerilimler ilginçti. Yazarın hem günlük sade dili, içten ve siirsel üslubu, akıcı ve güzeldi. şu günlerde yaşadığımız Filistin İsrail savaşının üzerine yakın bölgeden bir kitap okumak güzeldi. Kısa ve ince bir kitap olduğu için neredeyse bir oturuşta bitebilecek bir kitap. Yolculukta ya da iki ağır kitap arasında okunabilecek özellikte. Kitabın sonunun daha farklı bitmesini bekliyordum. Hayalkırıklığı yaşadığımı soyleyebilirim. Yine kitapta anlatılan göç, ayrılık, savaş, akrabalık, aile ilişkileri gibi konular da insanı düşünmeye sevk ediyor. Tavsiye edebileceğim güzel bir kitap.
·97 syf.·
2024 40. kitabı
Ressam, gazeteci, yazar Fikret Otyam, Anı-gezi-günlük tarzındaki kitabında, ayrı düştükleri teyzesinin izini sürüyor Yemen'de. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Yemen'de asker olarak görev yapan babası, 2 yıl diye gittiği Yemen'de savaş nedeniyle 8 yıl kalır. Savaş bittikten sonra anne ve babası savaş esiri olarak Türkiye'ye dönerken, Yemen Hükümeti, teyzesi Zülfiye'nin Türkiye'ye dönmesine izin vermez. Yemen'de kalan Zülfiye'den uzun yıllar haber alınamaz. Türkiye Kurtuluş Savaşı'nı atlatıp yeni Cumhuriyet ile yoluna devam ederken, Türkiye'de doğan Fikret, bir süre sonra ölen annesinin vasiyetini yerine getirmek ve teyzesi Zülfiye'yi bulmak için eşiyle birlikte Yemen'e gider. Kitapta, bir anının anlatımını okurken aynı zamanda Yemen ülkesinin kültür ve yaşantısını da öğreniyoruz. Kitap oldukça akıcı bir dille yazılmıştı ve fotoğraflarla desteklenmişti. Beğendiğim bir kitap oldu.

Fikret OtyamYazar · 24 kitap
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden 1953'te mezun oldu. Burada ünlü ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencisi oldu. Gazeteciliğe 1950 yılında Son Saat gazetesinde başladı. Daha sonra Cumhuriyet gazetesinde çalıştı ve köşe yazarlığı yaptı. Özellikle Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili yazdığı röportajlarla tanındı. Bu röportajlarını çok sayıda kitapta topladı. Otyam halen, Aydınlık gazetesi'nde her hafta yazmaya devam ediyor. Emekli olduktan sonra resme ağırlık verdi. Antalya'nın merkezine 26 km uzaklıkta olan Geyikbayırı köyünde ikamet etmektedir. Sanatçı Antalya'da yaşamını sürdürüyor. Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu üyelerindendir. Fikret Otyam, besteci ve orkestra şefi Nedim Vasıf Otyam'ın kardeşidir. Dokuma ve fotoğraf sanatlarıyla ilgili sanatçımız sanatçı Filiz Otyam ile evlidir. Mayınlı Topraklar Üzerinde ve Karasevdam Anadolum eserleri büyük ilgi görmüştür.