Altın Tepe

Monokl Yayınları
Orijinal Adı:
Golden Hill

2021 210. kitabı
1746 yılında, New York 7000 kişilik nüfusa sahip küçük bir şehir.Herkesin olandan bitenden, gelenden gidenden haberi vardır. Gizemli bir adam gelir şehre.Elinde tahsil etmek istediği 1000 sterlin değerinde bir senet vardır. Herkesin ilgi odağı olur gizemli Bay Smith.Yüksek sosyeteye karışır,işlemediği suçlardan dolayı hapse düşer, herkes amacını bilmek ister Bay Smith’in. Mizahi yönü güçlü, bol ödüllü bir kitap Altın Tepe.Çok çok severek okuduğum bir kitap oldu.
2019 135. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2019 11:59
Tolstoy şöyle diyor: "tüm muhteşem hikayeler iki şekilde başlar: ya bir insan bir yolculuğa çıkar, ya da şehre bir yabancı gelir.." Öyleyse ikisini birleştirin, Altın Tepe bir yabancıyı ağırlıyor ve Bay Smith kıtaya ayak basıyor! . Bir yabancı Londra’dan New York’a geldi. Londra’nın nüfusu 700.000 ve New York’un nüfusunun 7.000 olduğu zaman: 1746 yılında. Elinde bin poundu geçen bir senetle. Nereden, ne amaçla geldiği, kimin gönderdiği bilinmeyen Bay Smith’e bir ucube gibi baktılar. Ve herkes onu konuşmaya başladı. ‘O parayla ne yapacak?’ Ancak merak edildiği ölçüde içine kapanıktı Smith. . Konuşmadığınız zaman hikayeler duymaya başlarsınız. Bu hikayeler dilden dile, kulaktan kulağa yayılır. Bir mikrobun yayılma hızıyla eşdeğerdir bu. Kaçınılmaz son ise kapıdadır: Söylenilen her hikayeye inanılmaya başlanmıştır. Kaçacağınız yer yoksa da köşeye sıkıştırılırsınız. Smith’in cüzdanı çalındı örneğin, işlemediği suçlar giydirildi üzerine. Peki şunu sormama izin verin: Tutkuyla bağlandığınız bir şey varsa ya da sadece yaşama sevgisiyle dolup taşıyorsanız kim karşınıza çıkabilir? Ellerindeki kılıç ne kadar keskin olabilir ve kazdıkları kuyular ne kadar derin olabilir? Unutmayın Yusuf’un düştüğü kuyu da derindi, çıkılamayacak kadar ve gözlerinin göremeyeceği kadar karanlıktı etrafındaki duvarlar.. . Eserin başından sonuna dek aklımda bir soru vardı: Kim bu Bay Smith? Allah aşkına kim! Ve saygıdeğer yazarımız Spufford hınzırca güldü sayfalar boyunca eminim. Bir polisiye değil, bir kara mizah da.. İçinde ırkçılığı da köle ticaretini de barındırarak dürtüyor sizi. Evet gizemli bir adamımız var ve yaşadıklarını takip etmek çok keyifli! Ama arka planda kimilerin ayaklar altında ezildiğini kimilerin kemiklerinin ufalandığını da görüyorsunuz. Dillerinden düşmeyen Özgürlük ve Namus
2025 177. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2025 13:39
Her şeyden önce kendimden özür diliyorum :( Böylesi güzellikleri çok geç fark ettiğim için... => Altın Tepe ' yi okumayı tercih etmemin sebebi 21. YÜZYILIN EN İYİ 25 KİTABI olarak seçilmesi ;) İyi ki, iyi ki okumuşum dedirttiğiniz için teşekkürler Kıymetli Francis Spufford ...
2019 1. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2019 17:41
1746 yılında nüfusu sadece 7000 olan Amerikanın New York kıyılarına, cebinde bin sterlinlik bir senet ile gelen bay Smith kentte bir anda ilgi odağı olur. Kendisi ile ilgili hiçbir bilgi vermeyen Smith için dedikodu kazanı kaynamaya başlar. Kimine göre bir dolandırıcı, kimine göre ajan, kimine göre katil, kimine göre de ırz düşmanı olan Smith, kente ayak bastığından itibaren tüm kötülükleri de üzerine çeker. Cüzdanı çalınır, dayak yer, hapse atılır ve daha bir çok bahtsızlık yaşar ki en kötüsüde imkansız bir aşka düşer. Bay Smith'in maceralarının yanı sıra, Amerikanın bağımsızlık mücadelesini, ekonomik durumunu, köle ticaretini de işlemiş yazar. Kitap boyunca kimliğini sakladığı Bay Smith'i son sayfalarda ifşa ediyor yazar ve bunu öğrenmek için bile değiyor kitap okunmaya.
2020 28. kitabı
Bay Smith adlı genç adam, kendisi bastığı yerde ot bitmeyen tayfasından gizemli bir kişilik, yeni yeni kurulup palazlanmakta olan new York’a adım atar, gelişiyle hem kendi hayatı hem de temas ettiği herkesin hayatı değişir. 1746 da New York tan insan manzaraları , Amerika nın iskan macerası tarzında ilerleyen romanın sonu bay Smith’in gizeminin çözüldüğü bir finalle bağlanıyor . Pek çok ödül almış, anlatımı kurgusu güzel de konu ? Amerikan tarihi meraklılarına iyi gelebilir #francisspufford #altıntepe
2019 50. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2019 21:29
Rotamızı 1746 yılına çevirelim. O zamanlardaki New York ile şimdiki zamandaki New York arasında dağlar kadar fark vardı. Yeni keşfedilmiş, 7000 nüfusa sahip, herkesin birbirini tanıdığı küçük bir yer New York. İşte bu küçük şehre yabancı biri geliyor. Bay Smith. Neden geldiği bilinmeyen gizemli biri. Tabi onun bu şehre gelmesi ile dedikodu kazanı kaynamaya başlıyor. Yeni bir durum. Yeni bir hikaye. Tıpkı Tolstoy'un dediği gibi: "Tüm muhteşem hikayeler iki şekilde başlar: ya bir insan bir yolculuğa çıkar, ya da şehre bir yabancı gelir.." New York şehrine bir yabancı gelmesi şehre damga gibi düşmüşken elinde bin sterlin değerinde senetle gelmesi ve bunu bozdurmak istemesi kafaları iyice karıştırıyor. Peki Bay Smith'in amacı ne? Kim bu adam? “Sen kimsin ki?” “Ne gibi görünüyorsa o. Ben de ne görüyorsanız oyum.” Bu iki cümle beni kitabı merak ettirmeye yetti. Bazen çok fazla düşündüğümüzün ve bu düşünceler ile hayatımızı zorlaştırdığımızı fark etmemi sağladı. Aslında görünen göründüğü gibi olabilir. Bunun için fazladan düşünmek kişinin en çok kendisini yoruyor. Akıllarda yeni bir kişinin gelmesinin merakı ile okumaya devam ediyoruz romanı. O bir yere gitmeden önce onun hakkında yapılan dedikodular ondan önce gittiği yere ulaşan 1746 yılındaki New York'u Bay Smith ile betimlemeler ile yürüyoruz. Etrafımıza bakıyoruz ve seyrediyoruz. Etrafı seyrederken de kişinin çıkarlarının önemini bir kere daha aktarmış oluyor yazar. Yazar ayrıca kişinin birbirine güveninin ve arkadaşlığın önemine de vurgu yapmış kitabında. Okurken bir kişiye duyulan sevgiyi ve kendinden başkasını da düşünmenin insanlar üzerindeki etkisini de okuyucuya aktarmak istemiş. 1746 yılında New York; Özgürlük, Krallık, İngiltere, Bağımsızlık, Savaş demekti. O zamanlar 4 Temmuz Bağımsızlık Günü yoktu ama
Altin tepe
2026 11. kitabı
Bir denizcinin limana ayak basması ile gönlünüde limana demirler ve macera başlar. Aşkın pesinden koşarken adım adım sehirin her köşesinde insanlar,ilişkiler derken gemi limandan demir alırsa peki Altın Tepe