Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Akıl Hastalığı ve Psikoloji

Michel Foucault

Akıl Hastalığı ve Psikoloji Gönderileri

Akıl Hastalığı ve Psikoloji kitaplarını, Akıl Hastalığı ve Psikoloji sözleri ve alıntılarını, Akıl Hastalığı ve Psikoloji yazarlarını, Akıl Hastalığı ve Psikoloji yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
..Psikolojinin dünyamızda var olabilmesi için deliliğin kontrol altına alınıp sahneden çıkarılmış olması gerekiyordu
Çağdaş dünya,sizofreniyi olanaklı hale getirir ama dünyadaki olayların dünyayı insansız ve soyut bir yere dönüştürmesinden dolayı değil; kültürümüzün , insanın dünyada kendini kaybolmuş hissetmesine yol açan , dünyayı okuma şeklindedir.
Reklam
Marazi bilinç, hezeyanlı bir dunyaya kapılarını açarken,hayal gücünün dayatmasindan ötürü kendiyle butunlesmez, gerçek bir dayatmayla karşılaştığı, marazi bir dünyaya sıginir.
İnsan, insan için kendi hakikatinin yüzü olduğu kadar ölümünün ihtimalidir de.
Sessizliğe gömülüp dışlanmış da olsa, deliliğin bir dil olarak değeri vardır ve bu dilin içeriği, deliliği delilik olarak ortaya koyup reddeden şeylerden itibaren anlam kazanır.
İnsanlar buralara, tedavi edilme amacıyla değil, artık toplumun bir parçası olamayacaklarından ya da olmamaları gerektiğinden kapatılır
Reklam
17.yuzyilin ortasına gelindiğinde,anı bir değişim sonucu, deliliğin dünyası,dislanmanin dünyasına dönüşür.
Kültürümüz hastalığa sapkınlık anlamı yükleyecek ve hastaya, kendisini dışlayan bir statü verecek hale nasıl geldi?
·
Puan vermedi
Geçmiş yigilirken, görünebilir tek gelecek de vaat olarak, geçmişin durmadan ağırlaşan yığını altında ezilen şimdiki zamandan başka bir şey ileri süremez.
Akıl Hastalığı ve Psikoloji
Akıl Hastalığı ve PsikolojiMichel Foucault · Ayrıntı Yayınları · 2013382 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Akıl Hastalığı ve Psikoloji
Akıl Hastalığı ve Psikoloji
Michel Foucault
Michel Foucault
Eğer ''Akıl Hastalığı ve Psikoloji'' kitabına dikkatlice bakarsanız, Deliliğin Tarihine benzer bir izlenim verdiği fark edilir. Ancak, ''Akıl Hastalığı ve Psikoloji'' kitabı 1954 yılında yayınlanmış ve Foucault'ın ilk eserlerinden biridir. Bu kitap, akıl hastalığı ve psikoloji konusunda
Akıl Hastalığı ve Psikoloji
Akıl Hastalığı ve PsikolojiMichel Foucault · Ayrıntı Yayınları · 2013382 okunma
Reklam
İnsan, insan için kendi hakikatinin yüzü olduğu kadar ölümünün ihtimalidir de..
Ortaçağ ve Rönesans, deliliği tanrısal bir gücün dışavurumu ve aklın daha üst bir aşaması olarak görüp yüceltilirken (Erasmus), Klasik Çağ’da deliler, diğer suçlularla bir tutulup akıl hastanelerine kapatılmaya başlanır. Böylelikle deliliği “anlama” çabası yerini “zapt etme” çabasına bırakacaktır.
112 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
kitapta geçen bazı kavramlar
- Patoloji, hastalıklar hakkında bilgi sağlayan bir bilim dalıdır. - Psikoz, gerçeklikle ilişkinin kesilmesi halidir. - Paroksizm, hastalık belritilerinni birdenibre artması - Metamorfoz, yaşamak, sürekli bir değişim hali içinde olmak demek: büyüme, iyileşme, öğrenme, yaşlanma - Yalıtma, kişinin kaygı ve acı verici durumlardan kaçınmak üzere duygularıyla bilişlerini ayırması halidir. Yani bir fikrin veya deneyimin duygusal boyutunun bilişsel boyutundan koparılmasıdır. - Arkaik, anlam itibariyle üzerinden çok zaman geçmiş olan bir dönemi, eskiye ait inanış ve düşünceleri, ilkel toplulukları, kısacası dünyanın ve insanlığın ortak bilincinin oluşumunu anlatmak için kullanılan genel bir kelimedir - İkonografi veya dinî simgebilim, sanat tarihi biliminin bir dalıdır. Bilim insanlarınca "ikonografi" adıyla anılır. İkonografi, dinî bir konunun sanata aktarılması sonucu ortaya çıkarılan sanat eserlerini inceleyen ve dinî simgebilimin tarihsel gelişimini gözlemleyen bir bilim dalıdır.
Akıl Hastalığı ve Psikoloji
Akıl Hastalığı ve PsikolojiMichel Foucault · Ayrıntı Yayınları · 2013382 okunma
Bizi sonsuz aydınlığa götürdüğünü düşündüğümüz bilgi, karanlıklara karışıp yasak dünyaya girer.
danse macabre
Akıl Hastalığı ve Psikoloji
Akıl Hastalığı ve Psikoloji
Bu kitapta ilgimi çeken (aslında o kadar da üzerinde durulmayan) bir kavram vardı: Danse macabre. Danse Macabre (Ölüm Dansı) savaşların, kıtlıkların, hastalıkların -özellikle vebanın- en çok görüldüğü bir zamanda; 15. yüzyılda ortaya çıkmış, ölümün evrenselliğini anlatan bir alegoriymiş. Irkı, cinsiyeti, mesleği, sosyal konumu ne olursa olsun bir gün Ölüm Dansı’nın herkesi bir araya getireceğini anlatıyor. "Yani Danse Macabre, ölümün her şeyi fetheden ve eşitleyen gücünün alegorik karşılığıdır denebilir. " Bu alıntıyı aldığım sitede daha detaylı bilgiler de var: wannart.com/icerik/24194-sa... Ayrıca bu kavram tarihte birçok sanatsal esere, resim, şiir, müzik ilham olmuş. Bunlardan başta gelense Danse Macabre Op.40, 1874 yılında Fransız besteci Camille Saint-Saens tarafından bestelenmiş senfonik bir şiir. youtu.be/71fZhMXlGT4?si=...
503 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.