Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Allah’ı Ne Kadar Tanıyoruz? 2

Şair’ül İslam Yunus Kokan

Allah’ı Ne Kadar Tanıyoruz? 2 Gönderileri

Allah’ı Ne Kadar Tanıyoruz? 2 kitaplarını, Allah’ı Ne Kadar Tanıyoruz? 2 sözleri ve alıntılarını, Allah’ı Ne Kadar Tanıyoruz? 2 yazarlarını, Allah’ı Ne Kadar Tanıyoruz? 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gözler kendini göremezken onları ve gördüklerini gören hem o gözleri bir lütuf olarak veren, gördüren ve gösteren elbette Allah'tır.
Gözler O'nu göremez; hâlbuki O, gözleri görür. O, en gizli şeyleri bilendir, her şeyden haberdar olandır.
Reklam
Şüphesiz ki Allah; hakkıyla işiten, hakkıyla görendir.
Sayfa 54 - Kutlu YayıneviKitabı okudu
Şu an yeryüzünde yedi milyar insan yaşamaktadır. Bu insanlardan hiçbirinin siması tam olarak başka bir insana benzememektedir. Ve yine Hz. Âdem’den kıyamete dek gelmiş ve gelecek hiçbir insanın siması da tam olarak birbirine benzememiştir ve benzemeyecektir. O hâlde şu an, şu dakikada, şu sâniyede ve belki şu salisede bir insanı yaratan Hâlık ve Basîr Allah (c.c) Hz. Âdem’den kıyamete dek gelmiş ve gelecek bütün insanların simaları ilm-i ezelîsinde ve nazar-ı müşahedesindedir ki yaratılan o insanın siması şimdiye dek yaratılmış, bundan sonra da yaratılacak olan hiçbir insana benzemesin. Parmak izlerini de buna kıyas ettiğimizde kesinlikle biliriz ki bu ilim, bu irade, bu hikmet ve bu sonsuz kudret Allah'ın varlığına ve birliğine ve her şeyi her an görür olduğuna, mükemmel bir surette, sayısız dillerle şehadet eder.
Rızkı muhtaç olan varlıklara en uygun bir şekilde ve vakitte halk etmek ve yetiştirmek elbette ancak gören bir ilmin, gören bir iradenin ve gören bir kudretin eseridir.
Böylesine sanatlı ve hikmetli yaratan kudret elbette görür ve görmeli. Hâşâ görmeyen ve göremeyen bir kudret bu harika ve muhteşem sanata ve bu mükemmel hikmete sahip olmaz ve olamaz!
Reklam
Allah-u Teâlâ’nın Basîr olduğuna, her şeyi, her an eksiksiz ve mükemmel bir şekilde gördüğüne şu koca kâinat ve tüm mahlûkat işaret, delalet ve şehadet eder.
Allah’ın (c.c) böylesine muhit, azametli, görkemli, münezzeh ve mukaddes görme sıfatını insanın küçücük aklıyla, nakıs idrakiyle anlaması elbette mümkün değildir. Bundan dolayı biz, Rabbimizin Basar sıfatıyla mevsuf, Basîr olduğunu kabul; bunu tam anlamıyla idrak etmekten de âciz olduğumuzu ilân ederiz.
Basîr Allah'ın bir mahlûku görmesi ötekini görmesine mâni olmaz ve olamaz. Bütün mahlûkatı bir tek mahlûk gibi kolay ve ekmel bir surette görür. Zerreleri, atomları, molekülleri, hücreleri, dokuları, organları, sistemleri, bitkileri, hayvanları, insanları ve bunun gibi zerreden yıldızlara, atomdan galaksilere, denizdeki semekten gökteki meleğe kadar her şeyi her an, aynı anda ve mükemmel bir tarzda görür.
Allah-u Teâlâ ise, bütün kâinatı, kentilyonlarca yıldızları, milyarlarca galaksileri, milyarlarca gezegenleri, bütün dünyayı, tüm ülkeleri, şehirleri, ilçeleri, mahalleleri, binaları, insanları, kapkara gecede, kara taş üzerindeki kapkara bir karıncayı ve o karıncanın içindekini ve bunun gibi bütün mahlûkatı aynı anda eksiksiz, noksansız ve mükemmel bir surette görür.
Sayfa 51 - Kutlu YayıneviKitabı okudu
Reklam
İnsanın görme sıfatına sınır konulmuştur. İnsan, Türkiye’yi görürken Fas’ı göremez. Gaziantep’i görürken İstanbul’u göremez. Gaziantep’in bir ilçesini görürken ötekini göremez. O ilçedeki bir mahalleyi görürken diğerini göremez. Mahalledeki bir binaya dışarıdan bakarken o binanın içini göremez. Evin içindeki bir odada iken duvarın arkasını göremez. Hem toprağı görür; ama aynı anda toprak altındakileri göremez. Belli bir mesafeye kadar eşyayı görür, o sınırdan ötesini göremez. Hem önünü görür, arkasını göremez. Karıncayı görür, lakin o karıncanın içindekileri göremez ve bunun gibi...
Basîr Allah (c.c) elbette tüm eşyayı bir tek eşya gibi görür. Bir eşyayı görmesi diğer eşyaları görmesine mâni olmaz ve olamaz.
Allah (c.c) Basîr’dir. O, her şeyi hakkıyla, eksiksiz ve noksansız bir şekilde görür. Hiçbir şey hiçbir yerde, hiçbir şekilde O'ndan saklanamaz ve gizlenemez. Bütün kâinat ve mahlûkat her zaman ve her an O’nun daire-i şuhudundadır.
Dilediğinizi yapın. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görmektedir.
492 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.