Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alkol Tarihi

Rod Phillips

Alkol Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Alkol Tarihi sözleri ve alıntılarını, Alkol Tarihi kitap alıntılarını, Alkol Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Birkaç marjinal Hıristiyan ve Yahudi tarikatta alkolden kaçınma zorunluluğu getirilmiş olsa da Hıristiyan ve Yahudi dinlerindeki ana görüş içki içmeye anlayış göstermekle kalmamış, beslenme, sağlık ve eğlence düşkünlük açılarından değerlendirerek içki kullanımını desteklemişti. Aşırı tüketimin ve sarhoşluğun kınanması konusunda aynı fikirdeydiler, insanların aşırı içki bağımlılığına karşı direnmesi gerektiğini savunuyorlardı ve bu konuda zayıf davrananlara cezalar uyguluyorlardı. Ancak Müslüman öğretisinde etkin biçimde yapıldığı gibi, alkolün imrendirici yönünü tamamen masadan kaldırmaya yönelmemişlerdi.
Sayfa 70 - Maya Kitap
Gerçekte alkol tüketen herkes bira içiyordu ve zenginler biralarını şarapla tamamlarken, halkın büyük bir kısmı bunu yapamıyordu. Mısır da MÖ ikinci yüzyıldan kalan duvar resimleri, firavun ailesinin üyeleriyle maiyetinin iki çeşit içki içtiği ziyafetleri göstermektedir. Bunlardan biri, muhtemelen biraydı ve yüzeydeki kabukların, sapların yutulmasını önlemek amacıyla büyük sürahilerden kamışla veya tüple içiliyordu. Diğeri, muhtemelen şaraptı ve fincanlardan yudumlanıyordu. Bu farklı içme şekilleri, bu etkinliklerde her iki içki de tüketilse bile, biranın şaraptan çok daha fazla tüketildiğini göstermektedir.
Sayfa 27 - Maya Kitap
Reklam
Namus elden gidiyeaahh(!)
Romalılarda bazen kadınların da eğlencelere katılmalarına izin veriliyordu ama bu durum çok tartışılıyordu. Örneğinegin evli kadınların şarap içmesi bazı erkekler tarafından, zina yapmalarına neden olduğu gerekçesiyle kınanıyordu. Bu, kadınların aslında cinselliğe düşkün olduğu ve toplumun cinselliklerini kontrol altına alıp yönlendirmek amacıyla koyduğu kural gevşettiği varsayımına dayanan tarihsel bağı hatırlatmaktadır.
Sayfa 42 - Maya Kitap
Bir hikayeye göre, bir kadın elinde şarap mahzeninin anahtarları bulunduğu için ailesi tarafından açlıktan ölmeye mahkûm edilmişti.
Sayfa 42 - Maya Kitap
Son cümleye dikkat!
Anlaşılan kadınların (veya kocalarının cinsel suç işleme gibi bir ahlaki risk almalarındansa, su içmekten kaynaklandığına inandıkları hastalık, hatta daha kötü sonuçlara yol açabilecek risklere sokmanın, daha iyi olup ol madığı konusunda ahlaki bir değerlendirme söz konusuydu. Evli bir erkek için, dul kalmak boynuzlanmaktan iyiydi.
Sayfa 316 - Maya Kitap
Bu Fransızlar neden bu kadar kibirli?
Üst ve orta sınıflar kendilerine göre, yaşam tarzları, ilişkileri, temizlik alışkanlıkları ve sosyal tavırları hiç iyi durumda olmayan "tehlikeli sınıfların" (yani işçilerle fakirlerin) davranışlarından şikâyetçiydiler. Bir Fransız yorumcunun dediği gibi, "Bir şişe damıtılmış alkollü içecek için çocuklarını ve kendilerini satan Afrika'daki zenciler gibi, sadece barbarlar fakir sınıfın en aşağılık kesiminin coşkusuyla içmekten hoşlanır... Barbarlar için sarhoşluk yüce bir saadet kaynağıdır; büyük şehirlerdeki muhtaçlar için bu dayanılmaz bir tutkudur, onsuz yapamayacakları bir bağımlılık."
Sayfa 189 - Maya Kitap
Reklam
Savaş sırasında yeni iş olanaklarından ve gelir artışından yararlanan kadınların, sık sık barlara gittiği gözlemlenmiştir. O zamana kadar büyük ölçüde erkeklerle bağdaştırılan bu davranış, kadınların kıyafetlerindeki ve saç biçimlerindeki değişiklikle aynı döneme rastlamış ve bu yeni tarzın erkeksi olduğu düşünülmüştür. Savaşın sonunda, kadınları tekrar kadınsı hale getirmek için çeşitli girişimlerde bulunulmuş, özellikle de, terhis olan askerlere yer açmak amacıyla, çalıştıkları sanayi işlerinden atılmışlardır. Bu dönemde kadınların içki içmesi konusundaki kaygılar, savaş koşullarında bozulduğu düşünülen cinsiyet sınırlarını yeniden oluşturma ihtiyacını yansıtmaktadır.
Sayfa 315 - Maya Kitap
Güney İtalya bağcılık alanında o kadar başarılı oldu ki Yunanlılar buraya Oenotria, "kaliteli şarap diyarı" adını verdi.
Sayfa 35 - Maya Kitap
Aziz Cyril birayı "Mısırlıların, tedavi edilemeyecek hastalıklara sebebiyet verebilecek, soğuk ve bulanık bir içeceğidir;" şeklinde tanımlarken şarabı, "Kalbi sevindirir," diye betimlemişti.
Sayfa 58 - Maya Kitap
Hıristiyanlık bir alkollü içkiyi (şarabı) dini ritüeller ve sembolizmin merkezinde bir pozisyona yükseltirken, İslam alkolü tamamen reddeden ve takipçilerinin alkollü içkileri içmesini yasaklayan ilk büyük din olmuştu.
Sayfa 52 - Maya Kitap
83 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.