Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aklın İşlevi

Alfred N. Whitehead
8/10
9 Kişi
46
Okunma
9
Beğeni
1.528
Görüntülenme
Aklın İşlevi, son dönemde yeniden rağbet gören süreç felsefesinin öncüsü olan Alfred North Whitehead’in 1929 yılında Princeton Üniversitesi’nde verdiği seminerleri bir araya getiriyor. Bu seminerlerinde Whitehead aklın işlevini yaşam mücadelesinde üç basamaklı bir merdivende yukarı tırmanmak şeklinde tanımlıyor: yaşamak, iyi yaşamak, daha iyi yaşamak. Bu tırmanışın imkânı ise, Whitehead’e göre, Pratik Akıl’dan özenle ayırdığı ve etkili bir şekilde kullanılan Spekülatif Akıl’a dayanıyor. Whitehead bu seminerlerinde hem filozofları hem bilim insanlarını yöntemlerine fazla güvenmemeleri konusunda uyarıyor, zira “insanlığın başına gelen en büyük felaketlerden bazıları iyi bir yöntembilime sahip olanların dar kafalılığından kaynaklanmıştır”. “Spekülatif Akıl özünde yöntemle kısıtlanmamıştır. Spekülatif Aklın işlevi, sınırlı nedenlerin ötesindeki genel nedenlere erişmek; tüm yöntemleri, ancak her yöntemi aşarak kavranabilecek bir doğada birbiriyle eşgüdümlü olarak anlamaktır. Bu sonsuz ideale insanın sınırlı zekâsıyla asla erişilemez. Fakat insanları hayvanlardan ve bazı insanları da diğerlerinden ayıran şey, titrek ve sönük bir ışıkla parlayan rahatsız edici bir unsurun doğalarında bulunmasıdır: Erişilemez olanın peşinden gitme arzusudur bu. Bu unsur soyları ileriye, bazen de yıkımlarına doğru harekete geçirmiş sonsuzluğun dokunuşudur; kendine çağıran ışığa – şeylerin son ereğine giden güneşe ve şeylerin kaynağından doğan güneşe – yöneliştir.”
Yazar:
Alfred N. Whitehead
Alfred N. Whitehead
Çevirmen:
Sercan Çalcı
Sercan Çalcı
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 45 dk.Sayfa Sayısı: 62Basım Tarihi: Haziran 2020İlk Yayın Tarihi: 25 Ekim 2019Yayınevi: Norgunk YayıncılıkOrijinal Adı: The Function of Reason
ISBN: 9786257917001Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
62 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Kısıtlı bir yorum olsa da yazar aklın iki işlevi olduğunu ileri sürer. Bunlardan biri pratik bir yöne işaret ederken diğeri ise spekülatif tarafı ihtiva eder. Pratik yan sıradan insan ilerlemesi olarak yorumlanabilir. Yani binlerce veya onbinlerce yıl da geçse bu kısmın yapacağı şey kısmi veya kısıtlı ilerlemedir. Oysa spekülatif yön farklıdır. Bu kısmın ise gelişim düzlemini oluşturan iki ayak vardır. Biri ilk rönesans olarak ifade edilen Antikitede tezahür etmiş Yunan felsefesidir. Diğeri ise 1769 yılında buharlı makinaları yapmaya yarayan zihni yeterliliğe ulaşmaktır. Kısacası aklın işlevi spekülatif yönü gaye edinmek olmalıdır. Eserdeki önermeler çorap söküğü gibi verilmiş olsa da başarılı.
Aklın İşlevi
Aklın İşleviAlfred N. Whitehead · Norgunk Yayıncılık · 202046 okunma
Reklam
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Aklın lşlevi'nde Whitehead, evrim ve kültür sürecinde Aklın rolü ve yerini açıklanmaktadır. Ona göre en genel anlamda Aklın işlevi, 'yaşam sanatını yükseltmektir.' Bu yüzden hayatta kalmak, yada salt yaşamak yeterli değildir; iyi yaşamak ve daha iyi yaşamak gerekir. Bu, bir anlamda insanoğlunun, tüm işlevleriyle Aklın kendini gerçekleştirme­sini engelleyen yaşamın tekdüieliliğini bir kenara bırakarak daima daha iyinin peşinde olacağı bir serüvenin adıdır. Zira yaşamın anlamı, 'tekdüzeliliğe' karşı 'yeni mükemmellikler arama' anlamında 'serüven'dir. Aynı zamanda 'serüven', Ak­lın tüm işlevlerini gerçekleştirmesidir. Tüm yönleriyle Aklın işlevlerini yerine getiremediği, yani Serüvensiz bir insan tam bir çürüme içindedir.
Aklın İşlevi
Aklın İşleviAlfred N. Whitehead · Fol Kitap · 201946 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.