Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlakın ve Dinin İki Kaynağı

Henri Bergson

Ahlakın ve Dinin İki Kaynağı Sözleri ve Alıntıları

Ahlakın ve Dinin İki Kaynağı sözleri ve alıntılarını, Ahlakın ve Dinin İki Kaynağı kitap alıntılarını, Ahlakın ve Dinin İki Kaynağı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sokakta yürüdüğümüz zaman hastalığı göremediğimiz gibi, insanlığın görünen yüzünün arkasında olabilecek ahlâksızlığı da hesaba katmayız.
Kısaca, zeki bir varlık kendi üzerinde zekâsı aracılığıyla etkin olur.
Reklam
barış bugüne kadar hep savunmaya ve hattâ saldırıya ve her durumda savaşa bir hazırlık olmuştur.
Bir varlık ancak özgür olduğu za­man kendisini mecbur hisseder ve her ödev, ayrı ayrı ele alındı­ğında, özgürlüğü içerir.
Genel olarak bilincin verdiği hüküm toplumsal ben’in vereceği hükümdür.
Merhamet, ona sahip olan kişide, dünyada başka bir canlı olmadığı zaman bile varlığını sürdürecektir.
Reklam
toplumun ferdi olmak.
Hücre hem kendisi için, hem de orga­nizma için yaşar, ona canlılık getirir ve onunla yaşamsallık ka­zanır; eğer organizmanın ona gereksinimi varsa kendini feda edecektir; ve bu durumdayken, eğer bilinçli ise, kuşkusuz bunu kendisi için yaptığını söyleyecektir.
Toplumun varlığı insandan insana değişen etkinliktedir; ama hiçbirimiz ondan mutlak olarak ayrı olamayız. İnsan böyle bir şeyi istemeyecektir çünkü gücünün büyük bir kısmının toplumdan kaynaklandığını ve enerjisindeki bitmez gerilimi, çalışmasının verimli olmasını sağlayan çabasının hep aynı yönde oluşunu toplumsal yaşamın aralıksız süren isteklerine borçlu olduğunu hissetmektedir.
çünkü insanlık sevgisi kendi kendine yeten ve doğrudan harekete geçen bir itki değildir. Gençliği eğitenler özgeciliğin öğütlenmesiyle bencilliğin alt edilemediğini çok iyi bilirler.
"Bir insan toplumunun ahlakı, aslında diliyle karşılaştırılabilir."
Reklam
“Dinlerin geçmişteki ve bazılarının bugünkü görünümü insan zekâsı açısından alçaltıcıdır. Bir yığın saçmalık! Deney istediği kadar ‘bu yanlış’ desin ve muhakeme istediği kadar desin, insanlık saçmalığa ve yanlışa yine de daha fazla sarılmaktan geri durmuyor.”
Din, insanı türünü sevmeye ancak Tanrı aracılığıyla, Tanrı içinde davet eder; filozofların ancak Akıl aracılığıyla, düşüncelerimizde ortaklığı sağlayan akıl için­ de, insanın yüksek saygınlığını ve herkesin saygıya lâyık oldu­ğunu bize göstermeleri gibii.
Arkamızı döndüğümüz insanlık aslında kendi derinliğimizde bulduğumuz insanlıktır.
Kendi zayıflıklarımızın farkına vararak insandan şikâyet etme veya insanı küçümseme noktasına varırız. Arkamızı döndüğümüz insanlık aslında kendi derinliğimizde bulduğumuz insanlıktır.
Mekaniğin ilkelerini, modern bilimin başka bir Sina’da aradığı aşkın levhalara ezelden beri kazınmış hallerinden farklı şekilde tasarımlamak için bilim adamının gerçekten kendine karşı savaşması gerekir.
199 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.