Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlak Felsefesi

Murtaza Mutahhari
İnsandaki her davranışın bir başlangıcı, bir de gayesi vardır. Yani insanda kendisini bir işe yönlendiren bir duygu, bir eğilim, bir yaptırım vardır. Eğer bu olmasaydı, insanın o işi başlatması mümkün değildi. İnsanın kişiyi harekete geçirici, yönlendirici bir faktör veya bir korku olmaksızın bir işe baş laması imkânsızdır. İnsanın yaptığı her işte kavuşmayı istediği bir amacı ve hedefi vardır. Ahlâkî iş, öyle bir iştir ki başlangıç açısından, insanın kendisine bağlı olmayıp başkasına bağlı olan bir eğilimden doğar. Bunu da sevginin dışındaki âtıfe olarak adlandırırız. Buna göre insanın amacı, hayrın kendisine değil başkalarına dokunmasıdır. Bu görüşe göre, tabiî fiil “kendi” ve “ben” dairesinin dışında değildir. “Ben” ve “kendi”ne bağlı olan eğilim ve arzu, bu hayrın aynı “ben” ve “kendi”ne dokunmasını ister. Hayvanlar da böyledir. Fakat ahlâkî fiil, hem eğilim yönünden “kendi” dairesinin dışındadır, yani bu eğilim aslında “kendi”ne bağlı değildir, başkasına bağlıdır; hem de amaç yönünden “kendi” dairesinin dışında olmaktadır. Çünkü amaç, hayrı kendisine değil de kendisinden başkasına ulaştırmaktır. O halde ahlâklı insan, “kendi” dairesinden ayağını çekmiş ve kendinden başkasına ulaşmış insandır. Bu, ahlâkta muhabbeti, ahlâkın temel unsuru olarak kabul edip anlatan ekoldür. Onun nazarında ahlâk muhabbete ve sevgiye eşittir. Ahlâkını bu temel üzerine kuran ahlâklı öğretmen, kendisini muhabbetin yayıcısı olarak bilir.
Yazar:
Murtaza Mutahhari
Murtaza Mutahhari
Çevirmen:
Hasan Almaz
Hasan Almaz
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 35 dk.Sayfa Sayısı: 303Basım Tarihi: Haziran 2021İlk Yayın Tarihi: 2010Yayınevi: Önsöz Yayıncılık
ISBN: 9786257055147Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
303 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Mutahharî, bu eserde hem eski hem yeni ahlâk ekollerini inceleyip onlar hakkında eleştirilerde bulunmuş ve sonrasında kendi görüşünü ileri sürüp izah etmiştir. Bence değerli bir eser.
Ahlak Felsefesi
Ahlak FelsefesiMurtaza Mutahhari · Önsöz Yayıncılık · 202177 okunma
Reklam
312 syf.
7/10 puan verdi
Ahlak nedir? Batı’da bir felsefe ana başlığı olarak ele alınan ahlak felsefesi ile islam kaynakları üzerinden nefis bir hesaplaşma... Bir yandan teorik olarak batı felsefesine alternatif olarak genel geçer bir ahlak felsefesinin özgürlükler ve vahiy bağlamında ele alan kitap bir yandan da güncel meşelerde vahye dayalı bir ahlak fikrinin pratik çözüm üretme kabiliyeti üzerinde duruyor...
Ahlak Felsefesi
Ahlak FelsefesiMurtaza Mutahhari · Ağaç Kitabevi · 201077 okunma
292 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Ahlak nedir? Hangi değerler ahlak için ölçü sayılabilir? İnsan doğasına içkin bir ahlak var mıdır? Teoride evrensel ahlak normu oluşturmak mümkün müdür? Müslümanlıktan ileri gelen özgüllüklerimiz evrensel bir ahlak formunu dışlar mı? Mutahhari tam da bu soruların odağında hem çağdaşlarının ahlak felsefesi yazınına eleştiriler yöneltiyor hem de İslami referanslar dolayımıyla kendi ahlak felsefesini oluşturmanın imkânlarını arıyor. Mutahhari'de felsefi soruşturmanın akışı, süregelen ahlak felsefesinin belli başlı sorunsallarının yanı sıra pratik problemlerden de geçiyor. Keyifli okumalar dilerim :)
Ahlak Felsefesi
Ahlak FelsefesiMurtaza Mutahhari · Çıra Yayınları · 201877 okunma
312 syf.
10/10 puan verdi
Kitab bir sözlə MÖHTƏŞƏM dir. Ustad bütün dünyada tanınan filosofların Sokrat, Qandi, Kart, Marks və.s əxlaq haqqında fikirlərini təhlil etmiş yalnışlarını söyləmiş və düzgün variantları da bizə sunmuşdur. Fəlsəfə ilə maraqlanan hərkəsin oxuması lazım olan bir kitabdır.
Ahlak Felsefesi
Ahlak FelsefesiMurtaza Mutahhari · Ağaç Kitabevi · 201077 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.