All Life is Problem Solving

İngilizce

Hepimiz jüri üyesi olabiliriz
·270 syf.·
2024 115. kitabı
Bazı kitaplar felsefe yapmaz, felsefe yapmayı öğretir. Kuramları nasıl yorumlamamız gerektiğini öğretir. Bu kitap da öyle bir kitaptı. Kitap iki bölümden oluşuyor. ilk bölüm bilim tarihine bir önsöz gibi beyin jimnastiği yaptırıyor size .ikinci bölüme kadar sabırla beyninizin gıdasını veriyorsunuz. Yazarın Descartes, Spinoza, Einstein ,Newton, Kepler, Darwin felsefesi ve kuramları üzerine yaptığı analizler ,sert geçişler yaptığı karşılaştırmalar şaşırtıcıydı. A priori ve A postariori yazısında;” ben bildiğimiz her şeyin genetik olarak a prioiri olduğunu iddia ediyorum. yalnızca a priori olarak kendimizin icat ettiği şeylerin ayıklanması a postarioridir “.(syf.103)Sözünü özellikle eklemek istiyorum. İkinci bölümü çok sevdim .Tarih,tarih felsefesi, politika, demokrasi, siyasi kuramlar, özgürlük üzerine çok keyif aldığım yazılar vardı. Us ve Usluluk üzerine yaptığı eleştiri dikkate değerdi .Entelektüeller Popper‘a göre bir Önder gibi ,bir peygamber gibi sahneye çıkmaktadır ve yazara göre yetişkin insanların önderlere ihtiyacı yoktur. Herkes ve her fikir eleştirilebilir ve eleştirilmelidir. Yazara göre özgürlüğün ölçüsü; “yöneticilerimizden kan dökmeden kurtulabiliyorsak özgürüz demektir.” Halka özgürlüğü verirken tabii ki sınırlamalar olmalıdır. Bu konuda Kant ile aynı düşüncededir .Sözgelimi ;silahlanma ,uyuşturucu kullanımı, taciz ,canilik ,vahşilik ,adam yaralama ,adam öldürme gibi suçlar özgürlük kapsamına giremez .Bunları yapabiliyor olmak,özgür olmak demek değildir.Yazara göre herzamankinden daha aptalız ve modern olduğuna inandığımız şeylere karşı hiç eleştirel değiliz . Diktatörlük ve tiranlık karşılaştırması yaparken de yazarın;”her diktatörlük ahlak dışıdır her diktatörlük ahlaksal olarak kötüdür. Hepimiz yönetip kumanda edemeyiz ama hepimiz hükümeti
Felsefe-Düşünce
Hayat Problem ÇözmektirKarl R. Popper · Yapı Kredi Yayınları · 2022425 okunma
"Felsefe bir çağın yargıcıdır"
2024 31. kitabı
Popper, tek hücreli organizmaların ve hayvanların problem çözme yetilerini ele alarak Darwin ve biyolojinin basitçe üç aşamalı bir şemasını oluşturarak işe başlar: Problem, çözüm denemeleri ve ortadan kaldırma. Bu şema, bilimsel gelişmenin temel bileşenlerini ortaya koyarken, bilimin bir biyolojik olgu olduğunu ve bu süreçlerin bilime uygulanabileceğini savunur. Bu bağlamda, Popper’ın düşünceleri, bilimin sadece bir gözlem ve deney süreci olmadığını, aynı zamanda bir problem çözme etkinliği olduğunu da yine bilimin içinden örneklerle ifade eder. Duyusal algılar veya gözlemler, bilimin temelini oluşturmaz; bunun yerine, bilim problemler üzerinden gelişir. Problemin varlığı, gözlemleri anlamlandırmak için bir zemin sağlar. Sağduyu ve duyusal algılar, bilimsel süreçte yardımcı araçlar olarak işlev görse bile esas olan, belirli problemler etrafında şekillenen çözüm denemeleridir. Popper’a göre, bilim, önceki bilgileri eleştirel bir bakış açısıyla sorgulayan bir yöntemle başlar. Burada en önemli mahiyet bilimin doğasının dogmatiklikten uzaklaşması ve eleştirel bir yaklaşım benimsemesidir. Bu bağlamda, bir düşüncenin dil aracılığıyla formüle edilmesi, nesnellik kazanmasını sağlamakta ve bilimsel bilginin toplumda paylaşılabilir hale gelmesine olanak tanımaktadır. Popper’ın belirttiği gibi, “bilim öznel beklentilerden değil, dil aracılığıyla formüle edilmiş önermelerden oluşur.” Bu durum, bilimin bireysel duygulardan bağımsız olarak ilerlemesini sağlayan bir süreçtir. İlk okurken amip ve Einstein kelimelerini yan yana görmek beni güldürse bile Popper aralarındaki farkı sorar ve örnek vererek açıklamaya çalışır: amip bir hata yaptığında yok olurken, Einstein hatalarını arar. Bu, bilim insanlarının bir kuramı bir nesne gibi ele alabilme yetilerini ifade eder; yani bilim
2017 113. kitabı
Modern dönem filozofları içerisinde Karl Popper ayrı bir yere sahiptir. Bilime bir felsefecinin gözünden bakmayı başarmıştır. Bu kitap Popper'ın farklı yerlerde yaptığı konuşmaların derlemesinden oluşur. Epistemolojiden tarihe,biyolojiden politikaya kadar kitabın isminin hakkını vererek çeşitli çözümlemeler yapar.
Hayat Problem ÇözmektirKarl R. Popper · Yapı Kredi Yayınları · 2022425 okunma
"Bir Yanlışlamadan Her Zaman Bir Yığın Şey Öğreniriz."
2019 84. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2019 23:27
Celal Şengör'ün TV yayınında Popper'den övgüyle bahsedip, kısa zamanda tüm kitaplarını okuduğunu söylemesi üzerine kitabı sipariş vermiştim. Hayat Problem Çözmektir, Popper'in ömrünün sonuna doğru yayınlanan, Almanya'da en çok satan kitabıdır. Türkiye'de de 8 baskı yapmış. Kitap 2 bölümden oluşuyor denebilir: 1- Bilim Felsefesi 2- Popper'in Hayat Felsefesi İlk bölümde Popper'in "Yanlışlanabilirlik İlkesi" ve "İndirgemecilik" felsefesi temellendiriliyor. Bu bölüm kesinlikle çok çok ağır. Gerek kişiler, olaylar ve bilim felsefesi gerçekten anlaşılması zor. İkinci bölüm ise her insanın seveceği tarzda konuları ele alıyor. Özgürlük, demokrasi,Komünizmin çöküşü, Tarih yazımı gibi konularda Popper kendi fikirlerini paylaşıyor. Kitabı okuduktan sonra Celal Şengör gibi ben de Popper'e hayran kaldım. Popper'i tanımak için okunabilir.
2020 25. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2020 22:52
Arkadaşımın hediyesi olarak okuduğum bir kitaptı. Bilime merak saran insanların okuması gereken bir kitap oldugunu belirtmeliyim. Normal insanlarin da okumasi elestirisel dusunceyi geliştirmek icin gereklidir. Dünyadaki herkesin bir nebze bile olsa eleştirisel düşünmeye ihtiyacı olduğunu gerekli gördüğümden okumanızı tavsiye ederim. İlk olarak kitabın bir "bilim felsefesi" olduğunu bilmenizde fayda var, bilimin nasıl yapılacağı, hangi alanların bilime girdiği hangi alanların neden girmediği , ruh-bedenin bilim ile ilişkisi bunların felsefe olarak yorumlanmasindan bahsetmektedir. Kitabın sonuna dogru demokrasi, barış gibi konular da bulunmaktadır. Kitap Karl popper in röportajlarından oluşmaktadır. Biraz öznel olsada bazı noktalarda okumakta zorlandığımı belirtmeliyim. Bazı alıntıları paylaşacağım oradan da içerik hakkinda bilgi sahibi olacağınızı umarım.
Yakın Tarihin Analizi
2022 158. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 15:09
Kitabımız yirminci yüzyılın en büyük entelektüellerinden Popper'in farklı zamanlardaki ders ve konuşmalarının derlenip yazıya dökülmesinden oluşuyor. Kitap iki kısımdan oluşuyor; birinci kısımda bilgi kuramı, ikinci kısımda ise tarih ve politika üzerine düşüncelerini okuyoruz. Toplamda ise 16 başlıktan oluşuyor. İlk kısımda bilgi kuramının ne olduğu, mevcut bilimsel paradigmanın ve Popper'in ortaya koyduğu ideal bilimsel paradigmanın ne olduğu açıklanıyor. Ve bu şablonun farklı bilim dallarına da uygulanabileceği ifade ediliyor. Her ne kadar tarihsel süreç içerisinde bilim kuramları birleştirilip indirgendiyse de -Newton mekaniği, elektromanyetik alan kuramı, görecelilik kuramı, standart kuram ve kuantum kuramı gibi- biyoloji ve kimya gibi disiplinlerin fiziğe tam anlamıyla indirgenemeyeceğini düşünüyor ve sebebini de açıklıyor Popper. İlk kısımda ele alınan konular ilgi çekici de olsa ikinci kısma göre oldukça ağır ve dikkat gerektiriyor. İkinci kısım ise çok daha yalın ve anlaşılır. Bu kısımda da Popper'in, özgürlük olgusu, tarihin anlamı, demokrasi, yönetim biçimlerinin analizi, komünizm ve marksizm eleştirisi, savaş ve barış gibi konulardaki düşüncelerini okuyoruz. Genel olarak düşüncelerine katıldığım ve zevkle okuduğum bir kitap olsa da Batı medeniyetine en ufak bir toz kondurmaması, yirminci yüzyılın başlarında dahi Amerika'da sınıfsal ve ırksal ayrımların olmadığı, nihai barışı sağlayacak yegane tarafın da yalnız Batı'nın olabileceği, Marx'ın iddia ettiği gibi bir kapital düzenin ve ağır koşulların hiçbir zaman olmadığı gibi düşünceleri iddia edecek kadar ileri gidiyor. Bu kısımlarda katılmamakla birlikte özellikle dikkat çektiği eleştirel bakış açısı takdire şayan. Sokrates benzeri bir düsturu benimsememizi ve hiçbir şey bilmediğimizin bilincinde olarak bir
2020 11. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2020 23:51
KARL POPPER- HAYAT PROBLEM ÇÖZMEKTİR Hayat Problem Çözmektir, Karl Popper’ın yayımlanmış son kitabı. Kitap iki büyük başlık altında toplanmış farklı konuşmalardan oluşuyor. Bu kitap okuduğum ilk Karl Popper kitabı ve felsefe derin bilgi sahibi olduğum bir konu değil, bu sebeple ilk bölümü takip etmekte zorlandım. Kitabı daha iyi anlamak için sesli okumam veya bazı yerleri tekrar etmem gerekti. Ancak burada anlaşılmayı zorlaştıran durum kullanılması gereken ve hakim olmadığım terminoloji. Kitabın olabildiğince açık çevrildiğini düşünüyorum. Daha sonraki bölümlerde ise terminoloji bu kadar ağır değil ve daha kolay okunabiliyor. Kitabı okumaya yeni başladığımda, Karl Popper’ın fikirlerini hayranlıkla karşılayamadım, hatta çoğu yerde, sanki Karl Popper benimle diyalog kuruyormuşçasına kitabı karşıma alıp kitapla tartıştım. Bu süreçte kitabı son kez kapattığım zaman Karl Popper okumaktan bu kadar mutlu olacağımı düşünmüyordum, sadece denemiş olacaktım. Bu şekilde düşünmemin esas sebebi Karl Popper’ın tartışmalı konular hakkında fikrini (hatta açıkça tarafını) beyan ederken katılmadığı fikirler hakkında ‘ben bu fikri savunan insanların argümanlarını burada sunmayacağım, bu fikrin savunulamayacağının açıkça görüldüğünü düşünüyorum.’ Benzeri cümleler kullanmış olması. Bu durumu özellikle yaşadığım tartışma konusu ise kitapta Dünya 1, Dünya 2 ve Dünya 3’ten bahsedilen bölüm. Fiziksel maddelerin dünyasına Dünya 1, bu fiziksel maddeler üzerine ürettiğimiz düşüncelerin dünyasına Dünya 2, bu düşüncelerimizin doğru veya yanlış, ancak sınanabilir şekilde ortaya atıldığı formüllerin dünyasına Dünya 3 adının verilmesi ve bu dünyaların etkileşimleri üzerine yapılan tartışmada Popper’ın vardığı sonuçlar beni hayrete düşürdü. Popper: Bu dünyaların birbirine olan etkileri
2023 2. kitabı
Pek çok konunun felsefik bakışını yumuşak bir dille yaparken alanı olmayan insanlara bile ilgi uyandıracak derecede bilimler arasında kurduğu bağlantılarla zihnimde şölen verdi. İnsanların yüzyıllar boyu gördükleri veya görmedikleri her şeyi anlama ve anlatma çabalarını izledim diyebilirim. Hayat ne tıptan ne fizikten ne felsefeden ne edebiyattan ibaret tek başına. Rönesansvari günleri göremeyişimin özlemiyle..
Felsefe-Düşünce
2022 8. kitabı
Karl popper'in bir çok kitabanı okudum. Bence herkesin bu adamın eserlerini okuyup araştırması gerekiyor. Bu kitap ölmeden önceki son eseri. Bilgi kuramı, barış, özgürlük, entelektüellerin sorumluluğu, açık toplum ve düşmanları üzerine görüşlerini ortaya koyan Popper, felsefenin karmaşık değil aksine açık, duru ve öngörü sahibi bir düşünce sistemi kurması gerektiğini vurguluyor.
Hayat Problem ÇözmektirKarl R. Popper · Yapı Kredi Yayınları · 2022425 okunma
Heyecanla başlamıştım, Popper çok okumak istediğim bir yazardı, ancak çeviri biraz ağır ve yorucu, metnin kendisi zaten bana ağır gelmişti, maalesef yaklaşık 100 sayfa sonrasında pes ettim. Umarım geri dönerim.

Karl R. PopperYazar · 11 kitap
1902 Viyana doğumlu Avusturyalı bilim ve toplum felsefecisi. Üniversite öğrenimi sırasında matematik, fizik ve felsefe okudu. İlk kitabı mantıkçı pozitivistlerin merkezi olan Viyana Çevresi yayınları arasında çıkmakla birlikte Çevreyle ilişkisi her zaman tartışma ve eleştiri düzeyinde sürdü. Bu yüzden kimilerince 'resmî muhalif' ilan edildi. 1937 yılında okutman olarak gittiği Yeni Zelanda'da kendisine asıl ününü kazandıran 'Açık Toplum ve Düşmanları' kitabını (Türkçeye çevirisi: C. 1, Mete Tunçay, Ankara, 1967, C. 2 Harun Rızatepe, Ankara, 1968; Türk Siyasi İlimler Derneği Yayınları) yayınladığı yıl olan 1945'e kadar kaldı. Aynı yıl Londra Üniversitesi London School of Economics'de okutmanlığa başladı. 1969'da emekli oluncaya kadar burada mantık ve bilimsel yöntem profesörlüğü yaptı.