Almodovar Teoremi

Fransızca: Le théorème d'Almodóvar

Harika kitaplarda bugün..
2022 80. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2022 12:13
Müthiş..Hiç abartısız, okuduğum en güzel ve etkileyici kitaplardan biri bu. 2008’de İspanya’nın en iyi romanı seçilmiş. Çok hak edilmiş bir ödül. Ve keşke, bizde de hak ettiği değeri görse, çok okunsa.. Yazarın hayatından izler taşıdığı için otobiyografik bir kitap diyebiliriz. Ama ne kadarı yazarın hayatına, ne kadarı hayal dünyasına ait, kestirmek imkansız. Tıpkı kitapta neyin gerçek, neyin gerçeküstü olduğunu anlamanın imkansız olması gibi. Kitaptaki üç ana karakterden birinin tüm imge gücünü sırtında taşıyan bir geyik olması küçük bir örnek. Gerçekle gerçeküstünün bu kadar ustalıkla iç içe geçtiği çok az kitap vardır. Kitap okuru içine çekiyor, başka bir atmosfere taşıyor. Etrafınızdan koparıp yalnızlığın ve kendini bulmanın sınırlarında bir köyde gün batımını izlemeye davet ediyor. Öyle ki, paralel evrende bir yerde bulutların üstünde uzanıp okumuş gibiyim bu kitabı. Karakterimiz yüzünü kazada kaybetmiş bir matematikçi. Yüzü yok. Acı ve kendine acıma bekliyorsunuz ondan. Ama o her şeyi denkleme koyuyor, olanları matematiğin az bilinir neşesiyle açıklıyor. Olmayan yüz, bilmem kaç milyon olasılıktan sadece biri onun için. Franco kusan babasıyla, İtalyan bir komünist olan annesinin ayrılığı, tutkunun çözülemeyen bir denkleme yenik düşmesi onun için. Yani olur böyle şeyler, böyle şeyler insanların başına gelir. Kederle yüzümüzü tırmalamıyor kitap. Yıllarca kimseyi görmeden yaşıyor yazar. Yalnızlığın içinde nesnelerle, renklerle, seslerle ve dokunarak kurduğu ilişki ona basit zevkler almayı, hayatı sade ve net görebilmeyi öğretiyor. Ve en önemlisi, şekle bağlı kalmadan, biçimin tuzağına düşmeden, toplumun kurallarına uymak zorunda olmadan yaşamayı öğreniyor. Vardığı nokta öyle çok mutlu ediyor ki onu, yıllar sonra yüzünü ameliyatla değiştirme imkanı bulduğunda
B A Y I L D I M
·112 syf.·
2024 68. kitabı
Bazı kitaplar sadece okunmaz; Akdeniz’in o hem canlı hem melankolik sokaklarında, sinematografik bir rüyanın içinden geçilerek yaşanır. Antoni Casas Ros, bu sarsıcı eserinde matematiğin soğuk formüllerini şiirin sıcaklığıyla eritiyor ve acıyı saf bir estetiğe dönüştürüyor. Roman, feci bir kaza sonrası yüzünü kaybedip gecenin loşluğuna sığınan bir matematikçi ile toplumun kıyısındaki sıra dışı, marjinal ruhların rehberi Lisa’nın yollarını kesiştiriyor. Bu tuhaf ve kalıpları yıkan karakterlerin adımları, okuyucuya buram buram İspanya sokaklarında geziniyormuş hissi veriyor. Sayfalar arasında Pedro Almodóvar sinemasının o cesur, kuralsız ve rengarenk dokusu kelimelerle yeniden hayat buluyor. Yazarın önümüze fırlattığı teorem ise kitabın bittiği yerde bile zihinde dönüp duruyor: "Korkunç veya çirkin bir şeyi güzelliğe çevirmek için ona yeterince uzun süre bakmak yeterlidir." Kusurlu olanın içindeki o gizli kutsallığı keşfeden roman, "Ahenk = Kaos" denklemiyle hayatın vahşi ritmini fısıldıyor. Yaralarını Almodóvarvari bir estetikle taçlandırmak, Akdeniz ikliminin o gizemli gece yürüyüşlerinde tuhaf karakterlerin izini sürmek isteyenler için sarsıcı, deneysel ve büyüleyici bir başyapıt.
2025 87. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2025 19:45
Antoni Casas Ros’un Almodóvar Teoremi, biçim ve duygunun sınırlarını zorlayan bir roman. Modern, esaslı bir şekilcilik eleştirisi. Kahraman seçimleriyle, kurgusuyla ve bölümlerine Newton’dan alınan başlıkları yerleştirerek daha ilk sayfalardan harika bir kitap okuyacağınızı hissettiriyor. Elbette, erotize edilmiş gerçekliklerle karşılaşmaktan rahatsız olan okuru baştan dışlayarak. Almodóvar, arzunun bilinmeyenini açığa çıkarır. Filmleri cesurdur; ötekini görünür kılar, olanaksıza olanak sağlar. “Çirkinliğin güzelliği mümkündür,” der; yeter ki uzun süre bakmayı göze alın. Gerçekle gerçeküstü, tıpkı Antoni’nin yaptığı gibi, iç içe geçer. Tutkuların kontrolünden sıyrılmış, başka bir hayatın mümkünlüğüne inanan yüzünü kaybetmiş bir matematikçiyle, ünlü olmayı hayal eden bir travestinin aşkı… Gerçek bir geyiğin gözleri önünde yaşanır bu hikâye. Roman, arzunun, kimliğin ve bedenin sınırlarını birbirine karıştırarak insanın kendiyle yüzleşmesinin kaçınılmazlığını hatırlatıyor. 2008 yılında İspanya’da en iyi roman seçilmesi şaşırtıcı değil.
Çağdaş Öykü
2024 28. kitabı
Okunma: 10 Mart 2024 21:04
Yaşanan bir trafik kazası… Bu kazada kaybedilen bir sevgili; Sandra. Ve kazada yüzünün bir bölümünü kaybeden; Antoni. Kitabın türü otobiyografik kurmaca. Yazar Antoni Casas Ros, matematik bölümünden mezun olmasını sevgilisi ile kutlar, dönüş yolunda, yol üzerindeki geyiği çok geç fark eder ve çarpar. Antoni geçirdiği bu kazada sevgilisini ve yüzünün neredeyse tamamını kaybeder. Kaza sonrası uzun yıllar eve kapanır, matematik kariyerine son vererek edebiyata yönelir, kitap yazmaya başlar. Yazar hayatının bu kısımlarına kitapta yer veriyor, bu sebepten kitap otobiyografik bir roman. Antoni yazmaya başladığı kitabının ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar tarafından filme çekildiğini hayal eder. Kitabının içeriğini sanki Pedro kitabı filme çekiyormuş gibi kurgular, hayatının devamını bu şekilde yazar. Kitabın bu kısımları, bu yüzden kurmaca. Tam da bu sebepten kitabın ismi; Almodovar Teoremi. Kitabın içeriği oldukça zengin; matematikten edebiyata, sinemadan müziğe, siyasetten aşka pek çok konu bir arada. Bu kitabı farklı kılan etkenlerden biri de karakterlerin özgünlüğü. Kendisini toplumdan fazlasıyla izole eden Antoni, günün birinde transseksüel Lisa ile tanışır. Bu tanışma ile Antoni değişmeye başlar. Sıradaşı olan bu çiftin aralarındaki ilişki, tutku, güzellik çarpıcı bir biçimde anlatılmış. Otobiyografiyle kurmacanın iç içe olduğu bu roman 2008’de İspanya’da yayınlandığı yıl en iyi roman seçilmiş. “Korkunç bir şeyi güzelliğe çevirmek için ona yeterince uzun süre bakmak yeter.”
2025 5. kitabı
O kadar çok sevdim ki kitabı... Bu kadar çok sevdiğim kitaplar hakkında konuşurken oldukça geriliyorum. Derin bir nefes alıp başlıyorum. Kısaca konusu, yirmili yaşlarında geçirdiği bir trafik kazası sonucu yüzü parçalanan ve sevgilisini kaybeden bir adamın on beş küsür sene sonraki hayatının nasıl olduğunu okuyoruz. Konu kimlik karmaşası, güzellik algısı, toplumdaki benlik arayışı, aile bağları, beden ve birey ilişkisi vb başlıklar için oldukça çeşitli. Fakat heyecanlı bir kurgusu olduğu söylenemez. Kimi bölümlerde karakterimizin geçmişi ve ailesi hakkında bilgi sahibi olurken kalan bölümlerde karakterimizin günümüzde yaşadığı hayatı okuyoruz. Her bölüm kendi içinde değerli mesajlar taşıyor. Anlayacağınız üzere verilen mesajların hepsi beni çok etkiledi. Özellikle aşk olgusunu her yönüyle hissedebildiğim sayılı kitaplardan biri oldu. Karşılıksız aşk, ilk aşk, gençlik aşkı, kendine benzeyene duyduğun yakınlıktan doğan aşk, ilk görüşte aşk, karşındakini tanıdıkça sınandığın aşk... Belirtmekte fayda var, kitap +18 bir kitap. İçinde cinsel içerikli sahneler mevcut. LGBTQ+ teması var. Verilen mesajlar bakımından herkesin kendinden bir şeyler bulabileceğini düşünsem de işleyiş bakımından herkese hitap ettiğini düşünmüyorum. Yani anlatılmak istenenleri anlatmak için yazılan sahne ve öge tercihleri herkese uygun değil bence. İlgisini çekenlere ve yaşı tutanlara öneririm, şimdiden iyi okumalar güzel insanlar.
Almodovar TeoremiAntoni Casas Ros · Sel Yayıncılık · 2013949 okunma
"Boşluğun merkezinde başka bir şenlik var."
2021 58. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2021 18:00
Arka kapaktan: Bir gece aniden yola fırlayan bir geyik, korkunç bir trafik kazası, kazada ölen bir sevgili, yok olan bir yüz, uçup giden hayaller, yalnız düşünerek geçirilen yıllar ve aşkla, cinsellikle, edebiyatla yeniden yepyeni bir hayat... Sel Yayınları tarafından yayımlanan " Almodovar Teoremi" yazara İspanya' da 2008 yılında en iyi roman ödülünü kazandırmış. Mezuniyet gecesi dönüşünde yaşanan bir kaza... Bu kazada ölen bir sevgili ve yüzünün büyük bir kısmı parçalanan Antoni... Antoni' nin tedavi süresince geçirdiği operasyonlar da yüzünün iyileşmesine yeterli gelmiyor ve insanlardan kaçarak uzaklaşarak 15 yıl boyunca yaşam mücadelesi veriyor. Bu sürede internet üzerinden derslerle ve çevirilerle hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Antoni, Pedro Almodovar ve yine Lisa ile tanışmasını ise dönüm noktası olarak nitelendiriyor... Kitapta çocukluk ve gençlik yıllarına da geri dönüşler yapan yazarın hayatında annesinin önemli bir etkisi var. Farklı düşüncelere sahip iki insanın birbirlerinden nasıl etkilendiği annesi şu sözlerle anlatıyor Antoni' ye: - Bir faşiste nasıl aşık oldun? Soru annemi sarstı ama çok çabuk sakinleşti. - Ben büyük bir dansçıya aşık oldum. Onunla ilgili hiçbir şey bilmiyordum... Beni kendine güçlü ama yumuşak bir şekilde çekip alıyor, düşünecek bir şey bırakmıyordu. Yazarın açık, cesur ve sert bir anlatım tarzı var. Bazı yerlerde okurken kendinizi zorlamanız gerekebilir. Ancak genel olarak değerlendirildiğinde beğenerek okuduğum güzel bir kitaptı... "Bazen küçücük bir ayrıntı sevincin ortaya çıkması için yetiyor." Okumak isteyen arkadaşlara keyifli okumalar dilerim...
·112 syf.·
2021 2. kitabı
✍DİPÇE : Güzelliğin diktatörlüğünü ilan ettiği bir dünyada kriterlerin dışında kalmak, günlük yaşama dair arzularınızı, beklentilerinizi azaltır mı, sevilme ait olma, mutlu olma beklentinizi yok eder mi, umudunuz azalsa da bu beklentileriniz reelde sıfırlanır mı? Bir kazada sevdiği kadını ve yüzünü kaybeden Antoni'nin öyküsü bu. Ulaşılan bilgilere göre yazar A.Casas Ros'un öyküsü.Yüzü olmayan insan belgisiz bir zamirdir, diyen yazarın belgisizlikten evrensel boşluktaki şenliğe yolculuğunun öyküsü. Hal böyleyken trajik sözcükler, kabuslar karşılayacak sanırsınız sizi. Oysa sözcüklerin bilgeliği yeni bir hat çizer belleğinizde. Kitap her ne kadar otobiyografik izlerden doğmuşsa da sürrealist-otobiyografiye dönüşmüş hatta araya enfes edebi/felsefi söyleşi türüne evrilmiş yaşamı gibi karmaşıklıktan estetiğe yönelen türler arası bir yapıt vücuda gelmiştir. Kurgunun en çarpıcı unsurlarından biri de yazarın kendi yaşamını ünlü yönetmen Pedro Almodovar'ın film setine hayali bir şekilde taşımasıdır.Almodovar'ın filmlerinin ruhuna baktığımızda, toplum dışı ne varsa, görmezden gelerek yok sayacağımızı sandığımız ne varsa ekranda olağanlaşır, ayıplamaya vakit kalmadan içselleşir kabul görür hiç olmazsa anlam kazanır.İşte insan içine çıkacak yüzü olmayan Antoni karanlıklarda yaşarken hayatını sanal ortamda matematik anlatarak kazanmaya çalışır, çok okur çok düşünür ve yazar.Bu esnada Almodovar teoremiyle ruhunu evrenin boşluğundaki şenliklerle tanıştırır.Böylece harika bir tinsel otobiyografiye dönüşür.Bu anlamda toplumun görsellere tapınan kesimine, ağdalı bir yanıt verir. Çok beğenerek okudum.Sıra dışı bir kitap ve yazar.Kesinlikle öneririm. Bedensel güzellik takıntısı bütüncül ve en üst düzeyde anoreksiktir. Gerçek ve baki güzelliğe ermek dileğiyle esen
2020 4. kitabı
Okunma: 31 Mart 2020 10:43
Yüzün,şeklin,güzelliğin hakim olduğu dünyada yüzsüz ve çirkin varolmanın, çirkinliği güzelliğe çevirmenin romanı. Yazarın kendi hayatından yola çıkarak yazdığı bu kitapta geçmişten günümüze her şeyi bulabiliriz. Otobiyografi ile kurmacanın, edebiyatla sinemanın, matematikle müziğin, fizikle şiirin iç içe geçtiği bir kitap.
Almodovar Teoremi
2025 18. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2025 23:27
En ilgi çekici yazarlardan biri olduğunu düşündüğüm Antoni Casas Ros ile tanıştığım bu otobiyografik romanı okumanın verdiği his ‘delilik’ gibi bir şeydi. İçinde birbirinden farklı pek çok şeyin bütünleştiği, sınırlarda bir delilik. Casas Ros’un yaşantısı gibi - varoluşu gibi- bir delilik. Esasında bu deliliğin nereye kadar gideceğini görecek ömrüm olsun isterim. Gerçekliğin ve kurmacanın iç içe geçtiği romanda bir araba kazası sonunda yiten, değişen, dönüşen hayatları seyrediyoruz. Sandra ölür, Antoni hayatta kalır, geyik evcilleşir, Lisa dönüşür. Antoni’nin artık bir yüzü yoktur, onlarca ameliyattan sonra kazayla beraber mahvolan yüzü daha da korkunç bir hal almıştır, Picasso görse kıskanacaktır. Nihayetinde artık insan içine çıkamayan kahraman, bu okuduğumuz romanı yazmaya başlar ve Almodovar filmlerine konu olur diye düşündüğü bu hikâyenin filmleştirilmesi sürecinde Almodovar teoremini oluşturur: “Korkunç bir şeyi güzelliğe çevirmek için ona yeterince uzun süre bakmak yeter.” Güzellik - uyumsuzluğun güzelliği-, kimliksizlik, aynılığın batağı, bir şeyin özünü kavrayamayış, diktatörlük, homofobi, şekilcilik, derinliksizlik gibi kavramları toplumun ve bireyin en hassas noktalarına odaklanarak işliyor. Ve bunun beraberinde herkesin merakını uyandırabilecek o soruyu soruyor: “Nefretten, şüpheden, utançtan, korkudan ve tiksintiden kurtulan ne görür?” Sahi, karanlık yönümüzü bırakarak; içimizdeki nefreti söküp atarak baktığımızda göreceklerimizi neden hiç merak etmeyiz? Yoksa merak etmeye cesaret mi edemeyiz çoğunlukla? Konforlusun diye çıkmadığın o alanın sana verdiği zararların farkında mısın? İnsan layık değil midir bunlardan azade göreceği şeylerin vereceği mutluluğa? Karanlığımızı içimizden atmak değil belki, onunla barışmak mı, onu kabul mü etmek gerek? Peki bu
2020 6. kitabı
Antoni Casas Ros arabasıyla seyahat ederken bir geyiğe çarpınca yanındaki kız arkadaşı ölüyor, tüm vücudu yanıyor, Sayısız ameliyat geçirmesine rağmen yüzü bakılamayacak kadar zarar görüyor. Geçirdiği bu talihsiz kazayla hayatını internetten matematik dersleri vererek kazanıyor ve sonra edebiyata yöneliyor. Gündüzleri hiç dışarı çıkmayan yazar basına da hiç bir fotoğraf vermiyor. Romanda anlatılanın kendi hayatı olması oldukça başarılı bir çalışmanın ortaya çıkmasını sağlamış.

Antoni Casas RosYazar · 4 kitap
1972 Fransa doğumlu. Annesi İtalyan, babası Katalan, kendisi Fransızca yazıyor. Geçirdiği talihsiz kazayla matematik kariyerine son verip edebiyata yöneldi. İlk romanı Almodovar Teoremi (2009) Türkiyeli okurlardan da yoğun ilgi gördü. Fransa’da Prix Landerneau’ya aday gösterilen roman, İspanya’da 2008 yılının en iyi romanı seçildi (Premio Mejor Libro Novel). 2009’da öykülerden oluşan Mort au romantisme adlı kitabı yayımlandı. İkinci romanı Enigma (2010) gizemli örgüsüyle dikkat çekti. Geçirdiği trafik kazası sonrası mahvolan yüzü nedeniyle fotoğraf vermeyen yazar en son Barcelona'da yaşamaktadır.